Arum meryemianum etilasetat ve metanol özütlerinin invitro antioksidan ve antikanser özelliklerinin araştırılması
Investigation of in vitro antioxidant and anticancer properties of arum meryemianum ethylacetate and methanol extracts
  1. Tez No: 975961
  2. Yazar: ŞEYMA ASYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMALİ KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Biology, Biochemistry, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Arum meryemianum, Antioksidan, Antikanser, IC50, Doğal özüt, Arum meryemianum, Antioxidant, Antimicrobial, Anticancer, IC50, Natural extract
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bitkiler, insanlık tarihinin en eski dönemlerinden bu yana tedavi edici özellikleriyle dikkat çeken temel doğal kaynaklardır. İlk çağlardan itibaren yararlı ve zararlı etkileri gözlemlenmiş ve bu deneyimler geleneksel ve modern tıbbın temelini oluşturur. Modern farmakolojinin temelleri de büyük ölçüde bitkisel kaynaklı bileşiklere dayanmaktadır. Bu çalışmamızda, Türkiye'de bulunan Kahramanmaraş- Osmaniye illeri etrafında yayılış gösteren ve endemik bitki türü olarak kabul edilen Arum meryemianum bitkisinin etila asetat ve metanol özütlerinin in vitro ortamda biyolojik (antioksidan ve antikanser) aktiviteleri araştırıldı. Bitki örnekleri 2024 Mayıs- Haziran aylarında Kahramanmaraş ilinde toplandı ve kurutuldu. Kurutulan bitki metanol ve etil asetat çözücüleri ile özütlendi. Antioksidan kapasite için ise DPPH radikal süpürme testi ve CUPRAC yöntemi kullanıldı, elde edilen sonuçlar askorbik asit ile karşılaştırıldı. A.meryemianum için en yüksek DPPH radikalini süpürme aktiviteleri etil asetat özütlerinde sırasıyla 19,5±9,6 µg/mL ve metanol özütlerinde 19,9±11,1 µg/mL olarak tespit edildi. Antikanser etkiler ise T98G (glioblastoma), A549 (akciğer karsinoma), U2OS (osteosarkom) ve HUVEC (İnsan Göbek Kordonu Endotel Hücresi) hücre hatları kullanılarak MTT testi ile belirlendi. IC50 değerleri 24, 48 ve 72 saatlik inkübasyon sürelerinde hesaplanarak doz-bağımlı etkinlik analiz edilmiştir. Antikanser etkinliği bilinen sisplatin bileşiği uygulanmış hücrelerin, etkinlikleri gözlemlendi ve sonuç grafikleri sunuldu. Çalışma sonucunda, A.meryemianum özütünün belirli konsantrasyonlarda önemli düzeyde antioksidan aktivite gösterdiği özellikle T98G ve A549 hücre hatlarında anlamlı sitotoksik etki yarattığı gözlemlendi. Bu bulgular, A.meryemianum bitkisinin farmasötik amaçlı kullanılabilecek potansiyel doğal bir biyoaktif madde kaynağı olabileceğini gösterdi. Çalışmamız, Türkiye florasında yer alan endemik bir bitkinin biyolojik etkilerini bilimsel olarak ortaya koyarak, gelecekte yapılacak olan doğal kaynaklı ilaç geliştirme çalışmalarına ışık tutabilecek nitelikte önemli bir katkı sunar.
Özet (Çeviri)
Plants have been fundamental natural resources noted for their therapeutic properties since the earliest periods of human history. From ancient times, their beneficial and harmful effects have been observed, and these experiences form the foundation of both traditional and modern medicine. The foundations of modern pharmacology are also largely based on plant- derived compounds. In this present study, the biological (antioxidant and anticancer) activities of the ethyl acetate and methanol extracts of Arum meryemianum, an endemic plant species distributed around the Kahramanmaraş and Osmaniye provinces in Turkey, were investigated in vitro. Plant samples were collected in the Kahramanmaraş province in May- June 2024 and dried. The dried plant material was extracted using methanol and ethyl acetate solvents. For antioxidant capacity, the DPPH radical scavenging assay and the CUPRAC method were employed, and the obtained results were compared with ascorbic acid. The highest DPPH radical scavenging activities for A. meryemianum were determined in the ethyl acetate extracts (19.5 ± 9.6 µg/mL) and methanol extracts (19.9 ± 11.1 µg/mL), respectively. Anticancer effects were determined using the MTT assay on T98G (glioblastoma), A549 (lung carcinoma), U2OS (osteosarcoma), and HUVEC (Human Umbilical Vein Endothelial Cell) cell lines. IC50 values were calculated following 24, 48, and 72-hour incubation periods to analyze dose-dependent efficacy. The activities of these cells were observed against cells treated with cisplatin, a compound with known anticancer activity, and the results are presented graphically. The results of the study demonstrated that the A. meryemianum extract exhibited significant antioxidant activity at certain concentrations and notably induced a significant cytotoxic effect, particularly on the T98G and A549 cell lines. These findings indicate that A. meryemianum could be a potential source of natural bioactive compounds for pharmaceutical applications. Our study makes a significant contribution by scientifically elucidating the biological effects of an endemic plant within the Turkish flora, potentially illuminating future natural product-based drug development research.