Deniz ulaştırma endüstrisinde çevresel etkinin analizi:“emisyonların dağılımı, trendleri ve azaltma stratejilerinin incelenmesi”
Analysis of environmental impact in the maritime transportation industry:“investigation of emissions distribution, trends and mitigation strategies”
- Tez No: 976210
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMET TIKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Marine
- Anahtar Kelimeler: Biyoyakıtlar, Dizel yakıtlar, Egzoz emisyonları, Fosil yakıtlar, Karbon emisyonu, Sürdürülebilir enerji, Sıfır emisyon, Yenilenebilir enerji, Biofuels, Diesel fuels, Exhaust emissions, Fossil fuels, Carbon emission, Sustainable energy, Zero emission, Renewable energy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez çalışması, deniz ulaştırma endüstrisinin çevresel etkilerini kapsamlı bir şekilde analiz ederek, sektördeki sera gazı ve hava kirletici emisyonlarının dağılımını, yıllar içindeki eğilimlerini ve mevcut azaltım stratejilerinin etkinliğini değerlendirmektedir. Çalışma, 2019–2023 dönemini kapsamakta olup, CO₂, SOₓ ve NOₓ gibi önemli emisyon türlerine odaklanmaktadır. Araştırma kapsamında SPSS programı kullanılarak regresyon, varyans analizi, Linear Mixed Models (LMM) ve zaman serisi analizleri gerçekleştirilmiştir. Gemi tipi, yakıt türü, ortalama hız ve bölgesel farklılıklar emisyon düzeylerini anlamlı biçimde etkilemektedir. Özellikle bazı gemi türlerinde alternatif yakıtların CO₂ emisyonunu azaltmak yerine artırabildiği gözlemlenmiştir. Bu durum, yakıtın karbon yoğunluğu, gemi operasyonel profili ve yakıt tüketim verimliliği gibi değişkenlerin etkisini ortaya koymaktadır. Ek olarak, çalışmada çevresel stratejilerin daha bütüncül değerlendirilebilmesi için SWOT analizi, senaryo tabanlı projeksiyonlar (2030– 2050 hedefleri), Yaşam Döngüsü Analizi (LCA) ve Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi (MCDM) gibi nitel ve çok yönlü analizler de uygulanmıştır. SWOT analizi sektörel çevresel stratejilerin güçlü/zayıf yönlerini ortaya koyarken; senaryo analizleri, farklı regülasyon ve teknolojik gelişmelerin emisyonlar üzerindeki gelecekteki etkilerini öngörmektedir. LCA, alternatif yakıtların tüm yaşam döngüsü boyunca çevresel etkilerini değerlendirmekte; MCDM ise yakıt seçeneklerinin çok kriterli değerlendirmesine olanak tanımaktadır. Sonuçlar, gemi tipine özgü emisyon yönetimi stratejileri, bölgesel farklılıkları gözeten politikalar ve karbon fiyatlandırma mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu tez, hem akademik literatürdeki boşlukları doldurmakta hem de deniz taşımacılığı sektörüne yönelik sürdürülebilirlik politikalarının şekillenmesine katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a comprehensive analysis of the environmental impacts of the maritime transport industry by examining the distribution and trends of greenhouse gas (GHG) and air pollutant emissions from 2019 to 2023, as well as the effectiveness of current mitigation strategies. The study focuses on key emission types, including CO₂, SOₓ, and NOₓ. Various statistical analyses were conducted using SPSS software, including regression analysis, analysis of variance (ANOVA), Linear Mixed Models (LMM), and time series analysis. The findings indicate that ship type, fuel type, average speed, and regional differences significantly influence emission levels. Interestingly, for certain ship types, the use of alternative fuels may lead to increased CO₂ emissions instead of reducing them. This outcome highlights the role of factors such as the carbon intensity of fuels, operational profiles of ships, and fuel consumption efficiency. To support a more holistic evaluation of environmental strategies, additional qualitative and multi- dimensional methods were employed, including SWOT analysis, scenario-based projections (for 2030 and 2050 targets), Life Cycle Assessment (LCA), and Multi-Criteria Decision Making (MCDM). The SWOT analysis identifies the strengths and weaknesses of current sectoral strategies, while scenario analysis anticipates future emission trends under different regulatory and technological developments. LCA evaluates the environmental impact of alternative fuels throughout their life cycle, and MCDM facilitates the comparison of fuel options based on multiple criteria. The results underscore the need for ship type-specific emission management strategies, regionally adaptive policies, and the implementation of carbon pricing mechanisms. This research addresses critical gaps in the academic literature and contributes to the development of sustainability policies within the maritime transportation sector.