Radyoterapinin indüklediği kapsül kontraktürüne eksozom ve yağ kaynaklı kök hücre uygulamasının rat modelinde histopatolojik incelenmesi
Histopathological examination of the application of exosomes and adipose-derived stem cells on radiotherapy-induced capsule contracture in a rat model
  1. Tez No: 975692
  2. Yazar: SAMET KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi-plastik, Surgery-plastic
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, radyoterapi ile indüklenen kapsül kontraktürü modelinde eksozom ve nanofat uygulamalarının tek başına ve kombine kullanımının kapsül kalınlığı, vaskülarite, miyofibroblast yoğunluğu, α-SMA, inflamatuvar hücre infiltrasyonu, TGF-β1 ekspresyonu ve kollajen birikimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:Çalışma Kocaeli Üniversitesi Deneysel Araştırma ve Uygulama Birimi'nde gerçekleştirildi. Toplam 50 Wistar Albino sıçan beş gruba ayrıldı: Sham, Kontrol (radyoterapi), Eksozom, Nanofat ve Eksozom+Nanofat. Tüm gruplara sırt bölgesine silikon implant yerleştirildi. Kontrol ve tedavi gruplarına 15 Gy fraksiyone radyoterapi uygulandı. Tedavi gruplarına eksozom ve/veya nanofat enjeksiyonları yapıldı. On ikinci haftada kapsül dokuları çıkarılarak histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemeler gerçekleştirildi. Parametreler yarı kantitatif skorlamalar ve kapsül kalınlığı ölçümleri ile değerlendirildi. İstatistiksel analizlerde Kolmogorov-Smirnov testi, Kruskal-Wallis testi ve Dunn post-hoc testleri kullanıldı. Bulgular:Kontrol grubunda kapsül kalınlığı, miyofibroblast yoğunluğu, α-SMA ve TGF-β1 düzeyleri ile kollajen birikimi istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0.05). Eksozom grubunda kapsül kalınlığı en düşük seviyede saptandı (0.1 mm) ve antifibrotik parametrelerde istatistiksel olarak belirgin azalma izlendi (p<0.01). Vaskülarite en yüksek eksozom grubunda tespit edildi. Nanofat uygulaması da olumlu etki göstermiş ancak eksozom kadar güçlü bulunmamıştır. Eksozom+Nanofat kombinasyonu bazı parametrelerde eksozoma yakın sonuçlar vermekle birlikte eksozomun tek başına sağladığı üstünlüğü aşamamıştır. Sonuç:Radyoterapi sonrası kapsül kontraktürü modelinde eksozom tedavisi en güçlü antifibrotik ve immünmodülatör etkiyi göstermiştir. Nanofat tedavisi daha sınırlı bir etki sağlamış, kombinasyon ise eksozomun etkinliğini aşamamıştır. Bulgular, eksozomların klinikte kapsül kontraktürünün önlenmesinde yağ enjeksiyonuna kıyasla daha güvenli ve etkili bir biyoterapötik alternatif olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to evaluate the effects of exosome and nanofat applications, either alone or in combination, on capsule thickness, vascularity, myofibroblast density, α-SMA expression, inflammatory cell infiltration, TGF-β1 expression, and collagen deposition in a radiation-induced capsular contracture model. Materials and Methods:The study was conducted at Kocaeli University Experimental Research and Application Center. Fifty Wistar Albino rats were divided into five groups: Sham, Control (radiotherapy), Exosome, Nanofat, and Exosome+Nanofat. Silicone implants were placed in the dorsal region of all rats. Control and treatment groups received 15 Gy fractionated radiotherapy. Treatment groups received exosome and/or nanofat injections. At week 12, capsule tissues were harvested and examined histopathologically and immunohistochemically. Semi quantitative scoring and direct thickness measurements were performed. Statistical analysis included Kolmogorov-Smirnov, Kruskal-Wallis, and Dunn's post-hoc tests. Results:The control group showed significantly increased capsule thickness, myofibroblast density, α-SMA and TGF-β1 expression, and collagen accumulation (p<0.05).The exosome group demonstrated the lowest capsule thickness (0.1 mm) and the most prominent reduction in fibrotic parameters (p<0.01). Vascularity was highest in the exosome group. Nanofat application also showed beneficial effects but was less effective than exosomes. The exosome+nanofat combination yielded results comparable to the exosome group in some parameters, but did not surpass the efficacy of exosomes alone. Conclusion:In the radiation-induced capsular contracture model, exosome therapy provided the strongest antifibrotic and immunomodulatory effects. Nanofat showed a more limited impact, while the combination did not exceed the efficacy of exosomes. These findings suggest that exosomes may represent a safer and more effective biotherapeutic alternative than fat grafting for the prevention of capsular contracture in clinical practice.