Akut alt solunum yolu enfeksiyonu tanısı ile hastane yatışı yapılan çocuklarda solunum panelinde saptanan viral etkenlerin klinik ve laboratuvar yansımalarının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical and laboratory reflections of viral pathogens detected in the respiratory panel of children hospitalized with a diagnosis of acute lower respiratory tract infection
- Tez No: 976144
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETEM PİŞKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, çocuk, viral etken, solunum paneli, tam kan sayımı, mevsim, Lower respiratory tract infection, pediatric, viral pathogen, respiratory panel, complete blood count, seasonality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Alt solunum yolu enfeksiyonları (ASYE), özellikle pediatrik yaş grubunda önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Dünya genelinde beş yaş altı çocuk ölümlerinin yaklaşık %15'inin ASYE kaynaklı olduğu bilinmektedir. Viral etkenler, ASYE'nin başlıca sebebi olup, etken dağılımı coğrafi bölge, iklimsel farklılıklar ve yılın zamanına göre değişkenlik gösterebilir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı; 2015–2025 yılları arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine ASYE ön tanısı ile yatırılan çocuk hastalarda solunum paneli ile saptanan viral etkenleri belirlemek ve bu etkenlerin klinik ve laboratuvar bulgular üzerindeki yansımalarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tanımlayıcı tipte planlanan bu çalışmada, 1 Ocak 2015 – 1 Ocak 2025 tarihleri arasında hastaneye yatırılan ve solunum viral panel (SYVP) testi yapılmış olan 1 ay – 18 yaş arası çocuk hastalar değerlendirildi. 848 hasta, ASYE tanı kriterlerini karşılaması ve eksiksiz kayıtlarının bulunması nedeniyle çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik verileri, semptomları, klinik tanıları, laboratuvar parametreleri ve saptanan viral etkenler analiz edildi. Viral etkenler FilmArray Respiratory Panel (multiplex PCR) yöntemi ile belirlendi. Veriler SPSS programı ile analiz edildi ve istatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Toplam 848 hastanın solunum panelinde en sık saptanan viral etken Rhinovirüs (%31,3) oldu. Bunu sırasıyla RSV (%23,0) ve İnfluenza A/B (%10,1) izledi. Klinik bulgular açısından, RSV ile enfekte olan hastalarda bronşiolit tablosu daha sık izlenirken, sistemik bulgu olan ateş en sık influenza ve adenovirüs pozitif hastalarda görüldü. Laboratuar bulguları incelendiğinde ise lökopeni, nötropeni ve trombositopeni ile influenza'nın; anemi ile RSV'nin; eozinofili ile Rhinovirüs'ün ve CRP yüksekliği ile adenovirüsün ilişkisi saptandı. Viral enfeksiyonların %68'i sonbahar ve kış aylarında gözlendi; yaz aylarında vaka sayısı belirgin olarak azaldı. Öte yandan viral etkenler ile kalabalık aile yapısı, sigara maruziyeti, soba/kalorifer kullanımı ile yatan hastalardaki yoğun bakım gereksinimleri, antibiyotik seçimleri ve yatış süreleri arasında ilişki saptanmadı. Tartışma-Sonuç: Çalışmada elde edilen bulgular, viral etken dağılımının mevsimsel ve epidemiyolojik dinamiklere bağlı olarak değiştiğini göstermektedir. Özellikle Rhinovirüs ve RSV, çocukluk çağında en sık hastaneye yatışa neden olan etkenler arasında yer almakta ve klinik seyri ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bulgular, ülkemiz koşullarına özgü etken dağılımının ortaya konması açısından önemlidir. Bu tür verilerin elde edilmesi, tanı yaklaşımlarının doğru yönlendirilmesine ve gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesine katkı sağlayacaktır. Ayrıca, mevsimsel yoğunlukların öngörülmesi ile sağlık hizmetlerinin planlanması kolaylaşacaktır.
Özet (Çeviri)
Introductıon and Aim: Lower respiratory tract infections (LRTIs) are a major cause of morbidity and mortality, particularly in the pediatric population. It is known that approximately 15% of deaths in children under five years of age worldwide are due to LRTIs. Viral agents are the primary cause of these infections, and the distribution of pathogens may vary according to geographical region, seasonal differences, and time of year. In this context, the aim of the study is to identify the viral agents detected via respiratory panel testing in pediatric patients hospitalized with a preliminary diagnosis of LRTI at Zonguldak Bülent Ecevit University between 2015 and 2025, and to evaluate the clinical and laboratory reflections of these agents. Materials and Methods: This retrospective, descriptive study included children aged 1 month to 18 years who were hospitalized between January 1, 2015, and January 1, 2025, and who underwent respiratory viral panel (RVP) testing. A total of 848 patients were included based on fulfillment of LRTI diagnostic criteria and completeness of medical records. Demographic data, presenting symptoms, clinical diagnoses, laboratory parameters, and identified viral agents were analyzed. The viral pathogens were detected using the FilmArray Respiratory Panel (multiplex PCR). Data were analyzed using SPSS software, with statistical significance defined as p<0.05. Results: The most frequently identified viral pathogen in the respiratory panels of 848 patients was rhinovirus (31.3%), followed by RSV (23.0%) and influenza A/B (10.1%). Bronchiolitis was more commonly observed in patients with RSV infection, while fever—a systemic symptom—was most prevalent in patients positive for influenza and adenovirus. Among laboratory findings, influenza was associated with leukopenia, neutropenia, and thrombocytopenia; RSV with anemia; rhinovirus with eosinophilia; and adenovirus with elevated CRP. A total of 68% of viral infections were detected during autumn and winter months, with a marked decrease in cases during the summer. No statistically significant associations were found between viral pathogens and factors such as household crowding, exposure to tobacco smoke, type of heating system, need for intensive care, antibiotic selection, or duration of hospitalization. Discussion and Conclusion: The findings of this study demonstrate that the distribution of viral pathogens varies according to seasonal and epidemiological dynamics. Particularly, rhinovirus and RSV were among the leading causes of hospitalization in children and may be associated with severe clinical presentations. The study provides region-specific data that are important for understanding the epidemiology of viral respiratory infections in Turkey. These findings contribute to more accurate diagnostic approaches and may help reduce unnecessary antibiotic use. Furthermore, knowledge of seasonal trends can support better planning and allocation of healthcare resources.