Zarûrât-ı hamse kapsamında elektronik oyunların değerlendirilmesi
Evaluation of electronic games within the scope of al-daruriyyat al-khams
  1. Tez No: 975996
  2. Yazar: ALİ FUAD GÜVENMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA ATCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar oyunları, Computer games
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
İslam dini, bireylerin dünya ve ahiret mutluluğunu temin etmek üzere emir, nehiy ve ibâha kapsamında birçok kural tesis etmiştir. Bu kuralların bir kısmı inanç ve ahlâk ilkeleri ile ilgili olmakla birlikte hukuk ilkeleri de ihmal edilmemiştir. Fukaha tarafından genel bir çerçeve ile“zarurât”kavramı ile 5 başlık altında tasnif edilmiş olan bu ilkeler İslâm dininin olmazsa olmazları mesabesindedir. Bu çalışma, İslam hukukunda zarûrât-ı hamse (din, can, nesil, mal ve aklın korunması ilkeleri) çerçevesinde, günümüz elektronik oyunlarının bu değerler üzerindeki olumsuz etkilerini incelemektedir. Bu çalışma, öncelikle İslam hukukunun temel amaçları (Makasidü'ş Şerîa) ve zarûrât-ı hamse kavramını ayrıntılı olarak açıklamakta, ardından oyun kavramının tarihsel gelişimini ve İslam hukukundaki yerini ele almaktadır. Son bölümler ise elektronik oyunların tarihçesini ve zarûrât-ı hamse bağlamında yol açtığı potansiyel zararları değerlendirerek, bu modern eğlence araçlarının İslamî bakış açısıyla nasıl ele alınması gerektiğine odaklanmaktadır. Özellikle kumar, hırsızlık, faiz, zina gibi yasaklanmış davranışlarla mücadele ve alkol, uyuşturucu gibi akıl sağlığını tehdit eden maddelerin kullanımının engellenmesi gibi konular, beş temel ilkenin korunması kapsamında cezai müeyyidelerle birlikte incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Islam has established numerous rules, encompassing commands, prohibitions, and prohibitions, to ensure individuals' happiness in this world and the hereafter. While some of these rules pertain to principles of faith and morality, legal principles have also been incorporated. These principles, broadly classified by scholars under the concept of“necessity”and grouped under five headings, are considered essential elements of Islam. This study investigates the potential adverse effects of contemporary electronic games on these five essential values within the context of Islamic jurisprudence. It begins by elaborating on the overarching objectives of Islamic law (Maqasid al-Sharīʿa) and the concept of al-ḍarūriyyat al-khamsa, followed by an exploration of the historical development of games and their place within Islamic legal discourse. The final sections assess the evolution of electronic games and examine the potential harms they may pose to the five essential objectives, offering a critical perspective on how such modern entertainment tools should be approached from an Islamic standpoint. Particular attention is given to issues such as gambling, theft, usury, and illicit sexual conduct, as well as the use of substances like alcohol and narcotics that threaten mental health. These behaviors are analyzed within the framework of preserving the five essential values, alongside the corresponding penal measures prescribed in Islamic law.