Akya balığı (Lichia amia, Linnaeus 1758) kültürü üzerine bir araştırma
The Investigation of leerfish (Lichia amia, Linnaeus 1758) culture
- Tez No: 97619
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYNUR LÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akya, hormon uygulanması, döl alma, larval besleme, Leerfish, hormone injection, breeding, larvae feeding
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET AKYA BALIĞI (Uchia amia, Linnaeus 1758) KÜLTÜRÜ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AKTÜLÜN, Sevim Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Fakültesi Tez Yöneticisi: Yrd.Doc. Dr. Aynur LÖK Eylül 2000, 114 Sayfa Bu çalışmada, anaç akya balıklan Çeşme-Ildır civarında yakalanıp Pınar Deniz Ürünleri A.Ş.'nin yüzer kafeslerinde stoklanmıştır. Üretim döneminde (Nisan-Haziran) karadaki dairesel havuzlara taşınarak hormon uygulaması yapılıp döl alınmıştır. Yumurtalar doğal deniz suyu kullanılarak sürekli karanlık ortamda, 19.8 °C'de, 128. saatte açılmıştır. Yumurtadan çıkan larvalar bazı aksaklıklardan dolayı 22. Güne kadar yaşatılabilmiştir. Larval aşamada tuzluluk %o39-40, sıcaklık 20°C, oksijen ise 5-6mg/lt olarak ölçüldü. Larvaları beslemede canlı yem olarak rotifer (Brachionus plicatilis) ve Artemia sp.kullanılmıştır. Sonuç olarak ülkemizde akya balığı kültürü mümkün olmakla beraber hem Su Ürünleri sektörüne protein değeri yüksek yeni bir tür kazandırılacak hem de yaz döneminde boş kalan kuluçkahanelerde akya balığı yetiştirilerek bu dönemin boş geçmemesi sağlanmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT THE INVESTIGATION OF LEERFISH (Lkhia amia, Linnaeus 1758) CULTURE AKTÜLÜN, Sevim MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Assoc Prof. Dr. Aynur LÖK September 2000, 114 pages In this study, broodstock of Leerfish were capturned from Çeşme-Ildır and were stocked in net cages in Pınar Sea Production Inc. They were transferred to round ponds that placed in land, spawned with usage of in reproductive season (April-June). Eggs were incubated in dark condtion at 19.8°C of natural sea water. Larvae were obtained at 128 th hour. They could be lived to 22 th day because of some problem. In larval stage salinity was %o39-40, temperature was 20°C and oksigen was 5-6mg/lt. Larvae have been fed with rotifer {Brachionus plicatilis) and Artemia sp. Consequently, both that will be won a high protein leveled, new species to aquaculture and grow up leerfish in the fish farms that are empty in summer season so, summer season will be useful for the production.