Olimpiyat oyunlarındaki sportif başarının ekonomik ve sosyal belirleyicileri üzerine ekonometrik bir analiz
An econometric analysis of the economic and social determinants of sporting success in the olympic games
  1. Tez No: 975960
  2. Yazar: MUSTAFA KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE DEMİRAY EROL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dinamik panel teknikleri, Genelleştirilmiş momentler yöntemi, Olimpiyat oyunları, Spor ekonomisi, Dynamic panel techniques, Generalized method of moments, Sport economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Mega spor etkinliklerinde elde edilen sportif başarı, ülkeleri uluslararası medyada ön plana çıkararak, prestijini ve tanınırlığını artırmaktadır. Yüksek gelir grubunda yer alan ülkeler, bütçelerinden spora daha fazla pay ayırarak uluslararası sportif başarılarını artırmayı hedeflerken, düşük ve orta gelir grubunda bulunan ülkeler başta yüksek enflasyon olmak üzere makroekonomik zorluklar nedeniyle spora gerekli yatırımları yapamamakta ve beklenen sportif başarıyı elde edememektedir. Çalışma, ekonomik gelişmenin Olimpiyatlardaki sportif başarı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Analizlere, 1996-2020 yılları arasında düzenlenen Yaz Olimpiyatlarında en az bir madalya kazanan ve ekonomik gelişmişlik düzeylerine göre sınıflandırılan 39 ülke dahil edilmiştir. Ekonometrik modellere, enflasyon, nüfus ve hava sıcaklığı kontrol değişkenlerine ek olarak Olimpiyatlara ev sahipliği yapma kukla değişkeni dahil edilmiştir. Analizlerde, dinamik panel veri analiz yöntemlerinden olan Arellano-Bond İki Aşamalı GMM, Arellano-Bond İki Aşamalı GMM (Dirençli Standart Hatalı), Arellano-Bover/Blundell-Bond İki Aşamalı Sistem GMM ve Arellano-Bover/Blundell-Bond Sistem GMM (Dirençli Standart Hatalı) tahmincileri kullanılmıştır. Sonuçlar, yüksek gelir grubundaki ülkelerde geçmiş sportif başarıların, ekonomik büyümenin ve ev sahipliği avantajının madalya sayısını artırdığını göstermektedir. Düşük ve orta gelir grubundaki ülkelerde ise ekonomik büyümenin sportif başarı üzerindeki negatif etkisi, bu ülkelerin kaynaklarını daha öncelikli alanlara yönlendirdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Sporting success at mega-sports events elevates countries to the forefront of international media, increasing their prestige and recognition. While high-income countries aim to increase their international sporting success by allocating a larger share of their budgets to sports, low- and middle-income countries are unable to make the necessary investments in sports and achieve the expected sporting success due to macroeconomic challenges, particularly high inflation. This study investigates the impact of economic development on sporting success at the Olympics. The analyses included 39 countries that won at least one medal at the Summer Olympics held between 1996 and 2020, classified by their economic development levels. In addition to inflation, population, and temperature controls, a dummy variable for hosting the Olympics was included in the econometric models. The analyses employed dynamic panel data analysis methods, including the Arellano-Bond Two-Stage GMM, Arellano-Bond Two-Stage GMM (Robust Standard Error), Arellano-Bover/Blundell-Bond Two-Stage System GMM, and Arellano-Bover/Blundell-Bond System GMM (Robust Standard Error). The results indicate that past sporting success, economic growth, and home advantage increase the number of medals in high-income countries. In low- and middle-income countries, the negative impact of economic growth on sporting success suggests that these countries direct their resources to higher priority areas.