COVİD-19 pandemi sürecinin aile içi şiddet vakalarına etkisi: Adli tıbbi değerlendirme yapılan olgular üzerinden retrospektif bir analiz
The impact of the COVID-19 pandemic on domestic violence cases: A retrospective analysis of cases undergoing forensic medical evaluation
  1. Tez No: 975543
  2. Yazar: ÖMER KURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TALİP ŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıbbi Değerlendirme, Aile İçi Şiddet, Covid-19, Retrospektif Çalışma, Forensic Medical Evaluation, Domestic Violence, Covid-19, Retrospective Study
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Erzurum Atatürk Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasındaki 5 yıllık süreçte adli birimler tarafından gönderilen aile içi şiddet olgularının kapsamlı bir retrospektif analizinin gerçekleştirildiği bu çalışmada şiddet vakalarının demografik özellikleri, olay türleri, meydana geliş koşullarını ve adli raporlama süreçlerini detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada retrospektif inceleme Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında Ocak 2019 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında 1-90 yaş aralığındaki erkek ve kadın bireyler için düzenlenen aile içi şiddet olgularında incelenmiştir (n=535). Çalışma kapsamında olguların arşiv kayıtlarından demografik veriler (yaş ve cinsiyeti), rapor talep eden kurum, yaralanmaya yol açan etiyolojik faktörlere ilişkin veriler, travmaya ilişkin veriler (olay türü, olay yeri, olay tarihi, rapor tanzimi için gönderen makam, yaralanmanın kimin tarafından yapıldığı, eşlik eden yaralanmalar, tedavi, iyileşme süreci), travma sonrası saptanan sekeller ve ceza kanunu kapsamında ve tazminat hukuku kapsamında rapor sonuçları araştırılmış ve elde edilen veriler SPSS 22.0 paket istatistik programında değerlendirilmiştir. İstatiksel analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre; toplam 535 olayın %72,7'si (n=389) eş veya partner kaynaklı şiddet olarak kaydedilmiştir. Şiddet faillerinin %94,8'i (n=507) yetişkinlerden oluşurken, çocuk ve ergen faillerin oranı %5,2'dir. Şiddet olaylarının %94,6'sı ev içinde gerçekleşmiştir. En sık fiziksel saldırı yöntemi yumruk (%35,5) olup, darp/fiziksel şiddet olguları toplamın büyük bir kısmını (%82,7) oluşturmaktadır. Lezyonların en yüksek oranı %16,8 ile kolda görülmektedir. Adli olguların %79,8'i Basit Tıbbi Müdahale ile giderilebilirken, %13,8'i ise daha ciddi sağlık sorunlarına yol açan olgulardır. 535 olgunun %93,6'sı TCK 86-87. maddelerine göre yaralanma kapsamındadır. Kadın olguların oranı 2019'da %4,1 iken, 2022'de %48,6'ya çıkmıştır. 18 yaş altındaki en yaygın şiddet türü darp/fiziksel şiddettir. Pandemi dönemlerinde ortalama ISS skoru anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Sonuç olarak COVID-19 pandemisinin aile içi şiddet olgularının dinamiklerini önemli ölçüde etkilediği ve özellikle partner şiddeti ile ev ortamında gerçekleşen olayların belirgin şekilde öne çıktığı belirlenmiş; elde edilen bulgular, koruyucu sağlık politikalarının güçlendirilmesi ve adli tıp uzmanlarının mağdurlara yönelik destekleyici yaklaşımlarının geliştirilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study, which conducted a comprehensive retrospective analysis of domestic violence cases sent by forensic units to the Department of Forensic Medicine at Atatürk University, Erzurum, over a 5 year period between January 1, 2019, and December 31, 2023, examined in detail the demographic characteristics of the violent cases, types of incidents, circumstances of occurrence, and forensic reporting processes. This retrospective study examined domestic violence cases conducted between January 1, 2019, and December 31, 2023 at the Department of Forensic Medicine, Atatürk University, Faculty of Medicine, for male and female individuals aged 1-90 (n=535). Within the scope of the study, demographic data (age and gender) from the archive records of the cases, the institution requesting the report, data on the etiological factors leading to the injury, data on the trauma (type of incident, scene, date of incident, referring authority for the report, inflicting the injury, accompanying injuries, treatment, and recovery process), post-traumatic sequelae detected, and report results within the scope of criminal law and compensation law were investigated. The obtained data were analyzed using the SPSS 22.0 statistical package program. According to the findings obtained from the statistical analysis, 72.7% (n=389) of the 535 incidents were recorded as violence perpetrated by a spouse or partner. Adults constituted 94.8% (n=507) of the perpetrators, while children and adolescents accounted for 5.2%. 94.6% of the violent incidents occurred within the home. The most common method of physical attack was punching (35.5%), with battery/physical violence accounting for a large portion of the total (82.7%). The highest rate of lesions was observed on the arm (16.8%). While 79.8% of forensic cases could be treated with simple medical intervention, 13.8% resulted in more serious health problems. Of the 535 cases, 93.6% were considered injuries according to Articles 86-87 of the Turkish Penal Code. The proportion of female cases increased from 4.1% in 2019 to 48.6% in 2022. The most common type of violence against those under the age of 18 is assault/physical violence. The average ISS score did not show a significant difference during the pandemic. In conclusion, it was determined that the COVID-19 pandemic significantly impacted the dynamics of domestic violence cases, with intimate partner violence and incidents occurring in the home setting being particularly prominent. The findings highlight the need to strengthen preventive health policies and develop supportive approaches for forensic experts toward victims.