Kurtarma hukuku kapsamında çevresel kurtarma
Environmental salvage in the context of salvage law
- Tez No: 573519
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL KULA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, Hukuk, Marine, Law
- Anahtar Kelimeler: Kurtarma, Kurtarma Ücreti, Çevresel Kurtarma ücreti, SCOPIC, Özel Tazminat, Sigorta, Salvage, Salvage Award, Environmental Salvage Reward, SCOPIC, Special Compensation, Insurance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Kurtarma sadece antik bir hak olmayıp, denizcilik hukukuna özgü bir haktır. Deniz kurtarmasında en önemli ilke olan,“Faydalı Netice Yoksa, Ödeme Yok”temelinde, ortada bir fayda yoksa yapılan faaliyetlerin maliyeti ne olursa olsun bir ödemenin olmamasına dayanmaktadır. Ancak, bilim ve teknolojinin gelişmesi, artan gemi trafiğiyle birlikte çeşitli kargoların taşınması nedeniyle denizcilik endüstrisinde çevre kirliliği ciddi bir problem haline gelmiştir. Bu yüzden bu ilke, son yıllarda çevre zararını önlemeye yönelik kamu ilgisini yansıtacak şekilde değişikliğe uğramıştır. Günümüzde çevresel koruma gerekliliği geleneksel kurtarma sistemine meydan okumaktadır. Geleneksel kurtarma sistemi içerisinde gelişen çevresel kurtarma günümüzde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmada 1989 Londra Konvansiyonu çerçevesinde çevresel kurtarma özellikle Amerikan ve İngiliz uygulamaları göz önünde bulundurulmak ve standart klozlar dahilinde değerlendirilmek suretiyle açıklanmıştır. Uluslararası Kurtarma Birliği (ISU) 1989 Londra Konvansiyonunu değiştirmek üzere çeşitli önerilerde bulunmaktadır. Bu çalışmada, kurtarma endüstrisinin talepleri doğrultusunda yapılan bu girişimlerin odak noktası olan deniz çevresi kirliliğinin engellenmesi veya en aza indirilmesi hususunda gösterilen çaba karşılığında teşvik amaçlı ücretlendirmeyi amaçlayan eski adı sorumluluk kurtarması olup yeni adı çevresel kurtarma ücreti olarak geleneksel kurtarma ücretinden ayrı bir ücretin nasıl tesis edilebileceği hususundaki özüm yolları incelenmiştir. Ayrıca, kurtaranların çevre kirliliği önleme çabalarının kurtarma hukuku altında ne oranda ve hangi yasal gerekçelerle ücretlendirildini ve diğer hukuk alanlarında alternatif imkanların olup olmadığını ya da tesis edilebilme hususunun analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
Salvage is not only an ancient right but one peculiar to maritime law. The most important principle of marine salvage is the“No Cure-No Pay”basis, if there is no recovery, there is no payment, whatever the expense of the operation. However, with the development of science and technology, environmental pollution has been a serious problem in the shipping industry because the increasing shipping capacity brings variety of cargoes. Therefore, this principle has changed in recent years to reflect the public interest in prevention of damage to the environment. Today, the necessity of environmental protection challenges the tradional salvage system either. Today, the development environmental salvage has a very important role within the traditional salvage system. In the study, the environmental salvage, especially the American and English practices have been explained within the scope of 1989 London Convention by evaluating the standard clauses. The International Salvage Union (ISU) has initiated proposals in order to amend the 1989 London Salvage Convention. In the study, the possible solutions have been assessed for providing a different reward named international salvage reward, previously the liability salvage, in return for the efforts to prevent or minimize the marine pollution in line with the demands of salvage industry. Furthermore, the extent and legal motives of rewarding the efforts to prevent environmental pollution under the salvage law and whether alternative solutions exist or will be established in other legal fields have been analyzed.