Yoksul yanlısı yardımlar ve eşitsiz kalkınma: Resmi kalkınma yardımı bağlamında bir analiz
Pro-poor aid and uneven development: An analysis within the framework of official development assistance
  1. Tez No: 975894
  2. Yazar: KADİR YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ SUNAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Başarısız devlet, Kalkınma yardımları, Failed states, Development assistances
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası kalkınma iş birliğinin önde gelen enstrümanı olarak Resmi Kalkınma Yardımı (RKY) içinde sektörel yardım verileri kullanılarak hesaplanan Yoksul Yanlısı Yardım'ın (YYY), gelişmekte olan ülkelerde gözlemlenen eşitsiz kalkınma olgusu ile ilişkisini çok boyutlu bir yaklaşımla incelemektedir. Çalışma, 2005-2019 dönemini kapsayan ve gelişmekte olan 42 ülkeye ait panel veri setinden hareketle YYY akışları ile Kırılgan Devletler Endeksi (Fragile State Index) bünyesindeki Eşitsiz Ekonomik Kalkınma Göstergesi arasındaki ilişkiyi nicel ekonometrik yöntemlerle test etmektedir. Araştırmanın odak noktası, RKY rejiminde yaşanan paradigma dönüşümünün bir ürünü olan YYY akışlarındaki artışın, gelişmekte olan ülkelerde eşitsiz ekonomik kalkınmayı istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azaltacağı temel hipotezini sınamaktır. Yapılan nicel analiz, YYY akışlarındaki artışın eşitsiz kalkınmayı istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalttığını ortaya koymaktadır. YYY akışındaki bir birimlik artışın eşitsiz kalkınma puanını düşürdüğü gözlemlenmiştir. Kontrol değişkenleri bağlamında ise, kişi başı net RKY'deki ve GSYH içinde tarım sektörünün payındaki artışın da eşitsizliği azaltıcı yönde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Buna karşılık, ilkokul okullaşma oranındaki artışın beklenmedik şekilde eşitsizliği artıcı bir etkiye sahip olduğu ve genç nüfus bağımlılık oranı yükseldikçe eşitsiz kalkınmanın da arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca bulgular, YYY'nin eşitsiz kalkınmayı azaltıcı potansiyel rolünün, özellikle orta ve yüksek gelir grubundaki ülkelerde istatistiksel olarak anlamlı ve güçlü bir şekilde belirginleştiğini göstermektedir. Bundan başka, gelir grubu düzeyi artıkça ilişkinin büyüklüğü ve istatistiksel anlamlılık düzeyi de artmaktadır. Çalışma, YYY'ye ülke gelir gruplarını dikkate alarak odaklanmanın, kişi başı RKY miktarını artırmanın ve tarım sektörünü desteklemenin,“kimsenin geride kalmayacağı”küresel vizyonuna ulaşmada ve eşitsiz kalkınmayı azaltmada etkili stratejiler olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the relationship between Pro-Poor Aid (PPA), calculated using sectoral aid data within Official Development Assistance (ODA) as a leading instrument of international development cooperation, and the phenomenon of uneven development observed in developing countries using a multidimensional approach. The study tests the relationship between PPA flows and the Unequal Economic Development Indicator of the Fragile States Index (FSI) using quantitative econometric methods, based on a panel data set covering 42 developing countries for the period 2005-2019. This research tests whether the paradigm shift toward PPAs in ODA significantly reduces uneven economic development. The quantitative analysis conducted reveals that the increase in PPA flows statistically significantly reduces inequality. PPA flows negatively correlate with inequality. In the context of control variables, it was found that increases in per capita net ODA and the share of the agricultural sector in GDP also have a statistically significant effect in reducing inequality. In contrast, an increase in primary school enrollment unexpectedly had an inequality-increasing effect, and that uneven development increased as the youth dependency ratio rose. The findings strongly show PPA's significant role in reducing uneven development, particularly in middle- and high-income countries. In addition, the magnitude of the relationship and the level of statistical significance increase as the income group level increases. The study shows that focusing on PPA across country income groups, increasing per capita ODA and supporting the agricultural sector are effective strategies for achieving the global vision of“no one left behind”and reducing uneven development.