Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği veya GETAT polikliniklerinde bel ağrısı şikayeti olan hastaların uyguladıkları tedavi yöntemlerinin duygu durumlarıyla ilişkisinin araştırılması
Assesment of the relationship between the treatment methods applied by patients with low back pain and their emotional state at Family Medicine or Traditional and Complementary Medicine outpatients clinics of Ankara Training and Research Hospital
  1. Tez No: 976104
  2. Yazar: ŞEYMA CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, depresyon, GETAT, tedavi yöntemleri, VAS, aile hekimliği, Low back pain, depression, complementary therapies, therapeutics, VAS, the family practice
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bel ağrısı; yaygın görülen bir sağlık problemi olup, tedavisinde farmakolojik ve nonfarmakolojik tedaviler yer almaktadır. Bununla birlikte, bireylerde duygudurum değişikliklerine neden olabilmektedir. Bu çalışmada, bel ağrısı ile başvuran hastaların uyguladıkları farmakolojik, nonfarmakolojik tedavi yöntemlerini karşılaştırmak ve hastaların duygu durumlarıyla tedavilerin etkinlikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya 01.03.2023-31.08.2023 tarihleri arasında Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği veya Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) polikliniklerine başvuran 18-65 yaş arası bel ağrısı olan 233 kişi dahil edildi. Hastalara sosyodemografik özellikleri, vizüel analaog skala (VAS) skorları, bel ağrısı için uygulanan tedavileri içeren anket formu araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı. Hastaların duygu durumu Beck depresyon ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi. Araştırma boyunca toplanan veriler, IBM SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences, version 25.0) programı ile analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 143'ü (%61,4) kadın, 90'ı (%38,6) erkek olmak üzere toplam 233 bel ağrısı olan hasta katıldı. Katılımcıların yaş ortalaması 46,16±13,99 yıldı. %77,3'ü (n=180) evli, %50,2'si (n=117) üniversite mezunu idi. Bel ağrısı tedavisi için hastaların %45,1'i (n=105) farmakolojik tedavi, %32,6'sı (n=76) GETAT tedavisi, %21'i (n=49) fizik tedavi aldığını belirtti. Hastaların %51,9'unda (n=121) depresyon belirtisi vardı. Katılımcılardan depresyon belirtisi olanlar ile cinsiyet, eğitim seviyesi, aktif çalışma durumu, gelir düzeyi, kronik hastalık varlığı, düzenli ilaç kullanımı ve sağlık algısı arasında anlamlı ilişki tespit edildi. Depresyon belirtisi olanlar ile GETAT tedavileri (p=0,83), egzersiz (p=0,27), masaj (p=0,56), sıcak uygulama (p=0,78), kaplıca (p=0,32), kinezyobant (p=0,67), fizik tedavi (p=0,10) ile anlamlı ilişki saptanmazken son 3 ay içerisinde farmakolojik tedavi kullanımı (p=0,006) ile anlamlı farklılık saptandı. Sonuç: Çalışmamızda farmakolojik tedavi alan bel ağrısı hastalarında depresyon belirtileri daha fazla gözlendi. Bel ağrısı şikayetiyle birinci basamak sağlık kuruluşlarına sık başvuru yapılmaktadır. Aile hekimi olarak; bel ağrısı ile başvuran hastalarda eşlik eden depresif belirtilerin olabileceği akılda tutulmalı ve hastanın bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Low back pain is a common health problem that can be treated with pharmacological and nonpharmacological therapies. In addition, it may lead to mood changes in individuals. This study aims to compare the pharmacological and nonpharmacological treatment methods used by patients presenting with low back pain and to investigate the relationship between patients' moods and the effectiveness of treatments. Materials and Methods: This is a prospective, cross-sectional, and descriptive study. The study included 233 individuals aged 18-65 with low back pain who visited the Family Medicine or Traditional and Complementary Medicine (TCM) outpatient clinics at Ankara Training and Research Hospital between March 1, 2023, and August 31, 2023. The researchers administered a questionnaire form containing sociodemographic characteristics, visual analog scale (VAS) scores, and treatments applied for back pain to the patients through face-to-face interviews. The emotional state of the patients was evaluated with Beck depression inventory (BDI). The data collected throughout the research were analyzed using IBM SPSS 25.0 (Statistical Package for Social Sciences, version 25.0). Results: A total of 233 patients with low back pain participated in the study, 143 (61.4%) of whom were women and 90 (38.6%) were men. The mean age of the participants was 46.16 ± 13.99 years. Of the participants, 77.3% (n=180) were married, and 50.2% (n=117) had a university degree. For the treatment of low back pain, 45.1% (n=105) of patients reported receiving pharmacological treatment, 32.6% (n=76) reported receiving TCM treatment, and 21% (n=49) reported receiving physical therapy. 51.9% of the patients (n=121) had symptoms of depression. A significant relationship was found between participants with symptoms of depression and gender, education level, active work status, income level, presence of chronic disease, regular medication use, and health perception. No significant association was found between depression symptoms and TCM treatments (p=0,83), exercise (p=0,27), massage (p=0,56), heat application (p=0,78), balneotherapy (p=0,32), kinesiology tape (p=0,67), and physical therapy (p=0,10), while a significant difference was found with the use of pharmacological treatment in the last 3 months (p=0,006). Conclusion: In our study, Depressive symptoms were more commonly observed in patients with low back pain who were receiving pharmacological treatment. Low back pain is a common reason for visits to primary health care facilities. As family physicians, it is important to keep in mind that depressive symptoms may accompany low back pain, and patients should be evaluated from a holistic perspective.