Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG) ile mizaç özellikleri ve duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 976102
  2. Yazar: TUĞÇE ÖNAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÇÖP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgül öğrenme güçlüğü, mizaç, duygu düzenleme, Attention-deficit/hyperactivity disorder, specific learning disorder, temperament, emotion regulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmada, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanılı çocuklarda özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG) varlığının mizaç özellikleri ve duygu düzenleme becerileri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 7-12 yaş aralığında 36 DEHB tanılı, 35 DEHB+ÖÖG tanılı ve 35 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 106 çocuk dahil edilmiştir. Tüm katılımcılar DS -5 tanı kriterlerine göre değerlendirilmiş; kul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi – Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli (ÇDŞG-ŞY) uygulanmıştır. Çalışmamızda ölçüm araçları olarak Sosyodemografik Veri Formu, kul Çağı Çocukları çin izaç Ölçeği ( ÇÇ Ö), Duygu Ayarlama Ölçeği (DAÖ), Öğrenme Bozukluğu Belirti Tarama Testi (ÖBBTT) ve Conners derecelendirme ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmaya dahil edilen tüm çocuklara WISC-R ( Wechsler Çocuklar çin Zeka Testi) ve ÖÖG belirtileri olan çocuklara genişletilmiş ÖÖG bataryası uygulanmıştır. Bulgular: Sonuçlar, DEHB+ÖÖG grubunun, yalnızca DEHB tanılı ve sağlıklı çocuklara kıyasla bazı mizaç boyutlarında ve duygu düzenleme becerilerinde anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. DEHB+ÖÖG grubunun mizaç boyutlarından olan yaptığı işi sürdürebilmede daha fazla güçlük çektiği bulunmuştur. Ayrıca DEHB grubundaki çocukların da sağlıklı çocuklara göre yaptığı işi sürdürebilmede daha fazla zorlandıkları saptanmıştır. Özgül öğrenme güçlüğünün DEHB'ye eşlik ettiği durumda duygu ayarlama becerisinin de olumsuz yönde etkilendiği ve sağlıklı kontrol grubuna göre bu komorbiditiye sahip çocukların duygularını ayarlamada daha fazla güçlük yaşadıkları gözlenmiştir. Ayrıca duygu düzenleme ile mizaç özellikleri arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, DEHB'ye eşlik eden ÖÖG'nin çocukların mizaç özelliklerini ve duygu düzenleme becerilerini olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Bu durum, klinik değerlendirmelerde DEHB ve ÖÖG birlikteliğinin dikkate alınmasının önemini vurgulamaktadır. Çocukların işlevselliğini artırmaya yönelik müdahalelerde, mizaç özellikleri ve duygu düzenleme becerilerinin göz önünde bulundurulmasının tedavi sürecine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the impact of specific learning disorder (SLD) on temperament characteristics and emotion regulation skills in children diagnosed with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Materials and Methods: The study included a total of 106 children aged 7– 12 years: 36 with ADHD, 35 with ADHD+SLD, and 35 healthy controls. All participants were evaluated according to DSM-5 diagnostic criteria, and the Kiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia – Present and Lifetime Version (K-SADS-PL) was administered. Assessment tools included the Sociodemographic Data Form, the School-Age Temperament Inventory (SATI), the Emotion Regulation Checklist (ERC), the Learning Disorder Symptom Screening Test, and Conners' Rating Scales. All children underwent the Wechsler Intelligence Scale for Children- Revised (WISC-R), and children with SLD symptoms were additionally assessed with the extended SLD battery. Results: Findings revealed that the ADHD+SLD group showed significant differences in certain temperament dimensions and emotion regulation skills compared to both the ADHD-only and healthy control groups. In particular, difficulties in task persistence were more pronounced in the ADHD+SLD group. Moreover, children with ADHD also exhibited lower task persistence compared to healthy controls. The presence of SLD in children with ADHD was associated with greater difficulties in emotion regulation, with these children struggling more to regulate emotions compared to healthy peers. Significant correlations were also found between temperament characteristics and emotion regulation. Conclusion: The results suggest that comorbid SLD in children with ADHD negatively influences temperament traits and emotion regulation skills. These findings highlight the importance of considering ADHD and SLD comorbidity in clinical evaluations. Incorporating temperament traits and emotion regulation skills into interventions may contribute to improving the overall functioning of affected children.