Türkiye'nin ayçiçek yağı ithalatında pazar gücü analizi
Market power analysis for Turkish sunflower oil import
- Tez No: 975640
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ADEM HATIRLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ayçiçek Yağı, İthalat, Pazar Gücü, Eşanlı Sistemler, Bresnahan-Lau Yöntemi, Üç Aşamalı En Küçük Kareler (3EKK), Sunflower Oil, Import, Market Power, Simultaneous Equations, Bresnahan-Lau Method, Three-Stage Least Squares (3SLS)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Ayçiçek yağı, Türkiye'de hem üretim hem de tüketim bakımından en önemli bitkisel yağ konumundadır. Ancak iç üretimin talebi karşılamada yetersiz kalması, Türkiye'yi yüksek oranda ithalata bağımlı hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, 1995–2023 dönemi verileri kullanılarak, Türkiye'nin ayçiçek yağı ithalatında ne ölçüde pazar gücüne sahip olduğunu ve bu gücün nasıl şekillendiğini Bresnahan-Lau yaklaşımı çerçevesinde analiz etmektir. Üç Aşamalı En Küçük Kareler (3EKK) yöntemiyle tahmin edilen eşanlı denklem sonuçlarına göre, ithalat talebi denkleminde kişi başına gelir (4,02) yüksek ve pozitif esnekliğiyle ithalat talebinin gelire karşı birin üzerinde esneklik sergilediğini göstermektedir. Kişi başına ayçiçek yağı tüketimi (0,62) ithalat talebini pozitif yönde etkilerken, reel efektif döviz kuru (-0,84) ve reel perakende fiyat (-0,39) negatif etkiler yaratmaktadır. Maliyet denkleminde ise ayçiçek yağı ithalat miktarındaki artış (0,76) ayçiçek yağı perakende fiyatını yükseltmekte; deniz taşımacılığı fiyat endeksi (1,66) maliyet kanalı aracılığıyla ayçiçek yağı perakende fiyatını artırmaktadır. Elde edilen bulgular, Türkiye'nin ayçiçek yağı ithalatında pazar gücü katsayısının 0,2972 olduğunu ortaya koymaktadır. Bu değer, tam rekabet koşullarından sapma olduğunu ve Türkiye'nin belirli ölçüde fiyat belirleme gücüne sahip olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sunflower oil is the most significant vegetable oil in Turkey with regard to both production and consumption. However, domestic production has proven inadequate in fulfilling demand, resulting in Turkey's substantial reliance on imports. The objective of the study is to analyse the extent of Turkey's market power in sunflower oil imports and the factors that have contributed to the shaping of this power. The analysis utilises data from 1995 to 2023, within the framework of the Bresnahan-Lau approach. The findings from the simultaneous-equations system estimated by Three-Stage Least Squares (3SLS) method indicate that the high and positive elasticity of per capita income (4.02) in the import demand equation implies that import demand is more than unit-elastic with respect to income. Per capita sunflower oil consumption (0.62) has a positive effect on import demand, while the real effective exchange rate (-0.84) and real retail price (-0.39) have negative effects. Analysing the cost equation, an increase in the import volume of sunflower oil is associated with a rise (0.76) in the retail price of sunflower oil. Concurrently, the maritime transport price index has a positive correlation (1.66) with the retail price of sunflower oil, operating through the cost channel. The findings of the study reveal that Turkey's market power coefficient in sunflower oil imports is 0.2972. This value indicates a divergence from the theoretical framework of perfect competition, thereby suggesting the presence of a certain degree of pricing power within the Turkish market.