Üst kanin dişin gömülü kalması ile Sella Turcica'nin boyutları ve morfolojisi arasındaki ilişki: Retrospektif dental volumetrik tomografi çalışması
Association between maxillary canine impaction and the dimensions and morphology of Sella Turcica : A retrospective cone-beam computed tomography study
  1. Tez No: 976143
  2. Yazar: TAREK ALRAAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN BAHAR ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş, gömülü, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, sella tursika, Diş-gömülü, Tooth, impacted, cone-beam computed tomography, sella turcica, Tooth-impacted
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: DVT görüntüleri kullanılarak, gömülü maksiler kanin dişi (IMC) sahip hastalarda Sella Turcica'nın (ST) boyutları ve morfolojisi, normal şekilde sürmüş kanin dişlerine sahip kontrol grubu hastalarla karşılaştırarak araştırmak amaçlandı. İkincil amaç, gömüklük şiddeti ile Sella Turcica parametreleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmada 100 hastadan alınmış DVT görüntüleri analiz edildi. Çalışma grubuna 55 IMC'ye sahip hasta (n=38 tek taraflı, U-IMC; n=17 çift taraflı, B-IMC) ve normal şekilde sürmüş kanin dişlerine sahip 45 kontrol hastası dahil edildi. ST'nın parametreleri; doğrusal boyutları (uzunluğu, derinliği, çapı), morfolojik sınıflandırma ve köprüleşmesi tiplerinden oluşuyordu. IMC parametreleri, kaninin Frankfort Horizontal düzlemi (FHP) ve midsagittal düzleme (MP) göre üç boyutlu pozisyonel açılarından oluşmaktaydı. İstatistiksel analizde bağımsız t-testleri, Mann-Whitney U ve Tek Yönlü ANOVA testleri kullanılarak gerçekleştirildi, anlamlılık düzeyi %5 olarak belirlendi. Bulgular: U-IMC-sağ (U-IMC-R) ve B-IMC grupları, sağ kaninin ekseni-FHP arasındaki açılarda frontal kesitte (FHP-RC-Frontal) (p<0,001) ve sağ kaninin ekseni-MP arasındaki açılarda frontal kesitte (MP-RC) (p=0,002) anlamlı derecede daha büyük değerler gösterdi, ancak sağ kanin ve FHP arasındaki açı için lateral kesitte (FHP-RC-Lateral) (p<0,001) daha düşük değerler gösterdi; U-IMC-sol grubu (U-IMC-L) ve kontroller ile karşılaştırıldığında. Benzer şekilde, U-IMC-L ve B-IMC grupları, sol kaninin ekseni ile FHP arasındaki açılarda frontal kesitte (FHP-LC-Frontal) (p<0,001) ve koronal kesitte MP ile (MP-LC) (p<0,001) daha yüksek açılar gösterdi, ancak lateral kesitte sol kanin–FHP açısı için daha düşük değerler (FHP-LC-Lateral) (p=0,003) sergiledi; U-IMC-R ve kontroller ile karşılaştırıldığında. Ayrıca, ST uzunluğu, FHP-LC-Lateral ile %25,5 düzeyinde anlamlı ters korelasyon gösterdi (p=0,011). Sonuç: IMC, etkilenen tarafta FHP-C-Frontal ve MP-C açılarında artış, FHP-C-Lateral açısında ise azalma ile ilişkilidir. ST uzunluğu ile FHP-LC-Lateral açısı arasında anlamlı ters korelasyon mevcuttur (%25,5). Bunun dışında, IMC'nin varlığı ve üç boyutlu pozisyonu, ST'nin boyutları veya morfolojisindeki değişikliklerle korelasyon göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate dimensions and morphological characteristics of Sella Turcica (ST) in patients with impacted maxillary canines (IMC), compared to a control group of patients with normally erupted canines, using CBCT images. A secondary aim was to investigate the relationship between the impaction severity and ST parameters. Material and Method: This retrospective study analyzed CBCT images from 100 patients, comparing a study group of 55 IMC subjects (n=38 unilateral, U-IMC; n=17 bilateral, B-IMC) to control group of 45 subjects exhibiting normally erupted canines. ST parameters included linear dimensions (length, depth, diameter), morphological categorization and bridging types. IMC parameters were canine's three-dimensional positional angles according to Frankfort Horizontal Plane (FHP) and midsagittal plane (MP). Statistical analysis employed independent t-tests, Mann-Whitney U, and One-Way ANOVA, with significance set at 5%. Results: The U-IMC-right side (U-IMC-R) and B-IMC groups exhibited significantly greater angles between the right canine's long axis-FHP on frontal section (FHP-RC-Frontal) (p<0,001), and between the right canine's long axis-MP on frontal section (MP-RC) (p=0,002), but lower angles between the right canine and the FHP on lateral section (FHP-RC-Lateral) (p<0,001), compared with the U-IMC-left side group (U-IMC-L) and controls. Likewise, U-IMC-L and B-IMC groups showed higher angles between the left canine's long axis and FHP on frontal section (FHP-LC-Frontal) (p<0,001) and MP on coronal section (MP-LC) (p<0,001), but lower values for the left canine–FHP angle on lateral section (FHP-LC-Lateral) (p=0,003), compared with U-IMC-R and controls. Additionally, ST length showed a significant inverse correlation of 25,5% with the FHP-LC-Lateral angle (p=0,011). Conclusion: IMC was linked with increased FHP-C-Frontal and MP-C angles, but with a decreased FHP-C-Lateral angles. A significant 25,5% inverse relationship between ST length and FHP-LC-Lateral angle was observed. Besides, IMC occurrence and its three-dimensional position did not exhibit correlation with ST's dimensions or morphology.