Amatör futbolcularda aktivasyon sonrası potansiyelin farklı dinlenme sürelerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of post-activation potential at different recovery periods in amateur soccer players
- Tez No: 976032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRKAN DİKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Post-Activation Potentiation, Dinlenme Süresi, Kuvvet antrenmanı, Soccer, Post-Activation Potentiation, Rest Inter, Strength training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, amatör futbolcularda farklı dinlenme sürelerinin PAP etkisi üzerindeki rolünü incelemektir. Çalışmaya yaşları 18–22 arasında değişen, en az 5 yıl futbol geçmişine sahip 15 erkek amatör futbolcu katılmıştır. Sporcular, %80 şiddetinde 3 set × 3 tekrar squat egzersizini dört farklı protokolle uygulamıştır: 30 saniye, 60 saniye, 120 saniye ve rutin futbol ısınma protokolü (kontrol). Her protokolden 4 dakika sonra katılımcılara dikey sıçrama, yatay sıçrama, 10 m sprint ve Loughborough pas testleri uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 programında analiz edilmiş; normallik Shapiro-Wilk testiyle, normal dağılmayan veriler Wilcoxon testiyle incelenmiş, farklılıkların yönünü belirlemek için ise tekrarlı ölçümler ANOVA ve Bonferroni testi kullanılmıştır. Sonuçlar, 120 saniyelik dinlenme protokolünün dikey sıçrama, yatay sıçrama ve sprint performansında diğer protokollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağladığını göstermiştir (p<0.05). Ayrıca 30 saniyelik dinlenme süresi de rutin futbol protokolüne göre sprint performansında anlamlı gelişim ortaya koymuştur. Yatay sıçrama testinde performans sıralaması 120sn> 60sn > 30sn rutin şeklinde kademeli bir üstünlük göstermiştir. Pas testinde ise farklı dinlenme süreleri arasında belirgin bir fark saptanmamıştır. Elde edilen bulgular, amatör futbolcularda PAP uygulamalarında dinlenme süresinin kritik bir değişken olduğunu ortaya koymaktadır. Özellikle 120 saniyelik dinlenme aralıklarının, patlayıcı performans unsurlarını (sprint ve sıçrama) geliştirmede daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, futbolcularda uygulanacak ısınma ve antrenman programlarının bilimsel temellere dayandırılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of different rest intervals on the post-activation potentiation (PAP) in amateur soccer players. Fifteen male amateur soccer players aged 18–22, each with at least five years of playing experience, participated in the study. The participants performed 3 sets of 3 repetitions of squat exercises at 80% of their one-repetition maximum (1TM) using four different protocols: 30 seconds, 60 seconds, 120 seconds, and a routine soccer warm-up protocol (control). Four minutes after each protocol, the athletes completed a series of performance tests, incluiding vertical jump, horizontal jump, 10 m sprint, and the Loughborough Pass Tests. Data were analyzed using SPSS 25.0 software. The Shapiro-Wilk test was used to assess normality. Non-normally distributed data were analyzed with the Wilcoxon test, while repeated measures ANOVA followed by the Bonferroni post-hoc test was used to determine the direction of significant differences. The results indicated that the 120-second rest protocol produced statistically significant improvements in vertical jump, horizontal jump, and sprint performance compared to the other protocols (p <0.05). Additionally, the 30-second rest condition resulted in a significant improvement in sprint performance compared to the routine warm-up protocol. Performance rankings in the horizontal jump test showed a gradual order of effectiveness: 120 seconds> 60 seconds> 30 seconds routine. However, no significant differences were observed between the protocols in the passing test. These findings demonstrate that rest duration is a critical variable in PAP applications for amateur soccer players. Specifically, a 120-second rest interval appears to be the most effective for enhancing explosive performance components such as sprinting and jumping. This study contributes valuable insights to the scientific foundation of warm-up and training program design for soccer players.