Demiryolu aks çeliğinin perdahlama yöntemi ile yüzey kalitesinin iyileştirilmesi
Improvement of surface quality of railway axle steel by burnishing method
- Tez No: 975570
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERDİ KORKMAZ, DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜSTEM BİNALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yüzey parlatma, Surface polishing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 25CrMo4 demiryolu aks çeliğinin yüzey özelliklerini iyileştirmeye yönelik bir yüzey işleme yöntemi olan perdahlamanın etkileri incelenmiştir. Deneysel çalışmalarda, DS modeli elmas uç kullanılarak perdahlama işlemleri gerçekleştirilmiştir. İlerleme ve kesme hızı parametrelerinin yüzey kalitesi üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla, öncelikle 25CrMo4 çeliği farklı kesme ve ilerleme miktarlarında tornalanmış ve yüzey pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Daha sonra aynı kesme ve ilerleme parametreleri altında perdahlama işlemi uygulanmış ve elde edilen yüzey pürüzlülük değerleri karşılaştırılarak yüzey kalitesindeki iyileşme oranı hesaplanmıştır. Ölçümler Mitutoyo SJ-210 yüzey pürüzlülük ölçüm cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler ile, perdahlamanın yüzey kalitesini tornalamaya kıyasla %53–86 oranında iyileştirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of burnishing, a surface treatment method for improving the surface properties of 25CrMo4 railway axle steel, were investigated. In experimental studies, burnishing operations were carried out using a DS model diamond ball burnishing tool. To determine the effects of feed rate and cutting speed parameters on surface quality, 25CrMo4 steel was first subjected to turning at different cutting and feed speeds, and surface roughness values were measured. Then, burnishing operations were carried out under the same cutting speed and feed rate parameters, and the obtained surface roughness values were compared to calculate the improvement in surface quality. Measurements were carried out using a Mitutoyo SJ-210 surface roughness measuring device. The obtained data are presented in tabular form, and it was determined that burnishing improved surface quality by 53–86% compared to turning.