Prematür ejakülasyon hastalarında serum oreksin-A, oreksin-B düzeyleri ve oreksin-1, oreksin-2 reseptör düzeylerinin sağlıklı kontroller ile karşılaştırılması
Comparison of serum orexin-A, orexin-B levels and orexin-1, orexin-2 receptor levels between patients with premature ejaculation and healthy controls
- Tez No: 975719
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖRKEM KARAKAŞ UĞURLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: prematür ejakülasyon, oreksin, cinsel işlev, anksiyete, depresyon, dürtüsellik, Cinsel işlev bozuklukları-psikolojik, Dürtüsel davranış, Ejakülasyon, Psikiyatri, premature ejaculation, orexin, sexual function, anxiety, depression, impulsivity, Sexual dysfunctions-psychological, Impulsive behavior, Ejaculation, Psychiatry
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Prematür ejakülasyon (PE) hastalarında serum Oreksin-A (ORXA), Oreksin-B (ORXB), çözünebilir OX1 reseptörü (sOX1R) ve çözünebilir OX2 reseptörü (sOX2R) düzeylerini sağlıklı kontrollerle karşılaştırmak; bu göstergeler ile cinsel işlev bozuklukları, uyku kalitesi, anksiyete-depresyon ve dürtüsellik arasındaki ilişkileri incelemek. Gereç ve Yöntem: Etik onay sonrası, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'nde yürütülen kesitsel gözlemsel çalışmaya PE tanılı 39 erkek ve yaş/sosyodemografi açısından eşleşmiş 39 sağlıklı gönüllü dâhil edildi. Tüm katılımcılardan 12 saat açlık sonrası sabah venöz kan örneği alındı; ORXA, ORXB, sOX1R, sOX2R düzeyleri ELISA ile ölçüldü (Bt Lab; %CV <8–10). Psikometrik değerlendirmeler: GRCDÖ, PUKİ, STAI-I/II, BAÖ, BDÖ, BIS-11-KF. Grup karşılaştırmaları uygun parametrik/parametrik-dışı testlerle, ilişkiler korelasyon ve ağ (EBICglasso, NCT) analizleriyle yapıldı; p<0.05 anlamlı kabul edildi. Hiyerarşik lojistik regresyonla PE belirleyicileri değerlendirildi. Bulgular: PE grubunda aylık cinsel ilişki sıklığı daha düşüktü (6.23±4.92 vs 8.51±3.89; p=0.011). ORXA ve ORXB düzeyleri PE'de daha düşüktü (ORXA: 946±276 vs 1169±476; p=0.036; ORXB: 96.3±128 vs 137±145; p=0.020); sOX1R ve sOX2R farkı yoktu (p>0.18). PE grubunda STAI-II (p=0.011), BAÖ (p=0.015) ve BDÖ (p<0.001) daha yüksekti. GRCDÖ alt boyutlarından empotans, erken boşalma ve doyum skorları PE'de belirgin yüksekti (tümü p<0.001); iletişim daha yüksekti (p=0.016). Korelasyonlarda PE grubunda: sOX1R-Plan yapma pozitif (r=0.325; p=0.043); ORXA-BAÖ negatif (r=-0.324; p=0.044). Uyku bozukluğu puanı tüm oreksin göstergeleriyle negatif ilişkilendi (ORXA r=-0.353 p=0.028; ORXB r=-0.348 p=0.030; sOX1R r=-0.334 p=0.038; sOX2R r=-0.383 p=0.016). Cinsel işlevlerde sOX1R-Erken boşalma (r=-0.461; p=0.003), sOX2R-Erken boşalma (p=0.017) ve ORXB-Empotans/Erken boşalma (p=0.036/0.038) negatif koreleydi; ORXA, GOLT ile negatif koreleydi (r=-0.443; p=0.005). Ağ analizinde oreksin parametreleri arasında global strength farkı anlamlıydı (obs=0.2325; p=0.0065); oreksin-cinsellik ağı için fark saptanmadı (p=0.883). Regresyonda nihai model (R²=0.78) anlamlıydı; STAI-I (B=-0.199; p=0.028), BDÖ (B=0.378; p=0.023), empotans (B=0.501; p=0.012), dokunma (B=-0.667; p=0.038), doyum (B=0.584; p=0.008) ve iletişim (B=0.730; p=0.015) bağımsız yordayıcılar olarak