Kuzey Afrika modern Arap edebiyatında feminizm
Feminism in modern North African Arabic literature
  1. Tez No: 976206
  2. Yazar: YAPRAK KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arabian literature
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
“Kuzey Afrika Modern Arap Edebiyatında Feminizm”başlıklı bu yüksek lisans tezi, Kuzey Afrika'nın Arapça konuşulan ülkelerindeki çağdaş edebiyat ortamında feminist temaların ortaya çıkışını ve gelişimini incelemektedir. Çalışma, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'tan gelen edebi katkılara odaklanarak bölgedeki feminist söylemi şekillendiren sosyo-kültürel bağlamı araştırmaktadır. Bu araştırma, önde gelen kadın yazarların temel eserlerini analiz ederek, bu yazarların geleneksel toplumsal cinsiyet rollerine nasıl meydan okuduklarını ve anlatıları aracılığıyla kadın haklarını nasıl savunduklarını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın kapsamı, Kuzey Afrika edebiyatındaki feminist ifadelerin kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlayan romanlar, kısa öyküler ve şiirler de dahil olmak üzere geniş bir tür yelpazesini kapsamaktadır. Bu araştırmanın önemi, Kuzey Afrikalı kadınların özgün bakış açılarını ve deneyimlerini vurgulayarak, Arap edebiyatında feminizm üzerine şekillendirilmiş mevcut söyleme katkıda bulunmasında yatmaktadır. Bu tez, modern Arap edebiyatının Kuzey Afrika'da feminist düşüncenin ilerlemesindeki önemli rolünü göstererek edebiyat ve feminist aktivizm arasındaki etkileşime dair değerlendirmeler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis, titled“Feminism in Modern North African Arabic Literature”, explores the emergence and evolution of feminist themes within the contemporary literary landscape of North African Arabic-speaking countries. The study investigates the socio-cultural context that has shaped feminist discourse in the region, focusing on the literary contributions from Egypt, Libya, Tunisia, Algeria, and Morocco. By analyzing key works of prominent female authors, this research aims to illuminate how these writers challenge traditional gender roles and advocate for women's rights through their narratives. The scope of this study encompasses a broad range of genres, including novels, short stories, and poetry, providing a comprehensive understanding of feminist expressions in North African literature. The importance of this research lies in its contribution to the broader discourse on feminism in Arabic literature, highlighting the unique perspectives and experiences of North African women. This thesis seeks to offer insights into the interplay between literature and feminist activism, demonstrating the pivotal role of modern Arabic literature in advancing feminist thought in North Africa.