Hemodiyaliz uygulanan bireylerde öz yönetim ve hasta aktiflik düzeyinin incelenmesi
Examination of self-management and patient activity level in individuals undergoing hemodialysis
- Tez No: 976056
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZKAN TUNCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Öz yönetim, Self-management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma; hemodiyaliz tedavisi uygulanan hastalarda, hastalığa yönelik öz yönetim ve hasta aktiflik düzeylerinin incelenmesi ve değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve analitik çalışma niteliğindeki araştırma 1 Temmuz 2024-1 Ekim 2024 Tarihleri arasında Sivas Numune Hastanesi ve Medicana Sivas Hastanesi hemodiyaliz ünitelerinde tedavi görmekte olan ve çalışma kriterlerini karşılayan, 154 hasta üzerinde yapılmıştır. Araştırmaya başlamadan önce etik kurul onayı, ilgili kurumlardan yazılı izinler ve katılımcılardan sözlü ve yazılı onam alınmıştır. Çalışmanın istatistiksel analizleri için IBM SPSS Statistics 23.0 paket programı kullanılmıştır. Çalışmada yer alan hastaların Kronik Hastalıklarda Öz Yönetim Ölçeği toplam puan ortalaması 2,96±0,46, Hasta Aktiflik Ölçeği toplam puan ortalaması 33,90±10,29 olarak belirlendi. Kronik Hastalık Öz Yönetimi ile Hasta Aktiflik düzeyi arasında zayıf düzeyde (r=0,207; p=0,010) pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Cinsiyet, yaş, medeni durum, çalışma durumu, hemodiyalize girme süresi ve sıklığı, diyet ve sıvı tüketimine uyum, doktor kontrol sıklığı değişkenlerinin, hasta öz yönetimini ve aktiflik düzeyini etkilediği saptanmıştır (p<0,05). Çalışmada hemodiyaliz uygulanan hastaların özyönetim ve aktiflik düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemodiyalizin etkileri göz önüne alındığında, bu sürecin başarılı şekilde yönetilmesi için hasta öz yönetiminin etkin bir şekilde sağlanması ve hasta aktifliğinin en üst düzeyde tutulması gereklidir. Hemodiyaliz tedavisi alan hastanın öz yönetimini ve öz bakımını da iyileştirebileceği düşünüldüğünden, aktifliği arttırabileceği öngörülen girişimlerin planlanmalı ve etkinliği arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the self-management and patient activity levels for the disease in patients receiving chronic hemodialysis treatment and to determine the relationship between the variables. The descriptive and analytical study was conducted on 154 patients who were receiving treatment in the hemodialysis units of Sivas Numune Hospital and Medicana Sivas Hospital between July 1, 2024 and October 1, 2024 and met the study criteria. Before starting the study, ethics committee approval, written permissions from relevant institutions, and verbal and written informed consent from the participants were obtained.IBM SPSS Statistics 23.0 package program was used for the statistical analysis of the study.The total mean score of the Self-Management Scale in Chronic Diseases was found as 2.96±0.46 and the total mean score of the Patient Activity Scale was found as 33.90±10.29. Positive and significant relationships were found between Chronic Disease Self-Management and Patient Activity Level at a very weak level (r=0.207; p=0.010). It was determined that gender, age, marital status, employment status, duration and frequency of hemodialysis, compliance with diet and fluid consumption, frequency of doctor check-ups affected patient self-management and activity (p<0.05). As a result, the study determined that patients undergoing hemodialysis had moderate levels of self-management and activity. Given the effects of hemodialysis, effective patient self-management and maximizing patient activity are essential for successful management of this process. Given that hemodialysis can also improve patients' self-management and self-care, interventions designed to increase activity should be planned and their effectiveness increased.