Profilaktik patların CAD/CAM materyallerinin yüzey pürüzlülüğü, renk ve boyanabilirliliğine etkisi
The impact of prophylactic polishing pastes on surface roughness, color and stain resistance of CAD/CAM restorative materials
  1. Tez No: 975567
  2. Yazar: BETÜL ARKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İPEK İŞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, leke direnci, profilaktik polisaj pastası, renklenme, yüzey pürüzlülüğü, CAD/CAM, discoloration, prophylactic polishing paste, stain resistance, surface roughnes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Profilaktik polisaj pastaları (PPP), dişlerin ve dental restorasyonların temizliğinde yaygın olarak kullanılmakta olup, restoratif materyaller üzerindeki etkileri klinik sonuçlar açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, PPP'lerin CAD/CAM restoratif materyallerin lekelenmeye karşı duyarlılığı üzerindeki etkisini ve yüzey pürüzlülüğü ile renk değişimi arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Test edilen materyaller (feldspatik seramikler, lityum disilikat ile güçlendirilmiş cam seramikler, hibrit yapılı seramikler ve rezin nanoseramik materyaller) Cleanic, CleanJoy, Detartrine ve Proxyt olmak üzere çeşitli PPP'lerle işleme tabi tutulmuştur. Yüzey pürüzlülüğü ve renk parametreleri, PPP uygulaması öncesinde, sonrasında ve 12 gün süreyle kahve immersiyonu sonrası kaydedilmiştir. Başlangıç yüzey pürüzlülüğü (Ra1) ve renk ölçümleri alınmıştır. Örnekler uygulanan PPP'ye göre gruplara ayrılmış ve PPP uygulaması sonrası ikincil yüzey pürüzlülüğü (Ra2) ve renk değerleri ölçülmüştür. PPP uygulaması ve kahve immersiyonu sonrası ∆Ra, ∆E*ab, ∆E00 ve beyazlık indeksi (∆WID) değişimleri hesaplanmıştır. Verilerin normalliği Shapiro–Wilks testi ile değerlendirilmiştir. Materyal türü ve PPP'nin ∆E, ∆WID ve ∆Ra üzerindeki etkileri iki yönlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Ek analizler için tek yönlü ANOVA, Tukey HSD testi ve Pearson korelasyonu kullanılmıştır (p <0.05 anlamlılık düzeyiyle). Vita Enamic–Detartrine grubu en yüksek ∆Eab1 ve ∆E001 değerlerini gösterirken, Cerasmart–kontrol grubu en düşük değerleri sergilemiştir. Vita Enamic–Proxyt grubu en düşük ∆WID1 değerine sahipken, Vita Enamic–CleanJoy grubu en yüksek ∆Eab2, ∆E002 ve ∆WID2 değerlerine ulaşmıştır. E.MAX–kontrol grubu bu parametreler açısından en düşük sonuçları vermiştir. ∆Ra ile renk değişiklikleri (∆E*ab2, ∆E002, ∆WID2) arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, ∆E1 ile ∆E2 arasında orta düzeyde pozitif bir korelasyon gözlemlenmiştir. Bu bulgular, PPP'lerin CAD/CAM materyallerin renklenmesi ve yüzey özellikleri üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Prophylactic polishing pastes (PPPs) are frequently employed for cleaning both natural dentition and restorative surfaces; nevertheless, their influence on restorative materials plays a decisive role in long-term clinical performance. The present investigation aimed to assess how PPPs affect the discoloration susceptibility of CAD/CAM restorative materials and to explore the association between surface topography alterations and staining. Specimens representing four CAD/CAM materials; feldspathic ceramic, lithium disilicate,reinforced glass ceramic, hybrid ceramic, and resin nanoceramic, were exposed to different PPPs (Cleanic, CleanJoy, Detartrine, Proxyt). Surface roughness and color values were measured at baseline (Ra1, initial color), after PPP application (Ra2, secondary color), and following immersion in coffee for 12 days. Roughness change (∆Ra) and color differences (∆E*ab, ∆E00, and ∆WID) were calculated. Normality of data distribution was verified by the Shapiro–Wilks test. The effects of material category and polishing paste on ∆E, ∆WID, and ∆Ra were analyzed using two-way ANOVA. Post-hoc comparisons were performed with one-way ANOVA, Tukey HSD, and Pearson correlation (α = 0.05). Among the tested groups, Vita Enamic treated with Detartrine demonstrated the greatest ∆Eab1 and ∆E001 values, while the Cerasmart control group exhibited the lowest. The lowest ∆WID1 was recorded in the Vita Enamic–Proxyt subgroup, whereas the highest ∆Eab2, ∆E002, and ∆WID2 values were found in the Vita Enamic–CleanJoy group. Conversely, the E.MAX control subgroup presented the lowest outcomes for these indices. No statistically significant relationship emerged between ∆Ra and subsequent color changes (∆E*ab2, ∆E002, ∆WID2); however, ∆E1 values showed a moderate positive correlation with ∆E2. Conclusions: PPPs have a marked effect on both color stability and surface characteristics of CAD/CAM restorative materials. The extent of these changes is dependent on the type of polishing paste as well as the material tested.