Nedim Gürsel'in romanlarında yapı ve tema incelemesi
Examination of structure and theme in the novels of Nedi̇m Gürsel
  1. Tez No: 498019
  2. Yazar: DOĞU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAYABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nedim Gürsel, Roman, Yapı, Tema, Nedim Gürsel, Novel, Structure, Theme
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Türk edebiyatı içinde postmodern çizgide özgün roman anlayışıyla tanınan Nedim Gürsel'in, yazma işini var olma biçimi şeklinde nitelendiren bir sanatkâr olduğu görülür. Romanlarındaki doğu / batı sentezinde önemli yer tuttuğu görülen görsel ögelerin bu ilgisinin bir sonucu olduğunu söylemek mümkündür. Yazarın, romanlarını küçük bir dünyada kurguladığı görülürken insan ve mekân ilişkisine psikolojik bir boyut kazandırdığı görülür. Bu çalışmada, Nedim Gürsel'in romanlarında yapı ve tema incelemesi yapılmıştır. Yapı ve tema incelemesinde Şerif Aktaş'ın Anlatma Esasına Bağlı Edebi Metinlerin Tahlili (Teori ve Uygulama) kitabı esas alınmıştır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde Nedim Gürsel'in hayatı, yazın yaşamı ve eserleri aktarılmıştır. İkinci bölümde romanlarındaki yapı başlığında romanların her biri için ayrı ayrı değerlendirmeler yapılmıştır. Romanlar, zihniyet, yapı, olay ve olay örgüsü, kişiler, zaman, mekân, dil anlatım ve bakış açısı başlıkları altında incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, Nedim Gürsel'in romanlarındaki tema başlığı altında romanların teması, kadın ve cinsellik, tarih, şiddet ve ölüm, mitoloji ve dinsel öğeler, başkaldırı, özgürlük ve yalnızlık olarak belirlenmiştir. Romanlar değerlendirilirken betimsel tarama tekniği de kullanılmıştır. Bu kapsamda konuyla ilgili daha önceden yazılan kitaplar, makaleler, tezler ve internet kaynakları taranmıştır.
Özet (Çeviri)
Nedim Gürsel who has been known with his apprehension on genuine novel in the line of postmodernism in Turkish Literature has been seen as an artist who describes writing acquisition as an existentialist form. It is possible to say that this interest of visual elements which has taken a vital place in the synthesis of east and west locating in his novels is a conclusion of this situation. Whilst the author has put his novels into fiction presenting a small world, it has been seen that the situation has brought in the human and environment relationship a psychological dimension. In this work, structure and theme examination has been performed. In the structure and theme examination, Şerif Aktaş's“Anlatma Esasına Bağlı Edebi Metinlerin Tahlili (Teori ve Uygulama)”has been based on. In this respect in the work's first section, Nedim Gürsel's life, manuscript experience and his works has been transferred. In the second section, with the title of his novels' structures, for each of his novels, evaluations has been taken at hand seperately. The novels has been examined in the titles of mindset, structure, plot and plot order, characters, time, place, language commentary and point of view. In the third section, themes of the novels has been stated as woman and sexuality, history, violence and death, mythology and religious elements, rebellion, freedom and loneliness in the title of themes of his novels. While evaluating the novels, descriptive literary surveillance technique has been used as well. Within this context, the books, articles, thesis statements and sources on the internet which has been written about the subject has been scanned too.