Türkiye'de Z kuşağının beslenme alışkanlıkları ile pişirme ve yiyecek hazırlama becerileri
Eating habits and cooking and food preparation skills of generation Z in türki̇ye
  1. Tez No: 976198
  2. Yazar: AYŞE ARIKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TACER CABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Beslenme Alışkanlıkları, Pişirme Becerileri, Gastronomi, Yemek pişirme, Generation Z, Eating Habits, Cooking Skills, Nutritional habits, Gastronomy, Cooking
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de ikamet eden Z kuşağı bireylerinin beslenme alışkanlıkları ile pişirme ve yiyecek hazırlama becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın amacı, genç bireylerin beslenme davranışlarını ve yiyecek hazırlama yetkinliklerini anlamak, bu davranışların bireysel, sosyal ve çevresel faktörlerle olan bağlantılarını ortaya koymaktır. Araştırmada, demografik bilgi formu, beslenme alışkanlıklarına ve pişirme tekniklerine yönelik anket ve pişirme becerileri ve yiyecek hazırlama becerileri ölçeği kullanılmıştır. Bireylerin pişirme ve yiyecek hazırlama becerilerinin eğitim düzeyine göre farklılaştığı belirlenmiştir. Pişirme tekniklerinden karıştırma, fırın kullanma, kuru baklagil yemeklerini pişirme, yeni yemekler hazırlamak için artan yemekleri kullanma ve daha sağlıklı hale getirmek için tarifleri değiştirme (p<0,05); ızgara, sebze yemeklerini pişirme ve et yemeklerini pişirme (p<0,001) kendine güven konusunda cinsiyete göre farklılık gösterdiği bulunmuştur. Pişirme ve yiyecek hazırlama becerileri arasında orta düzeyde güçlü bir ilişki bulunmuş (p<0,001), bireylerin pişirme konusundaki yetkinlikleri ile yiyecek hazırlama süreçleri arasında pozitif ilişki olduğu ortaya konulmuştur. Araştırmanın sonuçları, genç bireylerin beslenme ve pişirme alışkanlıklarının geliştirilmesi için eğitim programlarının ve toplum sağlığı stratejilerinin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the eating habits and cooking and food preparation skills of Generation Z individuals residing in Türkiye was examined. The aim of the research was to understand the nutritional behaviors and meal preparation competencies of young individuals and to reveal the connections of these behaviors with individual, social, and environmental factors. A demographic information form, a questionnaire on eating habits and cooking techniques, and a scale measuring cooking and food preparation skills were used in the study. It was determined that individuals' cooking and food preparation skills differed according to their level of education. Among the cooking techniques, stirring, using the oven, cooking legumes, using leftovers to prepare new meals, and modifying recipes to make them healthier (p<0.05); as well as grilling, cooking vegetable dishes, and cooking meat dishes (p<0.001), were found to differ by gender in terms of self-confidence. A moderately strong relationship was found between cooking and food preparation skills (p<0.001), and a positive correlation was identified between individuals' competence in cooking and their performance in food preparation processes. The results of the study emphasize the importance of educational programs and public health strategies in improving the nutritional and cooking habits of young individuals.