Dijital ve fiziksel ortamlarda tipografik enstalasyon
Typographic installation in digital and physical environments
- Tez No: 975480
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KINIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kavramsal tipografi, Kinetik tipografi, Yeni tipografi, Conceptual typography, Kinetic typography, New typography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijital ve fiziksel ortamlarda deneyimlenen etkileşimli tipografik enstalasyonların biçimsel ve kavramsal boyutlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Geleneksel tipografi anlayışından farklı olarak, tipografinin sadece okunabilir bir iletişim aracı değil; aynı zamanda mekânda deneyimlenen, kullanıcıyla etkileşim kurabilen dinamik bir ifade biçimi olduğu düşüncesinden yola çıkılmıştır. Bu bağlamda, harflerin ve sözcüklerin mekânla kurduğu ilişki, teknolojik araçlar aracılığıyla nasıl dönüştüğü sorunsallaştırılmış; etkileşimli tasarım yaklaşımıyla tipografinin sınırları yeniden tartışılmıştır. Tez kapsamında Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR), dokunmatik yüzeyler ve hareket algılayıcı teknolojilerle şekillenen dijital tipografi örnekleri ile fiziksel ortamlarda sergilenen enstalasyonlar karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Literatür taraması ve görsel analiz yöntemiyle yapılan incelemeler sonucunda, dijital çağın sunduğu olanakların tipografi pratiğini nasıl dönüştürdüğü ortaya konulmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda, tipografinin gelecekte çok boyutlu ve deneyim odaklı bir iletişim formuna evrileceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the formal and conceptual dimensions of interactive typographic installations experienced in both digital and physical environments. Departing from the conventional understanding of typography, it adopts the perspective that typography is not merely a legible tool of communication but also a dynamic form of expression that can be spatially experienced and engage in interaction with users. In this context, the relationship established between letters and words and the spatial environment is problematized, with a focus on how this relationship is transformed through technological means; accordingly, the boundaries of typography are redefined through an interactive design approach. Within the scope of the thesis, digital typography examples shaped by Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), touch-sensitive surfaces, and motion-sensing technologies are comparatively analyzed alongside installations exhibited in physical environments. Through a literature review and visual analysis, the study demonstrates how the opportunities afforded by the digital age have transformed typographic practice. Based on the findings, it is anticipated that typography will evolve into a multidimensional and experience-oriented form of communication in the future.