Sosyal inovasyon ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine bibliyometrik bir analiz
A bibliometric analysis on social innovation and sustainable development goals
  1. Tez No: 975628
  2. Yazar: ARZU GÜL VEZNE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL BAYKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel haritalama, Sosyal inovasyon, Sürdürülebilir kalkınma, Visual mapping, Social innovation, Sustainable development
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojik yenilikler ve gelişmeler, toplumsal yapıyı ve sosyal yaşamı doğrudan etkilemekte, bu süreç sosyal inovasyon kavramının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sosyal inovasyon, sosyal ve çevresel sorunlara yönelik yenilikçi ve etkili çözümler geliştirme ve uygulama sürecidir. Son yıllarda, sosyal inovasyona yönelik akademik ve politik ilgi artmış olmakla birlikte bu inovasyonların hangi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni (SKH) ele aldığı ve kimler tarafından geliştirildiği konusunda sınırlı bilgi mevcuttur. Bu çalışma, sosyal inovasyon alanına sistematik bir yaklaşım sunarak, alandaki mevcut durumu ve eğilimleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışmada, sosyal inovasyon kavramına yönelik tanımları ve eğilimleri incelemek amacıyla sistematik bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Web of Science veritabanında“social innovation in the sustainable development goals”anahtar kelimeleri kullanılarak 2015-2024 yılları arasını kapsayan, 17 tane sürdürülebilir kalkınma amaçlarını dahil ederek ve SSCI, SCI-EXPANDED, A&HCI, ESCI, CPCI-SSH, CPCI-S, BKCI-SSH ve BKCI-S indekslerinde taranan çalışmalar, bibliyometrik analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir ve 3.961 yayına ulaşılmıştır. Yayınlar VOSviewer yazılımı ile haritalandırılarak görselleştirilmiş ve anahtar kelime analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda, en sık kullanılan anahtar kelimelerin“sürdürülebilir kalkınma hedefleri”ve“sosyal inovasyon”olduğu belirlenmiştir. En fazla yayın yapan ve ortak yazarlığa sahip araştırmacının Lucie Cluver ve Ali H. Mokdad olduğu tespit edilmiştir. Ülkelere göre yayın dağılımında Çin Halk Cumhuriyeti 981 yayın ile ilk sırada yer alırken onu İngiltere (786) ve ABD (470) takip etmektedir; Türkiye ise 53 yayın ile daha alt sıralarda yer almaktadır. Çalışma, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sosyal inovasyon odaklarının farklılaştığını ortaya koymaktadır. Bulgular, araştırmaların özellikle Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı (SDG 9), İklim Eylemi (SDG 13) ve Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar (SDG 11) hedeflerinde yoğunlaşması, bu alanların hem küresel politika gündemleri hem de fonlama mekanizmaları tarafından önceliklendirildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, sosyal inovasyon süreçlerinde beş temel aktör tespit edilmiştir: sosyal girişimciler, sivil toplum kuruluşları ve kâr amacı gütmeyen organizasyonlar, kamu kurumları, özel sektör firmaları ve sosyal girişimler. Elde edilen sonuçlar, sosyal inovasyonun hala gelişiminin erken aşamalarında olduğunu ve gelecekte nasıl bir yön izleyeceğinin belirsizliğini koruduğunu göstermektedir. Çalışma, sosyal inovasyonun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısını anlamak ve bu alandaki eksiklikleri gidermek adına önemli bir referans sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological innovations and developments directly impact social structure and social life, and this process has given rise to the concept of social innovation. Social innovation is the process of developing and implementing innovative and effective solutions to social and environmental problems. While academic and political interest in social innovation has increased in recent years, there is limited information about which Sustainable Development Goals (SDGs) these innovations address and by whom they are developed. This study aims to present a systematic approach to social innovation and reveal the current status and trends in the field. This study conducted a systematic literature review to examine definitions and trends regarding the concept of social innovation. Using the keywords“social innovation in the sustainable development goals”in the Web of Science database, studies covering the period 2015-2024 were scanned in the SSCI, SCI-EXPANDED, A&HCI, ESCI, CPCI-SSH, CPCI-S, BKCI-SSH, and BKCI-S indexes. A bibliometric analysis was used to identify 3,961 publications. These publications were mapped and visualized using VOSviewer software, and keyword analysis was conducted. The analysis determined that the most frequently used keywords were“sustainable development goals”and“social innovation.”Lucie Cluver and Ali H. Mokdad were identified as the researchers with the most publications and co-authorships. In terms of publication distribution by country, the People's Republic of China ranked first with 981 publications, followed by the UK (786) and the US (470), while Turkey ranked lower with 53 publications. The study reveals that the focus of social innovation differs between developed and developing countries. The findings indicate that research is particularly focused on Industry, Innovation, and Infrastructure (SDG 9), Climate Action (SDG 13), and Sustainable Cities and Communities (SDG 11), demonstrating that these areas are prioritized by both global policy agendas and funding mechanisms. Furthermore, five key actors in social innovation processes were identified: social entrepreneurs, civil society and non-profit organizations, public institutions, private sector firms, and social enterprises. The results indicate that social innovation is still in its early stages of development, and its future direction remains uncertain. The study provides an important reference for understanding the contribution of social innovation to the sustainable development goals and addressing shortcomings in this area.