Abbâsiler Döneminde uygulanan politikaların Islam'ın yayılışına etkileri
The effects of the policies implemented during the Abbasid Period on the spread of İslam
  1. Tez No: 975830
  2. Yazar: NEFİSE GÜLDEN GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SARIBIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Abbasiler, İslam tarihi, Abbasids, Islamic history
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
“Abbâsîler Döneminde Uygulanan Politikaların İslam'ın Yayılışına Etkileri”adlı bu tezimizde Abbâsîler döneminde uygulanan siyasi, ekonomik ve sosyal politikaları inceleyerek bu politikaların devletin hâkimiyeti altında olan coğrafyalarda İslam'ın yayılışına etkilerini inceledik. Temel amacımız Abbâsîler döneminde uygulanan bu politikaların devlet içerisinde sayıları azımsanamayacak kadar çok olan gayrimüslim halkın İslam dinini benimsemesi yolunda ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Abbâsîlerin İslam dinini yayma hususunda etkileşimde bulunduğu ülkelerin halkları üzerindeki etkisine de ayrıca yer verilmiştir. Araştırmamızın kapsamını Abbâsîler dönemi genel tarihi, Abbâsîler döneminde uygulanan siyasi, ekonomik ve sosyal olarak gruplandırdığımız politikaların devlet bünyesinde yaşayan ve etkileşimde bulunulan gayrimüslimlerin İslamiyet'i tanıma ve Müslüman olmaları üzerinde nasıl etkilerinin olduğunun konu bazında incelenmesi oluşturmaktadır. Abbâsîler dönemi üzerinde yapılmış oldukça fazla çalışma bulunmakla beraber Abbâsî Devleti gibi bünyesinde farklı etnik kültürlere sahip pek çok insanı barındıran bir toplumda İslam dininin yayılışının incelendiği spesifik bir eser yazılmamıştır. Tezimizde İslam Tarihi temel kaynakları esas alınarak güncel ve yabancı kaynaklardan edinilen bilgiler ile konunun farklı noktalarını açığa çıkarmak hedeflenmiştir. Abbâsîler dönemi, Batı medeniyetinin karanlık çağ olarak adlandırdığı bir dönem yaşarken kuşkusuz İslam medeniyetinin en parlak çağının yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde halifeler uyguladıkları politikalarda İslam dininin emirlerini temel hareket noktası yapmışlardır. Gerek halifelerin gayrimüslim halka tanıdığı imkân ve ayrıcalıklar gerekse Abbâsî Müslüman toplumunun hoşgörü temelli yaklaşımı İslam'ın bu gruplar üzerinde yayılışını önemli ölçüde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled 'The Effects of Policies Implemented during The Abbasid Period on The Spread of Islam' , we studied the effects of these policies on the spread of Islam in geographies under control of state by examining the political, economic and social policies implemented during the Abbasid period.The purpose of this study is to show how effective these policies implemented during the Abbasid period were in encouraging the adoption of Islam by non-Muslim population, whose numbers were considerable within the state. The influence of the Abbasids on the people of the countries they interacted with in spreading the religion of Islam is also included. The scope of our study consists of general history of the Abbasid period and the examination of how the political, economic and social policies implemented during the Abbasid period affected the recognition of Islam by non-Muslims living and interacting within the state. Although there are many studies on the Abbasid period, any specific work has not been written that examines the spread of Islam in a society that includes many people with different ethnic cultures, such as the Abbasid state. In our thesis, it is aimed to reveal different points of the subject with the information obtained from current and foreign sources, based on the basic sources of Islamic history. While the Abbasid period was a period that Western civilization called the Dark Age, it was undoubtedly the period when Islamic civilization experienced its brightest age. While Western civilization lived a period that is called the Dark Age, the Abbasid period was undouptedly the period when Islamic civilization experienced its brightest age. During this period, the caliphs made the commands of the Islamic religion the basic starting point in the policies they implemented. Both the opportunities and privileges granted by the Caliphs to non-Muslim people and the tolerance-based approach of the Abbasid Muslim society significantly influenced the spread of Islam among these groups.