Socio-technical transitions toward sustainable cities: Stakeholders' preferences for the future of mobility in Istanbul
Sürdürülebilir şehirlere doğru sosyo-teknik geçişler: İstanbul'da mobilitenin geleceği için paydaşların tercihleri
  1. Tez No: 975849
  2. Yazar: BEGÜM AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM İSKENDER AYDIN, PROF. DR. ANDRZEJ MAREK FURMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı ulaşım sistemleri, Sürdürülebilir ulaşım, Şehiriçi ulaşım, Intelligent transportation systems, Sustainable transport, Urban transport
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Çevre Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
21. yüzyılın en önemli karbonsuzlaştırma zorluklarından biri, özellikle altyapı kilitlenmelerinin ve sosyo-teknik karmaşıklıkların karbonsuzlaştırma çabalarını engellediği megakentlerde, kentsel mobilite sistemlerini sürdürülebilirliğe doğru dönüştürmektir. Teknolojik gelişmeler sıklıkla temel çözümler olarak öne sürülürken, bu tez sürdürülebilirliğe doğru geçişlerin aynı zamanda mobilite kültürlerinde, yönetim yapılarında ve bu tür teknosentrik yaklaşımlara paralel olarak paydaş önceliklerinde eş zamanlı değişimler gerektirdiğini savunmaktadır. Araştırma,“akıllı şehirler”in teknosentrik anlatılarını eleştiriyor ve teknolojik inovasyonun, sosyal uygulamaların ve kurumsal dinamiklerin nasıl etkileşime girdiğini keşfetmek için sosyo-teknik geçişler teorisini entegre ediyor. Karma yöntemli bir yaklaşımla, çalışma İstanbul için dört gelecekteki mobilite senaryosu geliştiriyor: Bir Değişiklik Olmadan, Akıllı Ama Sürdürülebilir Değil, Sürdürülebilir Ama Akıllı Değil ve Akıllı ve Sürdürülebilir. Bunlar, STEEP (Sosyal, Teknolojik, Ekonomik, Çevresel, Politik) analizine dayanmaktadır. Bu senaryolar, politika yapıcılar, endüstri uzmanları, STK'lar, akademisyenler ve vatandaşlar dahil olmak üzere 19 paydaşla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerle değerlendirilmiştir. Bulgular, paydaşların sürdürülebilirlik odaklı senaryolara (C ve D) güçlü bir tercihi olmasına rağmen, beklentilerinin“Akıllı ama Sürdürülebilir Olmayan”bir geleceğe (Senaryo B) doğru eğildiğini ve teknolojinin çevresel öncelikler üzerindeki hakim etkisini vurguladığını ortaya koymaktadır. Çalışma, paydaş perspektiflerini teknolojik gelişme, çevresel kaygılar veya pazar uyumuna ilişkin farklı görüşlere göre kategorize eden“söylem yolları”sunmaktadır. Ayrıca araştırma, güç asimetrileri ve mobilite karar alma süreçlerindeki kritik seslerin marjinalleştirilmesi de dahil olmak üzere önemli yönetişim zorluklarını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant decarbonization challenges of the 21st century is transitioning urban mobility systems toward sustainability, particularly in megacities where infrastructure lock-ins and socio-technical complexities hinder decarbonization efforts. While technological advancements are often put forward as principal solutions, this thesis argues that transitions toward sustainability also require simultaneous shifts in mobility cultures, governance structures, and changes in stakeholder priorities in parallel to such technocentric approaches. The research critiques the technocentric narratives of“smart cities”and integrates socio-technical transitions theory to explore how technological innovation, social practices, and institutional dynamics interact. Through a mixed-methods approach, the study develops four future mobility scenarios for Istanbul—Business as Usual, Smart but Not Sustainable, Sustainable but Not Smart, and Smart and Sustainable—based on a STEEP (Social, Technological, Economic, Environmental, Political) analysis. These scenarios are evaluated by semi-structured interviews with 19 stakeholders, including policymakers, industry experts, NGOs, academics, and citizens. Findings reveal that while stakeholders have a strong preference for sustainability-oriented scenarios (C and D), their expectations lean towards a“Smart but Not Sustainable”future (Scenario B), underscoring the prevailing influence of technology over environmental priorities. The study introduces“discourse paths”that categorize stakeholder perspectives based on different views on technological development, environmental concerns, or market alignment. Furthermore, the research highlights significant governance challenges, including power asymmetries and the marginalization of critical voices within mobility decision-making processes.