Göller yöresi doğal toros sediri (cedrus libani a. rich.) meşcereleri için büyüme modelleri
Development of dynamic growth models for taurus cedar (cedrus libani a. rich.) stands in the lakes region
  1. Tez No: 975583
  2. Yazar: ŞERİFE KALKANLI GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyokütle, Bonitet endeksi, Biomass, Site index
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Göller Yöresi saf ve doğal Toros sediri ağaç ve meşcereleri için gövde çapı, çap-boy, çap dağılım, bonitet endeksi, toprak üstü tüm ağaç ve ağaç bileşenleri için biyokütle tahmin ve tek ağaç çap artım modelleri geliştirilmiştir. Birinci bölümünde 14 farklı gövde çapı modeli kullanılarak gövde çapı modelleri geliştirilmiştir. Gövde çapı, ağaç boyu, ticari hacim ve toplam gövde hacmi tahminleri için en başarılı sonuçlar, Jiang vd. (2005) ile elde edilmiştir. İkinci bölümde, çap-boy ilişkileri için en küçük kareler yöntemi (ONLS), karışık-etkili modelleme (NLME) ve kantil regresyon (QR) teknikleri kullanılarak bazı basit ve genelleştirilmiş çap-boy modelleri test edilmiştir. En başarılı sonuçlar, Chapman-Richards modeli ile elde edilmiştir. Bu model için farklı kalibrayon alternatifleri de test edilmiştir. Üçüncü bölümde, meşcere kuruluşlarının belirlenmesi amacıyla 3 parametreli Weibull Olasılık Yoğunluk fonksiyonu kullanılmıştır. Parametre tahminleri için Parametre Tahmin (PP), Moment Temelli Parametre Çözümleme (MPR), Yüzdelik Temelli Parametre Çözümleme (PPR) ve Karma (HYB) olmak üzere dört farklı yöntem esas alınmıştır. Dördüncü bölümde, dört farklı bonitet endeksi modeli kullanılarak Toros sediri meşcereleri için dinamik bonitet endeks modelleri geliştirilmiştir. Chapman-Richards modelinin yaş-boy arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için en uygun seçenek olduğu görülmüştür. Beşinci bölümde, sedir ağaçlarının toprak üstü tüm ağaç ve ağaç bileşenleri için biyokütle tahmin modelleri geliştirilmiştir. Biyokütle tahminlerinin eş zamanlı yapılabilmesi amacıyla doğrusal olmayan görünürde uyumsuz regresyon analizi (NSUR) kullanılmıştır. Altıncı bölümde ise Toros sediri için göğüs çapı, meşcere yaşı, bonitet endeksi, sıklık derecesi, meşcere orta çapı ve yarışma endeksleri gibi değişkenler kullanılarak tek ağaç çap artım modeli geliştirmiş ve son beş yıllık çap artımları tahmin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, models were developed for stem taper, height-diameter relationships, diameter distribution, site index, aboveground biomass estimation for whole trees and their components, and single-tree diameter increment for pure and natural Taurus cedar (Cedrus libani) trees and stands in the Lakes Region. In the first section, stem taper models were developed using 14 different taper equations. Among these, the model proposed by Jiang et al. (2005) yielded the most accurate results for estimating stem diameter, tree height, commercial volume, and total stem volume. In the second section, simple and generalized height-diameter models were tested using Ordinary Nonlinear Least Squares (ONLS), Nonlinear Mixed-Effects Modeling (NLME), and Quantile Regression (QR) techniques. The Chapman-Richards model produced the most successful results, and various calibration alternatives of this model were also evaluated. In the third section, the three-parameter Weibull Probability Density Function was used to characterize stand structure. For parameter estimation, four different approaches were applied: the Parameter Prediction (PP) method, the Moment-Based Parameter Estimation (MPR) method, the Percentile-Based Parameter Estimation (PPR) method, and a Hybrid (HYB) method. In the fourth section, dynamic site index models were developed for Taurus cedar stands using four different site index functions. The Chapman-Richards model was found to be the most suitable option for modeling the age-height relationship. In the fifth section, biomass estimation models were developed for aboveground whole tree and its components. To enable simultaneous estimation of tree and component biomass, Nonlinear Seemingly Unrelated Regression (NSUR) analysis was employed. In the sixth and final section, a single-tree diameter increment model was developed for Taurus cedar using variables such as diameter at breast height (DBH), stand age, site index, stand density, mean stand diameter, and competition indices. The model was used to estimate the five-year diameter increment of individual trees.