Doğu-batı sentezinde Azerbaycan operası: Oluşum ve gelişim süreci
Azerbaijani opera in the east-west synthesis: Formation and development process
- Tez No: 975887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ALPER ALPMAN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Operası, Üzeyir Hacıbeyli, muğam, müzik tarihi, ulusal sanat, Azerbaijani Opera, Uzeyir Hajibeyli, mugham, music history, national art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Azerbaycan opera sanatının tarihsel süreçteki oluşumu, kurumsallaşması ve estetik gelişim evrelerini incelemeyi amaçlamaktadır. 20. yüzyıl başlarından itibaren şekillenen Azerbaycan operası, hem geleneksel Doğu müziği (özellikle muğam) hem de Batı klasik müziği unsurlarının sentezine dayanarak kendine özgü bir kimlik kazanmıştır. Üzeyir Hacıbeyli'nin“Leyla ile Mecnun”operası ile başlayan bu serüven, zamanla Sovyetler Birliği'nin kültürel politikaları doğrultusunda biçimlenmiş ve çağdaş Azerbaycan bestecileri tarafından zenginleştirilmiştir. Bu bağlamda tez, Azerbaycan operasının tarihsel kökenlerini, kurucu figürlerini, tematik dönüşümlerini ve müzikal gelişimini dönemsel olarak ele alarak değerlendirmektedir. Çalışmanın amacı, opera sanatının ulusal kimlik inşası sürecindeki rolünü ortaya koymak ve Azerbaycan müzik tarihinde operanın yerini bilimsel bir çerçevede irdelemektir. Tezin tamamı üç bölümden oluşur. Çalışmanın ilk bölümünde, Opera'nın doğuşu, gelişimi ve ulusal okullardan bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Azerbaycan'da Opera'nın benimsenmesinde karşılaşılan sorunlar ve Muğam Operaları ele alınmış. Üçüncü bölümde, Eğitim kurumları ve Klasık Batı Tarzı Operaların bestelenme süreci incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the historical formation, institutionalization, and aesthetic development phases of Azerbaijani opera. Since the early 20th century, Azerbaijani opera has developed a distinctive identity based on the synthesis of traditional Eastern music-particularly mugham-and elements of Western classical music. This journey, initiated by Uzeyir Hajibeyli's opera Leyli and Majnun, was subsequently shaped by the cultural policies of the Soviet Union and enriched by contemporary Azerbaijani composers. In this context, the thesis addresses the historical roots, founding figures, thematic transformations, and musical evolution of Azerbaijani opera, evaluating them within a periodized framework. The purpose of the study is to reveal the role of opera in the process of national identity formation and to analyze, within a scholarly framework, its place in the history of Azerbaijani music. The thesis consists of three main chapters. The first chapter discusses the emergence and development of opera, as well as the national schools. The second chapter focuses on the challenges encountered in the adoption of opera in Azerbaijan and examines mugham operas. The third chapter explores educational institutions and the composition process of Western-style classical operas.