Monosemptomatik ve non-monosemptomatik enürezis noktürnalı hastalarda klinik ve üroflowmetri bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of clinical and uroflowmetry findings in patients with monosymptomatic and non-monosymptomatic enuresis nocturnal
- Tez No: 975724
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN CENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Monosemptomatik Enürezis Noktürna, Non-Monosemptomatik Enürezis Noktürna, Üroflowmetri, İşeme bozuklukları semptom skoru, Monosymptomatic Nocturnal Enuresis, Non-Monosymptomatic Nocturnal Enuresis, Uroflowmetry, Dysfunctional Voiding Scoring System
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Enürezis noktürna, uykuda istemsiz idrar kaçırma olup, hastalar ve ebeveynler üzerinde psikolojik bir yük oluşturur ve tedavi sürecinin uzaması kişileri yıpratır. Bu nedenle, sorunun hızlı bir şekilde tespit edilip tedaviye başlanması önemlidir. Çalışmamız, enürezis noktürnanın etyolojisini daha detaylı incelemeyi ve hızlı bir değerlendirme yapılmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışmaya, 10.06.2024-31.08.2024 tarihleri arasında Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pediatrik Nefroloji Polikliniği'ne başvuran, nörolojik ve ek nefrolojik hastalığı bulunmayan 5 yaş ve üzeri enürezis noktürna şikayeti olan hastalar dahil edildi. Çalışmada, monosemptomatik enürezis noktürnalı (ME) 18 hasta, non-monosemptomatik enürezis noktürnalı (NME) 24 hasta yer aldı. Enürezis klinik sorgulama formu dolduruldu ve işeme bozuklukları semptom skoru (İBSS) belirlendi. Hastaların mesane dinamiğini değerlendirmek amacıyla üroflowmetri sonuçları incelendi. Bulgular: ME grubundaki hastaların İBSS ortalaması 7.44±3.11 iken, NME grubundakilerde bu değer 14.7±4.07 idi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.05). NME grubunda alt üriner sistem semptomları, gündüz idrar kaçırma, sekizden fazla idrar yapma, acil idrara çıkma isteği ve idrar tutma manevrası gibi semptomlar ile idrar yolu enfeksiyonu öyküsü daha sık görüldüğü belirlendi. Bu farklar istatistiksel olarak anlamlı idi (p<0.05). Sonuç: Bu çalışma enürezis noktürna hastalarında monosemptomatik ve non-monosemptomatik gruplar arasında klinik özellikler ve semptomlar açısından belirgin farklar olduğunu ortaya koymuştur. Non-monosemptomatik enürezis noktürnalı hastaların daha karmaşık bir klinik tablo sergilediği ve tedavi sürecinde farklı yaklaşımlar gerektirdiği anlaşılmaktadır. Bu bulgular, enürezis noktürna tedavisinde daha kişiselleştirilmiş ve kapsamlı değerlendirmelerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Nocturnal enuresis, defined as involuntary urination during sleep, imposes a psychological burden on both patients and their parents. Prolongation of the treatment process may lead to additional distress. Therefore, early detection and timely initiation of treatment are crucial. This study aims to investigate the etiology of nocturnal enuresis in greater detail and to facilitate a more rapid clinical evaluation. Method: This study included patients aged 5 years and older who presented with complaints of nocturnal enuresis to the Pediatric Nephrology Outpatient Clinic of Muğla Training and Research Hospital between June 10, 2024, and August 31, 2024, and who had no accompanying neurological or additional nephrological disorders. The study group consisted of 18 patients with monosymptomatic nocturnal enuresis (MNE) and 24 patients with non-monosymptomatic nocturnal enuresis (NMNE). A clinical enuresis questionnaire was completed for each patient, and dysfunctional voiding scoring system (DVSS) were recorded. Uroflowmetry results were analyzed to assess bladder dynamics. Results: The mean DVSS in the MNE group was 7.44±3.11, whereas it was 14.7±4.07 in the NMNE group, and this difference was statistically significant (p<0.05). Lower urinary tract symptoms such as daytime urinary incontinence, voiding more than eight times per day, urgency, holding maneuvers, and a history of urinary tract infections were more frequently observed in the NMNE group. These differences were also statistically significant (p<0.05). Conclusion: This study revealed significant differences in clinical characteristics and symptoms between monosymptomatic and non-monosymptomatic nocturnal enuresis patients. NMNE patients present with a more complex clinical picture, requiring distinct approaches in their management. These findings highlight the importance of personalized and comprehensive evaluations in the treatment of nocturnal enuresis.