Adölesan dönemi erkek basketbol oyuncularında dominant ve non-dominant ekstremitelerinde sakatlığa yatkınlık durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of injury risk in dominant and non-dominant limbs among adolescent male basketball players
  1. Tez No: 976054
  2. Yazar: BEGÜM NUR KAVRAZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYNUR OTAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Basketbol, Basketball
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, adölesan dönemdeki erkek basketbolcularda dominant (baskın) ve non-dominant (baskın olmayan) ekstremiteler arasında çeşitli fiziksel performans testleriyle ortaya çıkan farkların sakatlığa yatkınlıkla ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Sivas İl Gençlik Spor Müdürlüğü'ne bağlı, 12–18 yaş aralığında, en az 1 yıl lisansı olan ve son 6 ayda sakatlık geçirmemiş 51 erkek basketbolcu üzerinde yürütülmüştür. Uygulanan testler: Mesafeli Tek Bacak Zıplama Testi, Y Denge Testi (alt ve üst ekstremite), Topuk Yükseltme Testi, Oturarak Gülle Atma Testi, Kapalı Kinetik Zincir Üst Ekstremite Stabilite Testi, Yan Plank Testi, Tek Bacak Duruş Testi. Veriler eşleştirilmiş ve bağımsız örneklem T testleri ile analiz edilmiştir. Bulgular: Mesafeli Tek Bacak Zıplama Testi, Y Denge Testi, Yan Plank Testi, Tek Bacak Duruş Testi dominant ve non-dominant ekstremiteler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p > 0.05). Ancak Üst Ekstremite Y Denge Testi sonuçlarında, Oturarak Tek Kol Gülle Atma Testi sonuçlarında anlamlı farklar saptanmıştır(p<0,05). Sakatlık geçmişi olan ve sakatlık geçmişi olmayan gruplar arasında test sonuçları genel olarak benzerlik göstermiştir. Üst Ekstremite Y Denge Testi sol ekstremite süperolateral ve inferolateral yönlerde ve Oturarak Tek Kol Gülle Atma Testi sonuçlarının her iki ekstremite farklara göre istatistiksel olarak anlamlıdır(p<0,05). Bu testler dışında farklar istatistiksel olarak anlamlı değildir(p>0,05). Sonuçlar: Araştırma bulguları, adölesan erkek basketbolcularda ekstremiteler arası performans farklarının sınırlı olduğunu ve bu farkların genel olarak sakatlık risklerinin belirleyici olmadığını göstermektedir. Bu sonuçlar, antrenörler ve fizyoterapistler için hem değerlendirme hem de koruyucu antrenman planlamasında yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the relationship between differences observed in various physical performance tests of dominant and non-dominant limbs in adolescent male basketball players and their susceptibility to injury. The goal is to identify extremity asymmetries in athletes and determine potential injury risks accordingly. Materials and Methods: The research was conducted on 51 male basketball players affiliated with Sivas Provincial Youth and Sports Directorate, aged between 12 and 18, with at least 1 year of license and without any injury in the last 6 months. Tests performed: Distance Single Leg Hop Test, Y Balance Test (lower and upper extremities), Heel Raise Test, Seated Shot Put Test, Closed Kinetic Chain Upper Extremity Stability Test, Side Plank Test, Single Leg Stance Test. Data were analyzed with paired and independent sample T-tests. The Upper Extremity Y Balance Test results in the left extremity superolateral and inferolateral directions and the Seated Single Arm Shot Put Test results in both extremities are statistically significant (p<0.05). Differences other than these tests are not statistically significant (p>0.05). Result: No statistically significant difference was found between dominant and non-dominant extremities in the Distance Single Leg Hop Test, Y Balance Test, Side Plank Test, Single Leg Stance Test (p> 0.05). However, significant differences were found between the results of the Upper Extremity Y Balance Test and the Seated Single-Arm Shot Put Test (p<0.05). Test results were generally similar between the groups with and without a history of injury. Conclusions: Research findings indicate that performance differences between extremities in adolescent male basketball players are limited and that these differences are not generally determinative of injury risks. The high level of performance between the parties reveals that the athletes are progressing in a balanced manner in the developmental process. These results may guide coaches and physiotherapists in both evaluation and preventive training planning.