Gerçekçi matematik eğitimi etkinlikleri ile fonksiyon öğretiminin ortaöğretim öğrencilerinin kavramsal ve işlemsel bilgi düzeylerine etkisi
The effect of teaching functions with realistic mathematics education activities on secondary school students' conceptual and operational knowledge levels
  1. Tez No: 975542
  2. Yazar: MAHMUT GÖMLEKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER KUTLUCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonlar, Gerçekçi matematik eğitimi, Kavramsal bilgi, İşlemsel bilgi, Functions, Realistic mathematic education, Conceptual knowledge, Procedural knowledge
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, gerçekçi matematik eğitimi etkinlikleri ile fonksiyon öğretiminin ortaöğretim öğrencilerinin kavramsal ve işlemsel bilgi düzeylerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada karma yöntemlerinden olan açımlayıcı sıralı desen kullanılmış; nicel kısmı yarı deneysel desen, nitel kısmı ise durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Çalışma grubunu 10. sınıf öğrencilerinden oluşan deney (31 öğrenci) ve kontrol (29 öğrenci) grupları oluşturmuştur. Deney grubuna gerçekçi matematik eğitimi destekli öğretim, kontrol grubuna ise doğrudan anlatım ve soru-cevap yöntemi uygulanmıştır. Öğrencilerin fonksiyon konusundaki ön bilgilerini ölçmek için fonksiyon ön öğrenme bilgi düzeyi testi, uygulama sonrası ise fonksiyon kavramsal ve işlemsel bilgi düzeyi testleri kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS programı ile analiz edilmiş, bağımsız gruplar t-testi ve Pearson korelasyon analizi uygulanmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanıp betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Yapılan nicel analizler sonucunda kavramsal bilgi düzeyi açısından deney grubu lehine anlamlı bir fark bulunmuş ve deney grubu öğrencilerinin çoğunluğu yeterli seviyeye ulaşmıştır. İşlemsel bilgi düzeyi açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamış ve her iki grubun çoğunluğu yeterli seviyeye ulaşamamıştır. Korelasyon analizi sonucunda kavramsal ve işlemsel bilgi düzeyleri arasında pozitif, anlamlı ve yüksek düzeyde bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğrenci görüşmeleri, gerçekçi matematik eğitiminin hem kavramsal hem de işlemsel bilgi gelişimine olumlu katkı sağladığını göstermiştir. Son olarak karma yöntem araştırmasının entegre sonuçları ise olumlu nitel dönütlerin kavramsal bilgi düzeyindeki nicel gelişimle uyumlu olduğunu, ancak işlemsel bilgi düzeyindeki nicel gelişimle uyumlu olmadığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of teaching function with realistic mathematics education activities on the conceptual and procedural knowledge levels of secondary school students was examined. Exploratory sequential design, which is one of the mixed methods, was used in the study; the quantitative part was conducted with a quasi-experimental design and the qualitative part was conducted with a case study design. The study group consisted of 10th grade students in the experimental (31 students) and control (29 students) groups. Realistic mathematics education supported instruction was applied to the experimental group, while direct instruction and question-answer method was applied to the control group. Function pre-learning knowledge level test was used to measure students' prior knowledge about function, and function conceptual and procedural knowledge level tests were used after the application. Quantitative data were analyzed with SPSS program, independent groups t-test and Pearson correlation analysis were applied. Qualitative data were collected through semi-structured interviews and evaluated with descriptive analysis method. As a result of the quantitative analysis, a significant difference was found in favor of the experimental group in terms of conceptual knowledge level and the majority of the experimental group students reached the sufficient level. There was no significant difference between the groups in terms of procedural knowledge level and the majority of both groups did not reach the sufficient level. Correlation analysis showed that there was a positive, significant and high level relationship between conceptual and procedural knowledge levels. Student interviews showed that realistic mathematics education contributed positively to the development of both conceptual and procedural knowledge. Finally, the integrated results of the mixed-method research revealed that positive qualitative feedback was consistent with quantitative development in conceptual knowledge, but not in procedural knowledge.