Glike albümin ile gestasyonel diyabet arasindaki erken dönem ilişkinin araştirilmasi
Investigation of the early relationship between glycated albumin and gestational diabetes
- Tez No: 975536
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RAMAZAN ŞEKEROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Obstetrics and Gynecology, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel diabetes mellitus, glike albümin, oral glukoz tolerans testi, Gestational diabetes mellitus, glycated albumin, oral glucose tolerance test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Gestasyonel diyabet, gebelikte ilk defa gelişen anormal glikoz metabolizmasıdır ve tanısı genellikle 24-28. haftalarda oral glukoz tolerans testi ile konur. Ancak rutinde buna alternatif kullanılan parametre mevcut değildir. Bu çalışmada, 2-3 haftalık glisemik durumu yansıtan glike albüminin, daha önce diyabet tanısı almamış sağlıklı gebelerde erken dönemde gestasyonel diyabetle ilişkisi ve tanı/takipteki rolü araştırılmıştır. YÖNTEM: Çalışma, önceki gebeliklerinde GDM tanısı olmayan 18-45 yaş arası 213 gebe üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar, 24–28. gebelik haftasında yapılan 75 g OGTT sonuçlarına ve bu test öncesinde SEAH Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne ilk başvurdukları gebelik haftalarına göre dört gruba ayrıldı. Tüm hastalara 24–28. gebelik haftalarında 75 g OGTT uygulandı. Rutin testlere ek olarak, erken gebelik haftalarında GA düzeyleri spektrofotometrik yöntemle ölçüldü. Ayrıca, eş zamanlı olarak glukoz, insülin, C-peptit ve HbA1c değerleri değerlendirildi. Erken gebelik haftasında parametrelerin gestasyonel diyabeti öngörme açısından duyarlılık, özgüllük ve kestirim değerleri ROC analizi ile belirlendi. BULGULAR: Glike albümin, insülin ve c-peptit düzeyleri; 24-28. gebelik haftasında OGTT sonuçlarına göre gestasyonel diyabet tanısı alan hastalarda hem 11-14. hem de 16-20. gebelik haftasında kontrol gruplarına kıyasla daha yüksek bulunmuştur. HbA1c düzeyinde ise gruplar arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Gestasyonel diyabetes mellitusu öngörmede GA düzeylerinin sırasıyla 11-14. gebelik haftasında %13,61 (%90 duyarlılık, %90 özgüllük), 16-20. gebelik haftasında ise %13,98 (%95 duyarlılık, %98 özgüllük) kestirim değerlerinde anlamlı olduğu belirlenmiştir. SONUÇ: Gestasyonel diyabetes mellitusun anne ve fetus üzerinde ciddi komplikasyonlara yol açabildiği bilinmektedir. Gebelik döneminde yapılan glisemik kontrol, olumsuz gebelik sonuçlarını azaltmada kritik öneme sahiptir. Çalışmada, hem 11-14. hem de 16-20. gebelik haftasındaki glike albümin düzeylerinin, OGTT sonuçlarına göre gestasyonel diyabet tanısı konulan hasta gruplarında kontrol gruplarına kıyasla daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bu bulgu, glike albüminin tek başına tanı koydurucu olmasada, gebeliğin erken dönemlerinde GDM riski taşıyan bireylerde OGTT'ye alternatif bir tarama testi olarak tanısal değer taşıyabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Gestational diabetes mellitus is defined as abnormal glucose metabolism first detected during pregnancy and is usually diagnosed between the 24th and 28th gestational weeks using an oral glucose tolerance test. However, no alternative parameter is routinely available. This study investigated the relationship between glycated albümin which reflects the glycemic status over 2–3 weeks and early gestational GDM in healthy pregnant women with no previous diabetes diagnosis, as well as its potential role in diagnosis and follow-up. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted on 213 pregnant women aged 18–45 years with no history of GDM. Participants were classified into four groups according to their gestational weeks at first admission and their 75 g OGTT results at 24–28 weeks. In addition to routine tests, GA levels were measured spectrophotometrically in early pregnancy. Glucose, insulin, C-peptide, and HbA1c levels were also evaluated simultaneously. Sensitivity, specificity, and predictive values of these parameters for early GDM were determined using ROC analysis. RESULTS: GA, insulin, C-peptide levels at both 11–14 and 16–20 gestational weeks were significantly higher in patients diagnosed with GDM at 24–28 weeks than in control groups. No significant differences were found in HbA1c levels between groups. GA showed predictive values of 13.61% (90% sensitivity, 90% specificity) at 11–14 weeks and 13.98% (95% sensitivity, 98% specificity) at 16–20 weeks. CONCLUSION: GA levels in early pregnancy were higher in women later diagnosed with GDM. The study observed that GA levels at both 11-14 and 16-20 weeks of gestation were higher in patient groups diagnosed with GDM based on OGTT results compared to control groups. GA alone may not be diagnostic, it could serve as an alternative screening tool to OGTT in early pregnancy for identifying individuals at risk of GDM.