Sağlıklı ve riskli gebelerde gebeliğin kabulünün doğuma hazır oluşluk ve prenatal bağlanma ile ilişkisi
The relationship between pregnancy acceptance and preparation for labor and prenatal attachment in healthy and risky pregnants
- Tez No: 976107
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEREN DAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, gebeliğin kabulü, doğuma hazır oluşluk, prenatal bağlanma, ebelik, Pregnancy, pregnancy acceptance, preparation for labor, prenatal attachment, midwifery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada sağlıklı ve riskli gebelerde gebeliğin kabulünün doğuma hazır oluşluk ve prenatal bağlanma ile ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma, kesitsel ve tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 15.12.2022 – 15.05.2023 tarihleri arasında Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Alikahya Yerleşkesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne başvuran ve riskli gebelik tanısı ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisinde yatan, çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 380 sağlıklı gebe ve 393 riskli gebe oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği'nin Gebeliğin Kabulü Alt Ölçeği (PKDÖ-GK), Doğuma Hazır Oluş Alt Ölçeği (PKDÖ-DHO) ve Prenatal Bağlanma Envanteri (PBE) ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistik ölçütleri, tek yönlü varyans analizi, çift yönlü varyans analizi, Independent t testi, Ki-Kare testi, Pearson korelasyon analizi ve Tukey testi kullanılmıştır. PKDÖ-GK puan ortalaması sağlıklı gebelerde 22,24±7,37; riskli gebelerde 25,76±8,59'dur. PKDÖ-DHO puan ortalaması sağlıklı gebelerde 18,68±5,37; riskli gebelerde 21,85±5,96'dır. PBE puan ortalaması sağlıklı gebelerde 69,79±11,64; riskli gebelerde 67,87±13,97'dir. Riskli gebelerin PKDÖ-GK ve PKDÖ-DHO puanı sağlıklı gebelerden anlamlı düzeyde yüksek (sırasıyla p<,001, p<,001); sağlıklı gebelerin PBE puan ortalaması riskli gebelerden anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,038). Sağlıklı gebelerin PKDÖ-GK ile PKDÖ-DHO arasında zayıf düzeyde, pozitif yönlü (r=0,258; p<,001); PBE arasında ise zayıf düzeyde, negatif yönlü, anlamlı ilişki bulunmuştur. Riskli gebelerde PKDÖ-GK ile PKDÖ-DHO arasında zayıf düzeyde, pozitif yönlü (r=0,319; p<,001); PBE arasında orta düzeyde, negatif yönlü, anlamlı ilişki (r=-0,613; p<,001) bulunmuştur. Sonuçta sağlıklı gebelerin gebeliğin kabulü, doğuma hazır oluş ve prenatal bağlanma düzeyleri riskli gebelerden anlamlı düzeyde yüksektir. Hem sağlıklı hem riskli gebelerin gebeliğe yönelik kabulü arttıkça doğuma hazır oluşlukları ve prenatal bağlanmaları da artmaktadır. Bu sonuçlar doğrultusunda gebelerin gebeliği kabul durumları değerlendirilmeli ve gebeliği kabul düzeylerini arttırmaya yönelik gerekli eğitim ve danışmanlık verilmeli böylece doğuma hazır oluşlukları ve prenatal bağlanma düzeyleri de arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the relationship between pregnancy acceptance and preparation for labor and prenatal attachment in healthy and risky pregnants. The research was conducted as cross-sectional and descriptive. The sample consisted of 380 healthy pregnant women and 393 high-risk pregnant women who applied to the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Kocaeli Derince Training and Research Hospital, Alikahya Campus, and were hospitalized in the Obstetrics and Gynecology Department with a high-risk pregnancy diagnosis between December 15, 2022, and May 15, 2023. Data were collected using a Personal Information Form, the Prenatal Self Assesment Scale-Acceptence of Pregnancy Sub-scale (PSAS-AP), the Preparation for Labor Subscale (PBLS), and the Prenatal Attachment Inventory (PAI). In the analysis of the data, descriptive statistical measures, one-way analysis of variance, two-way analysis of variance, Independent t test, Chi-Square test, Pearson correlation analysis and Tukey test were used. The mean PSAS-AP score was 22.24±7.37 in healthy pregnancies and 25.76±8.59 in high-risk pregnancies. The mean PBLS score was 18.68±5.37 in healthy pregnancies and 21.85±5.96 in high-risk pregnancies. The mean PAI score was 69.79±11.64 in healthy pregnancies and 67.87±13.97 in high-risk pregnancies. The PSAS-AP and PBLS scores of high-risk pregnant women were significantly higher than those of healthy pregnant women (p<.001 for both); the PAI score of healthy pregnant women was significantly higher than that of high-risk pregnant women (p=0.038). A weak positive correlation was found between PSAS-AP and PBLS in healthy pregnancies (r=0.258; p<.001), while a weak negative correlation was found between PSAS-AP and PAI (r=-0.258; p<.001). In high-risk pregnancies, there was a weak positive correlation between PSAS-AP and PBLS (r=0.319; p<.001) and a moderate negative correlation between PSAS-AP and PAI (r=-0.613; p<.001). In conclusion, healthy pregnant women had significantly higher levels of pregnancy acceptance, preparation for labor and prenatal attachment than high-risk pregnant women. In both healthy and high-risk pregnancies, higher pregnancy acceptance was associated with increased preparation for labor and prenatal attachment. In line with these results, the status of pregnant women accepting pregnancy should be evaluated and the necessary training and counseling should be provided to increase their level of acceptance of pregnancy, thus increasing their preparation for labor and prenatal attachment levels.