Peyzaj alanlarındaki sulama sistemi tasarımında land F/X programının kullanılması
Using land F/X program in irrigation system design in landscape areas
- Tez No: 975629
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı sulama sistemleri, Pressure irrigation systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Su varlığının gün geçtikçe tehlikeye girdiği dünyamızda, kentlerde su yönetimini sağlamak oldukça önemlidir. Suyun yoğun olarak kullanıldığı peyzaj alanlarında da verimli sulama sağlamak bir zorunluluk haline gelmelidir. Otomatik sulama sistemlerini kullanmak ve doğru projelendirme yapmak bunun en büyük adımı olacaktır. Projelendirme aşamasında çeşitli programları kullanmanın kişilere kolaylık sağlayacağı düşünülmüş ve bu nedenle çalışmaya konu olarak söz konusu programlardan biri seçilmiştir. Bu çalışmada, Çanakkale ili Ezine ilçesi Üvecik Köyü'nde bulunan 650 m²'lik bir alanda yağmurlama sulama sistemi Autocad tabanlı Land F/x programıyla tasarlanmış ve analiz edilmiştir. Programın kullanılabilirliği ve sağladığı kolaylıklar incelenmiştir. Çalışma alanına sulama başlıkları ve borular Land F/X programında yerleştirilmiş, hesaplamalar sonucunda sulamanın verimli olup olmadığı saptanmıştır. Bu doğrultuda su dağılımı ve debi hesaplamaları konusunda doğru sonuçlar verdiği görülmüştür. Söz konusu programın peyzaj alanlarının sulanmasında etkin olarak kullanılabileceği ve sulama tasarımı yapacak kişilere kolaylık sağlayacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In our world, where water resources are increasingly threatened, ensuring water management in cities is crucial. Providing efficient irrigation in landscaped areas where water is used intensively is a necessity. The use of automatic irrigation systems and proper project planning will be the most crucial steps in achieving this. We believed that using various programs during the project development process would be beneficial for individuals, and therefore, one of these programs was selected for the study. In this study, a sprinkler irrigation system covering a 650 m² area in Üvecik Village, Ezine District, Çanakkale Province, was designed and analyzed using the AutoCAD-based Land F/X program. The program's usability and advantages were examined. Irrigation heads and pipes were placed in the study area using Land F/X, and calculations were made to determine irrigation efficiency. In this regard, it has been observed that it provides accurate results in water distribution and flow calculations. Therefore, it is believed that this program can be used effectively in irrigating landscape areas and will provide convenience to irrigation designers.