Acil servise başvuran non st eleve miyokard infarktüslü hastalarda ortalama trombosit hacmi/trombosit dağılım genişliği oranı ve troponin değişikliği ile kan grubu arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between the mean platelet volume/platelet distribution width ratio and troponin change and blood type in non-st elevation myocardial infarction patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 975663
  2. Yazar: MUSTAFA AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: NSTEMİ, MPO, HbA1c, Mortalite, Acil Servis, NSTEMI, MPO, HbA1c, Mortality, Emergency Department
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise başvuran NSTEMI (ST Segment Yükselmesiz Miyokard İnfarktüsü) hastalarında 2. saat hs-TnI (Yüksek Duyarlılıklı Troponin I) değerinin, başvuru troponin seviyesine kıyasla 30 günlük mortaliteyi öngörmedeki prognostik performansını değerlendirmek ve HbA1c (Glikolize Hemoglobin), EKG (Elektrokardiyografi) değişiklikleri ile kan gruplarının hemostatik farklılıklara bağlı olası prognostik etkilerini analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: 15.02.2024 – 15.02.2025 tarihleri arasında acil servise başvuran ve NSTEMI tanısı alan 300 hasta, prospektif olarak değerlendirildi. hs-TnI değerleri başvuru ve 2. saatte Abbott Architect sistemi ile, HbA1c düzeyleri ise yatış sonrası ilk 24 saatte HPLC yöntemiyle ölçüldü. 30 günlük mortalite, HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) kayıtları üzerinden izlendi. ROC (Alıcı İşletim Karakteristik Eğirisi) analizi, Fisher's Exact testi, Mann-Whitney U ve Spearman korelasyonu kullanıldı. Bulgular: 30 günlük mortalite oranı %3,3 olarak saptandı. 2. saat hs-TnI AUC değeri 0,819 (p=0,001) olup, başvuru değerine (AUC 0,786, p=0,002) göre daha yüksek prognostik doğruluk sağladı. HbA1c için belirlenen cut-off 6,80 olup, AUC 0,691 (p<0,05) ile ek prognostik değer sundu. EKG'de ST depresyonu varlığı mortalite ile anlamlı ilişkili bulundu (p<0,05). Platelet indeksleri (MPV [Ortalama Trombosit Hacmi], PDW [Trombosit Dağılım Genişliği], MPO [MPV/PDW Oranı]) ile mortalite arasında anlamlı ilişki saptanmadı (tüm p>0,05). Sonuç: 2. saat hs-TnI ölçümü, NSTEMI hastalarında erken mortalite tahmininde tek zamanlı ölçüme göre daha güçlü bir belirteçtir. HbA1c ve EKG bulgularının prognostik modele entegrasyonu, akut nekroz yükü + kronik metabolik stres + elektrofizyolojik instabilite temelli çok katmanlı risk değerlendirmesinin klinik değerini artırmaktadır. Bu bulgular, acil servis triyaj algoritmalarının biyobelirteç kinetiği temelinde yeniden yapılandırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: To evaluate the prognostic performance of the 2nd-hour hs-TnI (High-Sensitivity Troponin I) value compared to the admission troponin level in predicting 30-day mortality among patients presenting to the emergency department with NSTEMI (Non-ST Elevation Myocardial Infarction), and to analyze the potential prognostic impact of HbA1c (Glycated Hemoglobin), ECG (Electrocardiography) changes, and blood group–related hemostatic differences. Materials and Methods: A total of 300 NSTEMI patients admitted to the emergency department between February 15, 2024 and February 15, 2025 were prospectively included. hs-TnI levels were measured at admission and at the 2nd hour using the Abbott Architect platform. HbA1c was analyzed by HPLC within the first 24 hours. Thirty-day mortality was determined via hospital information system (HBYS). ROC (Receiver Operating Characteristic) analysis, Fisher's Exact test, Mann-Whitney U, and Spearman correlation were applied. Results: The 30-day mortality rate was 3.3%. The AUC of 2nd-hour hs-TnI was 0.819 (p=0.001), higher than that of the admission value (AUC 0.786, p=0.002). HbA1c demonstrated additional prognostic value with a cut-off of 6.80 and an AUC of 0.691 (p<0.05). Presence of ST depression on ECG was significantly associated with mortality (p<0.05). Platelet indices (MPV [Mean Platelet Volume], PDW [Platelet Distribution Width], MPO [MPV/PDW Ratio]) were not associated with mortality (all p>0.05). Conclusion: Second-hour hs-TnI measurement provides superior predictive value over a single admission measurement for early mortality in NSTEMI. Integration of HbA1c and ECG markers enhances risk stratification by reflecting acute necrosis burden, chronic metabolic stress, and electrical instability. These findings support the restructuring of emergency triage algorithms based on biomarker kinetics.