Ahlat bölgesi bazaltik traki andezitlerinin esnek kaplama tabakalarında agrega olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of basaltic trachy andesite of Ahlat zone as aggregate in the flexible pavement layers
  1. Tez No: 975547
  2. Yazar: KENDAL DELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Agrega, Esnek kaplama, Aggregate, Flexible coating
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Ahlat ilçesi ve çevresindeki bazaltiktrakiandezitlerin esnek kaplama tabakalarında agrega olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu sebeple bölgeden alınan bazaltiktrakiandezit örnekleri üzerinde çeşitli kimyasal ve fiziksel deneyler yapılmıştır. Testler, Karayolları Teknik Şartnamesi (KTŞ) ve uluslararası standartlara (TS EN, AASHTO) uygun şekilde yapılmıştır. Kimyasal analizlerde, kayaçların ana oksit bileşimleri (SiO₂, Fe₂O₃, Al₂O₃ vb.) ve bu bileşimlerin taşın özellikleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Fiziksel deneylerde ise yoğunluk, su emme oranı, Los Angeles aşınma testi ve donma-çözülme dayanıklılığı gibi değerler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, bazaltiktrakiandezitlerin yol üstyapısında kullanılan agregalar için gerekli teknik şartlara büyük ölçüde uyum sağladığını göstermiştir. Bu çalışma, hem yerel kaynakların yol yapımında etkin kullanımını teşvik etmekte hem de Ahlat bölgesinin ekonomik potansiyelini artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the usability of basaltic trachy andesites in and around Ahlat district as aggregates in flexible coating layers was investigated. For this reason, various chemical and physical experiments were carried out on basaltic trachy andesite samples taken from the region. The tests were carried out in accordance with the Technical Specifications for Highways (KTŞ) and international standards (TS EN, AASHTO). In chemical analysis, the main oxide compositions of the rocks (SiO₂, Fe₂O₃, Al₂O₃, etc.) and the effects of these compositions on the properties of the stone were evaluated. In physical experiments, values such as density, water absorption rate, Los Angeles abrasion test and freeze-thaw resistance were examined. The results obtained showed that basaltic trachy andesites are largely adapted to the technical conditions required for aggregates used in road pavement. This study both encourages the effective use of local resources in road construction and offers suggestions to increase the economic potential of the Ahlat region.