Farklı anterior estetik uygulamaların 2 yıllık klinik takibi
Two-year clinical follow-up of different anterior aesthetic applications
  1. Tez No: 692269
  2. Yazar: SEMİHA EKRİKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER DEMİRBUĞA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior kompozit, Beyazlatma, Estetik, Polisaj spirali, Proflaksi patı, Anterior composite, Bleaching, Aesthetics, Polishing spiral, Prophylaxis paste
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Estetik algı ve değişen hasta beklentileri ile dental estetik tedaviler günümüzde sıklıkla tercih edilmektedir. Sıklıkla tercih edilen estetik tedaviler arasında beyazlatma tedavileri ve anterior direkt kompozit restorasyonlar yer almaktadır. Bu tedavi seçenekleri için güncel birçok materyal ve yöntem geliştirilmiştir. Bu tez çalışması anterior estetik uygulamayı içeren iki farklı çalışmayı kapsamaktadır. 1. çalışma için 77 (56 kadın, 21 erkek) hastanın 240 dişi dahil edilmiş ve 6 farklı çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışmada Filtek Ultimate Universal Restorative nanofil kompozit (3M ESPE, St. Paul, MN, Amerika), Clearfill Majesty ES-2 Premium mikro hibrit kompozit (Kuraray, Noritake, Japonya) ve Tokuyama Estelite Asteria nano hibrit kompozit (Tokuyama Dental Corporations, Tokyo, Japonya) olmak üzere üç farklı kompozit kullanılmıştır. Polisajda ise elmas partiküller içeren iki farklı spiral cila diski; Twist dia spiral cila diski (Kuraray, Noritake, Almanya) ve 3M Sof-lex spiral cila diski (3M ESPE, St Paul, MN, Amerika) kullanılmıştır. Çalışmamızda üç farklı kompozit ile yapılan estetik restorasyonlar iki farklı polisaj sistemi ile polisajı yapılarak 24 ay süresince modifiye USPHS ve FDI kriterlerine göre değerlendirilerek skorlanmıştır. Bu şekilde anterior kompozitlerin ve polisaj spirallerinin klinik performansını değerlendirmek amaçlanmıştır. 2. çalışma için 15 (9 kadın, 6 erkek) hastanın 300 dişi dahil edilmiş ve 5 farklı çalışma grubu oluşturulmuştur. Opalescense Boost (Ultradent, South Jordan, Amerika) ile bayazlatma yapılıp, Ultrapro (Ultradent, Köln, Almanya) ve Cleanic (Kerr, Rastatt, Almanya) proflaksi patları beyazlatma öncesi ve sonrası uygulanarak 24 ay takipte renk stabilitesine etkisini CIE L* a* b* renk sistemini kullanılarak tespit edilmiştir. Bu çalışmada proflaksi patı kullanımının uzun dönem renk stabilitesine etkisi araştırılmıştır. Tüm veriler SPSS programında One Way Anova, Tukey, Pearson Ki-kare, Fischer Ki-kare, Mc Nemar ve McNemar Bowker testleri kullanılarak analiz edilmiştir (p>0,05). 24 ay sonunda 1. ve 2. çalışmada yapılan tedavilerin takip oranı % 100 dür. 1. çalışmada 12 ay ve 24 ay boyunca gruplar arasında değerlendirilen tüm kriterler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Çalışmada kullanılan tüm materyaller 2 yıl boyunca başarılı bulunmuştur. 2. çalışmada ise gruplar arasında proflaksi patına ve proflaksi işlemine göre istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir (p>0,05). Ancak zamanla tüm gruplarda beyazlığın azaldığı görülmüştür. Bu materyallerin ve tedavi prosedürlerinin uzun dönem klinik performansının belirlenmesi için daha uzun süreli takip çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aesthetic perception and changing patient expectations and dental aesthetic treatments are frequently preferred recently. Among the most preferred aesthetic treatments are bleaching treatments and anterior direct composite restorations. Many current materials and methods have been developed for these treatment options. This thesis study covers two different studies involving anterior aesthetic application. For the first study, 240 females of 77 (56 females, 21 males) patients were included and 6 different study groups were formed. In the study, Filtek Ultimate Universal Restorative nanofil composite (3M ESPE, St. Paul, MN, America), Clearfill Majesty ES-2 Premium micro hybrid composite (Kuraray, Noritake, Japan) and Tokuyama Estelite Asteria nano-hybrid composite (Tokuyama Dental Corporations, Tokyo, Japan), three different composites were used. In polishing, two different spiral polishing discs containing diamond particles; Twist dia spiral polish disk (Kuraray, Noritake, Germany) and 3M Sof-lex spiral polish disk (3M ESPE, St Paul, MN, USA) were used. In our study, the aesthetic restorations made with three different composites were polished with two different polishing systems and scored according to the modified USPHS and FDI criteria for 24 months. In this way, it is aimed to evaluate the clinical performance of anterior composites and polishing spirals. For the second study, 15 (9 women, 6 men) patients were included and 5 different study groups were formed. 300 teeth were included in the study. Using Opalescense Boost (Ultradent, South Jordan, USA) and applying Ultrapro (Ultradent, Cologne, Germany) and Cleanic (Kerr, Rastatt, Germany) prophylaxis pastes before and after bleaching, its effect on color stability in 24 months of follow-up CIE L * a * b * determined using the color system. In this study, the effect of using prophylaxis paste on long-term color stability was investigated. All data were analyzed in SPSS program using One Way Anova, Tukey, Pearson Chi-square, Fischer Chi-square, Mc Nemar and McNemar Bowker tests (p>0,05). At the end of 24 months, the follow-up rate of the 1st and 2nd treatments is 100 %. In the first study, no statistically significant difference was observed between the groups for 12 months and 24 months in terms of all criteria (p>0,05). All materials used in the study were found successful for 2 years. In the second study, there was no statistically significant difference between the groups in terms of prophylaxis paste and prophylaxis procedure (p>0,05). However, it was observed that the whiteness decreased in all groups over time. Longer follow-up studies are needed to determine the long-term clinical performance of these materials and treatment procedures.