Çocukluk çağı obezitesinde, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dürtüsel davranışlar ve yeme davranışları: İnflamatuar sitokinler ile ilişkisinin incelenmesi
Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), impulsive behaviors, and eating behaviors in childhood obesity: Assessment of their relationship with inflammatory cytokines
- Tez No: 976103
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇÖP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, DEHB, Dürtüsellik, Yeme Davranışı, İnflamasyon, Sitokin, Hiperaktiviteli dikkat eksikliği bozukluğu, Çocuk obezitesi, Obesity, ADHD, Impulsivity, Eating Behavior, Inflammation, Cytokine, Attention deficit disorder with hyperactivity, Pediatric obesity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı obezitesindeki inflamatuvar sitokinler (IL-6, IL-10, TNF-α) ile dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çekirdek semptomları, dürtüsellik ve yeme davranışları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniğinde obezite tanısı ile izlenen ve Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Polikliniğine başvuran 8 ile17 yaş arası 83 çocuk ve ergen dahil edilmiştir. Katılımcıların DEHB semptomları, Conners Ebeveyn Değerlendirme Ölçekleri - Yenilenmiş Kısa Formu (CEDÖ-YK) ve Conners Öğretmen Değerlendirme Ölçekleri - Yenilenmiş Kısa Formu (CÖDÖ-YK) ile; dürtüsellik düzeyleri, Çocuklar için UPPS-P Dürtüsel Davranış Ölçeği (ÇUPPS-P) ile; yeme davranışları ise Çocuklarda Yeme Davranışı Anketi (ÇYDA) ile değerlendirilip, katılımcıların serum IL-6, IL-10 ve TNF-α düzeyleri ile ölçekler arası ilişkiler incelendi. Bulgular: Katılımcıların IL-6, IL-10 ve TNF-α düzeyleri ile Conners ve ÇUPPS-P ölçek puanları arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bununla birlikte TNF-α düzeyi ile ÇYDA“Tokluk Heveslisi”alt ölçek puanı arasında negatif korelasyon bulundu (r = –0.22, p < 0.05). Obezite göstergeleri (kilo, VKİ, VKİ persentili) ile ÇYDA“Gıda Heveslisi”,“Duygusal Aşırı Yeme”ve“Gıdadan Keyif Alma”puanları arasında pozitif;“Tokluk Heveslisi”puanları arasında negatif ilişki saptandı. Psikiyatrik hastalık tanısı bulunanlarda TNF-α düzeyleri ÇYDA“Tokluk Heveslisi”ile negatif; IL-10 düzeyleri CÖDÖ-YK“Bilişsel Problemler/ Dikkatsizlik”alt ölçek puanıyla pozitif ilişki gösterdi. Sonuç: Çalışmamız, obez çocuklarda inflamatuvar süreçlerle davranışsal özellikler arasında ilişki olabileceğini, özellikle psikiyatrik hastalık varlığında bu ilişkinin daha belirgin hale geldiğini düşündürmektedir. Bu nedenle çocukluk çağı obezitesi klinik değerlendirmelerinde nöropsikiyatrik ve biyolojik etmenlerin birlikte ele alınmalı ve bu alanda daha geniş örneklemli, çok merkezli ve longitudinal çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the relationships between inflammatory cytokines (IL-6, IL-10, TNF-α) and the core symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD), impulsivity, and eating behaviors in childhood obesity. Methods: The study was conducted in a cross-sectional clinical sample of 83 children and adolescents aged 8–17 years who were followed with a diagnosis of obesity in the Pediatric Endocrinology Clinic and referred to the Child and Adolescent Psychiatry Outpatient Clinic of Ankara Bilkent City Hospital. ADHD symptoms were evaluated using the Conners Parent Rating Scales – Revised Short Form (CPRS-RS) and Conners Teacher Rating Scales – Revised Short Form (CTRS-RS); impulsivity levels with the UPPS-P Impulsive Behavior Scale for Children and Adolescents (UPPS-P-C); and eating behaviors with the Child Eating Behavior Questionnaire (CEBQ). The relationships between serum IL-6, IL-10, and TNF-α levels and the scale scores were then examined. Results: In the overall sample, no significant correlations were found between IL-6, IL-10, or TNF-α levels and the Conners, UPPS-P-C, or CEBQ subscale scores. However, TNF-α levels were negatively correlated with the“Satiety Responsiveness”subscale score of the CEBQ (r = –0.22, p < 0.05). Obesity indicators (weight, BMI, BMI percentile) were positively correlated with scores of Food Responsiveness, Emotional Overeating, and Enjoyment of Food of CEBQ and negatively correlated with Satiety Responsiveness of CEBQ. In the subgroup with psychiatric diagnoses, TNF-α levels were negatively correlated with score of“Satiety Responsiveness”of CEBQ while IL-10 levels were positively correlated with score of“Cognitive Problems/Inattention”of CTRS-RS. Conclusion: This study suggests that inflammatory processes may be associated with behavioral characteristics in obese children, and that these associations become more pronounced in the presence of psychiatric comorbidities. The findings emphasize the importance of considering both neuropsychiatric and biological factors in the clinical assessment of childhood obesity and highlight the need for larger, multicenter, longitudinal studies in this field.