Din, medya ve ayrımcılık: Dijital platformlarda dini kimlik üzerinden ötekileştirme pratikleri
Religion, media and discrimination: Othering practices on digital platforms through religious identity
  1. Tez No: 975895
  2. Yazar: FURKAN HERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Medya, Ötekileştirme, Toplum, Religion, Media, Otherization, Society
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, dijital medya platformlarında dinî kimlik temsillerini eleştirel bir bakışla analiz etmektedir. Çalışma, Instagram, TikTok, Twitter ve YouTube gibi sosyal medya mecralarında bireylerin dinî kimliklerini nasıl inşa ettiklerini, sunduklarını ve bu sunumların toplumsal olarak nasıl karşılandığını çok katmanlı bir yaklaşımla incelemektedir. Kavramsal olarak kimlik, ötekileştirme, görünürlük, dijital kültür ve medya sosyolojisi çerçevesinde ele alınan tez, nitel veri analizi yöntemlerini kullanarak çeşitli sosyal medya örnekleri üzerinden içerik çözümlemeleri yapmıştır. Dinî temsillerin görselleştirilmesi, mizah yoluyla dışlanması, algoritmalar nedeniyle marjinalleşmesi ve mikro ötekileştirme biçimleri gibi temalar, bu çalışmanın temel odak noktalarını oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları, dijital medyanın yalnızca bir ifade alanı değil, aynı zamanda norm üreten, görünürlüğü denetleyen ve toplumsal kabulleri yeniden şekillendiren güçlü bir alan olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis critically analyzes the representation of religious identity on digital media platforms. The study investigates how individuals construct and present their religious identities on social media platforms such as Instagram, TikTok, Twitter, and YouTube, and how these representations are perceived and negotiated in the public sphere. Framed within the concepts of identity, othering, visibility, digital culture, and media sociology, the research employs qualitative methods and content analysis on selected social media examples. Key themes explored in the study include the visual aesthetics of religious symbols, exclusion through humor, marginalization due to algorithmic filtering, and micro-aggressions in digital spaces. The findings suggest that digital media functions not only as a space for self-expression but also as a powerful field where social norms are produced, visibility is regulated, and collective perceptions are continuously reconstructed.