Sanal kaçış odası yönteminin hemşirelik öğrencilerinde pediatrik ilaç uygulama bilgisi, öz yeterlilik, klinik rahatlık ve endişe üzerine etkisi: Randomize kontrollü bir çalışma
The effect of the virtual escape room method on pediatric drug administration knowledge, self-efficacy, clinical comfort, and anxiety in nursing students: A randomized controlled study
  1. Tez No: 976057
  2. Yazar: GÖZDENUR TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Klinik endişe, Klinik rahatlık, Öz Yeterlilik, Pediatrik İlaç Yönetimi, Sanal Kaçış Odası, Nursing Education, Gamification, Self-Efficacy, Pediatric Medication Management, Virtual Escape Room
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hemşirelik öğrencilerinde sanal kaçış odası yönteminin öğrencilerin bilgi düzeyi, öz yeterlilik, klinik rahatlık ve endişe düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu araştırma, paralel grup, üstünlük çerçevesinde, bireysel katılımcıların rastgele seçildiği ve 1:1 atama oranı kullanılan randomize kontrollü deneysel bir tasarım olarak planlanan ön test, son test ve iki haftalık izlem ölçümlerini içermektedir. Araştırma Kasım 2024–Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, bir devlet üniversitesinde hemşirelik üçüncü sınıfına kayıtlı toplam 70 öğrenci blok randomizasyon yöntemi kullanılarak oluşturulmuştur. Girişim grubuna pediatrik ilaç yönetimi ile ilgili sanal kaçış odası oyunu uygulanırken, kontrol grubuna müfredatta yer alan konu verilmiştir. Veriler; Pediatrik İlaç Yönetimi Bilgi Formu, Hemşirelik Öğrencileri İçin Çocuklarda İlaç Uygulamaları Öz Yeterlik Ölçeği ve Pediatri Hemşireliği Öğrencileri Klinik Rahatlık ve Endişe Değerlendirme Ölçeği ile toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 23.0 paket programı ile yapılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıklar bağımsız örneklem t testi ve ki-kare testi ile değerlendirilmiş, sayısal değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon testi ile incelenmiştir. Gruplara göre değişkenlerin zamana bağlı karşılaştırılmasında karışık düzen varyans analizi kullanılmış ve ana etkilerin karşılaştırılmasında Bonferroni düzeltmesi uygulanmıştır. Tüm analizlerde p<0,05 değeri anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Girişim grubunda yer alan öğrencilerin pediatrik ilaç yönetimi bilgi puanlarında, grup × zaman etkileşimi açısından orta düzeyde etki büyüklüğü ile istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (F=4,563; p=0,012; η²=0,063).Öğrencilerin çocuklarda ilaç uygulamaları öz yeterlilik puan ortalamaları incelendiğinde, zaman etkileşiminin yüksek düzeyde etki büyüklüğüne sahip ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (F=26,355; p<0,001; η²=0,279). Ayrıca, grup × zaman etkileşimi orta düzeyde etki büyüklüğüyle istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (F=4,953; p=0,008; η²=0,068). Ancak, grup etkileşimi açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (F=1,136; p=0,290; η²=0,016). Klinik rahatlık düzeyi açısından genel modelde, zaman etkileşimi yüksek düzeyde etki büyüklüğüyle istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (F=12,055; p<0,001; η²=0,151). Grup × zaman etkileşimi ise orta düzeyde etki büyüklüğüyle anlamlı bir fark göstermiştir (F=4,332; p=0,015; η²=0,060). Buna karşın, grup etkileşimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (F=0,985; p=0,324; η²=0,014).Son olarak, klinik endişe düzeyi açısından genel modelde zaman etkileşimi yüksek düzeyde etki büyüklüğüyle istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (F=9,496; p<0,001; η²=0,123). Grup × zaman etkileşimi orta düzeyde etki büyüklüğüyle istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermiştir (F=3,536; p=0,032; η²=0,049). Ancak, grup etkileşimiaçısından anlamlı bir fark saptanmamıştır (F=0,696; p=0,407; η²=0,010). Sonuç olarak, pediatrik ilaç yönetimi sanal kaçış odası oyunun hemşirelik öğrencilerinin bilgi, öz yeterlilik ve klinik rahatlık düzeylerini artırmada, endişe düzeylerini ise azaltmada etkili olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, pediatri hemşireliği eğitiminde oyunlaştırma tabanlı yöntemlerin kullanılmasına yönelik güçlü kanıtlar sunmaktadır. Gelecekte yapılacak çalışmalarda, farklı üniversitelerde veya klinik ortamda çalışan hemşirelerle daha büyük örneklemler kullanılarak yöntemin genellenebilirliğinin test edilmesi bu uygulamanın farklı değişkenler üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of the pediatric medication management virtual escape room method on nursing students' knowledge level, self-efficacy, clinical comfort, and anxiety levels.The study was designed as a randomized controlled experimental study including pretest, posttest, and six-week follow-up measurements. The research was carried out between November 2024 and September 2025. The study sample consisted of 70 third-year nursing students enrolled at a public university. The intervention group participated in a virtual escape room activity related to pediatric medication management, while the control group received the standard curriculum content. Data were collected using the Pediatric Medication Management Knowledge Form, the Self-Efficacy in Pediatric Medication Administration Scale for Nursing Students, and the Clinical Comfort and Anxiety Assessment Scale for Pediatric Nursing Students. Statistical analyses were performed using SPSS 23.0. Differences between groups were evaluated with independent samples t-test and chi-square test, while relationships between numerical variables were analyzed using Pearson correlation. Changes in variables over time by group were assessed with a mixed-design ANOVA, and Bonferroni correction was applied for post-hoc comparisons. A significance level of p < .05 was adopted for all analyses.According to the findings, the intervention group had significantly higher pediatric medication management knowledge scores compared to the control group (F = 4.563, p = .012, η² = .063). A significant increase in clinical comfort was observed in the intervention group at posttest and follow-up, while no significant change occurred in the control group (F= 0.634, p = .429, η² = .009; F = 1.632, p = .206, η² = .023). Additionally, self-efficacy scores increased significantly, whereas clinical anxiety levels decreased in the intervention group (F = 4.430, p = .039, η² = .061). In conclusion, the virtual escape room method for pediatric medication management was found to be effective in improving knowledge, self-efficacy, and clinical comfort, while reducing anxiety levels among nursing students. These findings provide strong evidence supporting the use of gamification-based methods in pediatric nursing education. Future studies are recommended to test the generalizability of this method with larger samples in different universities or clinical settings and to examine its long-term effects on professional performance and patient safety outcomes.