Vertikal kök kırığı gözlenen olgularda etiyolojik faktörlerin retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of etiological factors in cases with vertical root fracture
  1. Tez No: 975718
  2. Yazar: MERT ATICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN KAVAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Vertikal Kök Kırığı, Kök Kanal Tedavisi, Risk Faktörleri, Vertical Root Fracture, Root Canal Treatment, Risk Factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Vertikal kök kırıkları (VKK), endodonti pratiğinde tanı ve tedavide önemli güçlükler yaratan, prognozu çoğunlukla olumsuz seyreden bir klinik durumdur. Bu çalışmanın amacı, VKK gelişiminde etkili olabilecek etiyolojik faktörleri retrospektif olarak incelemek ve olası risk gruplarını ortaya koymaktır. Bu retrospektif araştırmaya, 2020–2025 yılları arasında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne başvuran ve VKK tanısı konulmuş 313 hastaya ait dişler dahil edilmiştir. Periapikal ve panoramik radyografiler incelenmiş; yaş, cinsiyet, diş grupları, kök kanal tedavisi (KKT) varlığı, restorasyon tipi ve sınıfı, kuron varlığı, post uygulamaları, kanal dolgu seviyesi ve periradiküler lezyon varlığı gibi parametreler değerlendirilmiştir. Veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. VKK en sık alt molar (%38,0) ve üst molar (%23,3) dişlerde görülmüştür. Kök düzeyinde, üst molarlarda kırıkların %71'i meziobukkal kökte, alt molarlarda ise %74'ü mezial kökte izlenmiştir. Hastaların yaş ortalaması 47,3 olup, 25–50 yaş grubunda VKK en yüksek oranda gözlenmiştir. Kadınlarda KKT'li VKK oranı (%80,2), erkeklere göre (%63,2) anlamlı derecede yüksektir (p<0,05). Genel olarak dişlerin %72,8'inde KKT mevcut olup, özellikle genç yaş grubunda oran daha yüksektir. Restoratif dağılımda, KKT'li dişlerde en sık kompozit (%58,3) ve kuron (%32,9) restorasyonlara rastlanmıştır. Post uygulaması yapılan dişlerin %8,3'ünde VKK saptanmış olup, bunların çoğunluğu metal post içermekteydi. Ayrıca VKK olgularının %68'inde periradiküler lezyon eşlik etmekteydi. VKK oluşumunda yaş, cinsiyet, diş grubu, KKT varlığı, restoratif işlemler ve post uygulamaları belirleyici faktörlerdir. Özellikle endodontik tedavi uygulanmış ve geniş koronal madde kaybı bulunan dişlerin VKK açısından yüksek risk taşıdığı görülmüştür. Bulgular, klinisyenlerin tedavi planlamasında kalan diş dokusu miktarını ve biyomekanik faktörleri dikkatle değerlendirmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Vertical root fractures (VRFs) are a major cause of treatment failure in endodontics and represent a challenging clinical condition with an unfavorable prognosis. The aim of this study was to retrospectively evaluate the etiological factors contributing to VRF development and to identify potential risk groups. This retrospective study included 313 patients diagnosed with VRF who were admitted to the Faculty of Dentistry, Ege University, between 2020 and 2025. Periapical and panoramic radiographs were reviewed, and parameters such as age, sex, tooth group, presence of root canal treatment (RCT), type and class of restorations, presence of crowns, post placement, root filling quality, and periradicular lesions were assessed. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0. VRFs were most frequently observed in mandibular molars (38.0%) and maxillary molars (23.3%). At the root level, 71% of fractures in maxillary molars were located in the mesiobuccal root, while 74% of mandibular molar fractures were in the mesial root. The mean patient age was 47.3 years, with the highest frequency of VRFs in the 25–50 age group. The incidence of RCT-related VRFs was significantly higher in females (80.2%) compared to males (63.2%) (p<0.05). Overall, 72.8% of fractured teeth had undergone RCT, with higher rates observed in younger patients. Among restored teeth, composite fillings (58.3%) and crowns (32.9%) were most common, whereas untreated teeth accounted for the majority of VRFs in the non-RCT group (37.6%). Post placement was detected in 8.3% of VRF cases, predominantly metal posts. Periradicular lesions accompanied 68% of the fractures. Age, sex, tooth group, presence of RCT, restorative procedures, and post placement were identified as significant risk factors for VRFs. Teeth with previous endodontic treatment and extensive coronal tissue loss showed the highest susceptibility to fractures. These findings emphasize the importance of preserving coronal structure and carefully considering biomechanical and restorative factors during treatment planning.