kaldı. Sonuç: PE'de ORXA ve ORXB düzeyleri düşüktür ve oreksin göstergeleri, anksiyete, uyku bozukluğu ve cinsel işlev bileşenleriyle klinik açıdan anlamlı ilişkiler sergiler. Bulgular, oreksin sisteminin PE patofizyolojisinde rolü olabileceğini ve özellikle sOX1R/ sOX2R ile ejakülasyon kontrolü arasındaki bağlantının hedeflenebilir olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To compare serum orexin-A (ORXA), orexin-B (ORXB), soluble orexin receptor-1 (sOX1R) and soluble orexin receptor-2 (sOX2R) levels between patients with premature ejaculation (PE) and healthy controls, and to examine associations of these markers with sexual dysfunction, sleep quality, anxiety–depression, and impulsivity. Methods: In this cross-sectional study conducted at Ankara Bilkent City Hospital with ethics approval, 39 men with PE and 39 sociodemographically matched healthy volunteers were included. After a 12-h fast, morning venous blood was drawn; ORXA, ORXB, sOX1R and sOX2R were measured by ELISA (Bt Lab; intra/inter-assay CV <8–10%). Psychometrics included GRISS, PSQI, STAI-I/II, BAI, BDI, and BIS-11-SF. Group comparisons used appropriate parametric/non-parametric tests; associations used correlations and network analysis (EBICglasso, Network Comparison Test). Hierarchical logistic regression evaluated determinants of PE. Significance was set at p<0.05. Results: Monthly sexual intercourse frequency was lower in PE (6.23±4.92 vs 8.51±3.89; p=0.011). ORXA and ORXB were reduced in PE (ORXA 946±276 vs 1169±476, p=0.036; ORXB 96.3±128 vs 137±145, p=0.020), while sOX1R and sOX2R did not differ (p>0.18). STAI-II (p=0.011), BAI (p=0.015) and BDI (p<0.001) were higher in PE. GRISS subscales for impotence, premature ejaculation and dissatisfaction were higher in PE (all p<0.001); communication was also higher (p=0.016). In PE, sOX1R correlated positively with BIS planning (r=0.325; p=0.043), and ORXA correlated negatively with BAI (r=-0.324; p=0.044). PSQI sleep-disturbance correlated negatively with all orexin indices (ORXA r=-0.353 p=0.028; ORXB r=-0.348 p=0.030; sOX1R r=-0.334 p=0.038; sOX2R r=-0.383 p=0.016). Sexual measures showed negative correlations for sOX1R with GRISS premature ejaculation (r=-0.461; p=0.003), sOX2R with premature ejaculation (p=0.017), ORXB with impotence/premature ejaculation (p=0.036/0.038), and ORXA with GRISS total (r=-0.443; p=0.005). Network analysis revealed a significant between-group difference among orexin parameters (global strength difference=0.2325; p=0.0065), but not for the orexin–sexual network (p=0.883). The final hierarchical model was significant (R^2=0.78); independent predictors included STAI-I (B=-0.199; p=0.028), BDI (B=0.378; p=0.023), impotence (B=0.501; p=0.012), touching (B=-0.667; p=0.038), dissatisfaction (B=0.584; p=0.008) and communication (B=0.730; p=0.015). Conclusion: Patients with PE exhibit lower ORXA and ORXB levels, and orexin indices show clinically relevant links with anxiety, sleep disturbance and sexual function. Findings suggest a potential role of the orexin system in PE pathophysiology, with sOX1R/sOX2R—particularly in relation to ejaculatory control—emerging as candidate targets.