Laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda perioperatif eğitimin hasta sonuçlarına etkisi
The effect of perioperative education on patient outcomes in patients undergoing laparoscopic surgery
- Tez No: 975818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Cerrahi, Perioperatif Eğitim, Hasta Sonuçları, Laparoscopic Surgery, Perioperative Education, Patient Outcomes
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Giriş: Laparoskopik cerrahi, farklı cerrahi alanlarda güvenle uygulanan minimal invaziv bir yöntemdir. Ancak bu yöntemin başarısı yalnızca kullanılan teknikle sınırlı olmayıp, hastaların sürece hazırlanması ve katılımıyla da ilişkilidir. Bu bağlamda hemşireler tarafından verilen perioperatif eğitimler, hastaların cerrahi sürece hazırlanmasına ve aktif katılım göstermesine olanak tanıyarak hasta sonuçlarının iyileştirilmesine katkı sağlar. Amaç: Bu çalışmada laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda perioperatif eğitimin hasta sonuçlarına etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışmada randomize kontrollü çalışma tasarımı kullanıldı. İstanbul'da bir devlet hastanesinde dahil edilme kriterlerlerini karşılayan laparoskopik cerrahi geçirmiş 142 hasta randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Deney grubundaki (s=71) hastaya perioperatif eğitim programı uygulandı. Kontrol grubu (s=71) standart bakım aldı. Veriler, araştırmanın yapıldığı hastanedeki klinik servisteki yoğun iş akışı ve hasta için ayrılan sürenin sınırlı olmasından dolayı sadece ameliyat sonrası dönemde toplanmıştır. Bilgilendirilmiş gönüllü onam formu ile hastalardan yazılı onam alındıktan sonra, cerrahi hasta izlem formu, ameliyat sonrası bulantı ve kusma şiddeti ölçeği, newcastle hemşirelik bakım memnuniyet ölçeği, cerrahi anksiyete ölçeği, genel konfor ölçeği kısa formu ve perioperatif eğitim broşürü kullanılarak veri toplama işlemi gerçekleştirildi. Veri analizinde tanımlayıcı testler ve karşılaştırmalı testler kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda perioperatif eğitim alan ve almayan gruplar karşılaştırıldığında; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, kronik hastalık durumu, kronik hastalık türü, ağrı yeri, bulantı, kusma, ağrı şiddeti ve erken oral beslenmeye geçiş süresi açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Buna karşın, ameliyat türü, ağrı kesici kullanımı, analjezi yöntemi, erken ayağa kalkma, cerrahi anksiyete düzeyi, hasta memnuniyeti ve genel konfor boyutlarında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). Sonuç: Bu araştırma, laparoskopik cerrahi geçiren hastalarda verilen perioperatif eğitimin; ağrı ve cerrahi anksiyeteyi azaltarak, genel konfor ve memnuniyet düzeylerini artırmak suretiyle hasta sonuçlarını olumlu yönde etkileme potansiyeline sahiptir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Laparoscopic surgery is a minimally invasive method that is safely applied in various surgical fields. However, its success is not limited solely to the technique used, but is also associated with patients' preparation for and participation in the process. In this context, perioperative education provided by nurses contributes to improving patient outcomes by facilitating patients' preparation for surgery and promoting their active participation in the process. Purpose: This study aimed to examine the effects of perioperative education on patient outcomes in individuals undergoing laparoscopic surgery. Method: A randomized controlled trial design was used in this study. A total of 142 patients who underwent laparoscopic surgery and met the inclusion criteria at a state hospital in Istanbul were randomly assigned to two groups. The patients in the experimental group (n=71) received a perioperative education program, while the control group (n=71) received standard care. Due to the heavy workload in the clinical unit of the hospital where the research was conducted and the limited time allocated for each patient, data were collected only in the postoperative period. After obtaining written informed consent from the patients, data were collected using the surgical patient follow-up form, the postoperative nausea and vomiting severity scale, the newcastle nursing care satisfaction scale, the surgical anxiety scale, the general comfort questionnaire–short form, and the perioperative education brochure. Descriptive tests and comparative tests were used in data analysis. Findings: In this study, when laparoscopic surgery patients were compared between those who received perioperative education and those who did not, no significant differences were found in terms of gender, age, marital status, education level, chronic disease status, type of chronic disease, pain location, nausea, vomiting, pain intensity, and time to early oral feeding (p>0.05). However, statistically significant differences were found between the groups in terms of surgery type, painkiller use, analgesia method, early ambulation, surgical anxiety level, patient satisfaction, and overall comfort (p<0.05). Conclusion: This research suggests that perioperative education provided to patients undergoing laparoscopic surgery has the potential to positively impact patient outcomes by reducing pain and surgical anxiety and increasing overall comfort and satisfaction levels.