Alüminyum giydirme cephe sistemlerinde tasarım ve uygulama süreci kaynaklı sorunların incelenmesi
An investigation of problems arising from the design and implementation processes in aluminum cladding facade systems
- Tez No: 975809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NABİ VOLKAN GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum giydirme cephe sistemleri, cephe tasarımı, tasarım hataları, uygulama sorunları, montaj hataları, vaka analizi, bina kabuğu performansı, cephe danışmanlığı, Aluminum cladding façade systems, façade design, design deficiencies, implementation problems, installation errors, case study, building envelope performance, façade consultancy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, alüminyum giydirme cephe sistemlerinin tasarım, üretim ve uygulama süreçlerinde karşılaşılan teknik ve uygulama kaynaklı problemleri incelemeyi amaçlamaktadır. Giydirme cephe sistemleri, günümüz mimarlığında hem estetik değer kazandıran hem de yapı performansını doğrudan etkileyen karmaşık sistemlerdir. Bu sistemler; görsel katkılarının yanı sıra enerji verimliliği, hava ve su sızdırmazlığı, ısı yalıtımı, akustik konfor ve güvenlik gibi çok sayıda işlevsel gerekliliği karşılayan, önemli bir bileşendir. Ancak sistemin çok katmanlı ve karmaşık yapısı, sürecin her aşamasında farklı disiplinlerin eşgüdüm içinde çalışmasını zorunlu kılmaktadır. Tasarım kararlarından malzeme seçimine, imalat detaylarından saha uygulamasına kadar uzanan bu zincirde yapılan hatalar, yapı kabuğunun bütüncül performansına doğrudan etki etmektedir. Bu durum, hem kullanıcı konforunu hem de yapı ömrünü olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu kapsamda, farklı proje türlerinden seçilen vaka çalışmaları aracılığıyla cephe sistemlerinde karşılaşılan problemler analiz edilmiş; sorunların temel nedenleri, teknik hatalar ve süreç eksiklikleri üzerinden değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında seçilen vakalar, konut, ofis ve karma kullanımlı yapılardan oluşmaktadır. Vakalar, hem saha gözlemleri hem de teknik dokümantasyonlar ışığında ayrıntılı biçimde incelenmiş; hataların ortaya çıkış biçimleri, uygulama aşamalarında hangi faktörlerin etkili olduğu ve bu sorunlara yönelik uygulanan müdahale yöntemleri ele alınmıştır. Analiz sürecinde, hem tasarım aşamasındaki kararların hem de uygulama sahasındaki teknik yeterliliklerin sistem başarısını belirleyen ana unsurlar olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda, giydirme cephelerde en sık karşılaşılan problemler arasında; tasarım eksiklikleri, malzeme uyumsuzlukları, yetersiz işçilik, yanlış bağlantı detayları ve kalite kontrol süreçlerindeki aksaklıkların yer aldığı belirlenmiştir. Ayrıca tasarım aşamasındaki kararların saha uygulamalarına etkisi ve danışman geri bildirimlerinin süreçteki rolü de kapsamlı biçimde değerlendirilmiştir. Bulgular, cephe performansının yalnızca kullanılan malzeme kalitesine değil, aynı zamanda sürecin bütün aşamalarında yürütülen koordinasyon ve kontrol mekanizmalarına da bağlı olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, disiplinler arası iletişimin artırılması, cephe uzmanlarının projeye erken aşamalarda dâhil edilmesi, kalite kontrol mekanizmalarının güçlendirilmesi ve eğitim temelli iyileştirmelerin yapılması, sürdürülebilir ve güvenli cephe sistemleri için kritik öneriler olarak sunulmuştur. Ayrıca, bu önerilerin uygulanmasıyla gelecekte cephe sistemlerinde karşılaşılan sorunların azaltılması, proje maliyetlerinin düşürülmesi ve yapıların uzun ömürlü, yüksek performanslı hale getirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the technical and implementation-related problems encountered in the design, production, and application processes of aluminum cladding façade systems. In contemporary architecture, curtain wall systems are complex structures that not only enhance the aesthetic value of buildings but also have a direct impact on their overall performance. These systems are key components that fulfill multiple functional requirements, including energy efficiency, air and water tightness, thermal insulation, acoustic comfort, and safety. However, their multilayered and intricate nature requires close coordination among various disciplines throughout each stage of the process. Errors that occur at any point ranging from design decisions to material selection, and from fabrication details to on-site installation can significantly affect the holistic performance of the building envelope, leading to undesirable impacts on user comfort and the long-term durability of the structure. Within this scope, several case studies selected from different project types were analyzed to identify and classify the problems encountered in façade systems. These cases include residential, office, and mixed-use buildings representing different design and construction complexities. Each case was examined in detail based on on-site observations, technical documentation, and project-specific records. The study explored the emergence of façade-related failures, the factors influencing these failures during implementation, and the corrective actions taken to mitigate them. Through this analysis, it was revealed that both the decisions made during the design phase and the technical competencies exhibited during on-site applications are key determinants of façade performance. The findings indicate that the most common issues in aluminum cladding façade systems include design deficiencies, material incompatibilities, poor workmanship, incorrect connection details, and inadequacies in quality control processes. Furthermore, the influence of design-stage decisions on field performance and the role of façade consultants' feedback in shaping the overall process were comprehensively assessed. The results highlight that façade performance is not solely dependent on the quality of materials used but is also strongly linked to the effectiveness of coordination, supervision, and quality assurance mechanisms maintained throughout the entire process. In this regard, enhancing interdisciplinary communication, involving façade specialists at the early design stages, strengthening quality control systems, and implementing education-based improvements are presented as critical recommendations for achieving sustainable and reliable façade systems. Additionally, it is expected that the adoption of these recommendations will contribute to reducing façade-related failures, lowering project costs, and developing long-lasting, high-performance building envelopes in future projects.