Ekonomik özgürlüğün iktisadi büyümeye etkisi: Orta Asya örneği
The impact of economic freedom on economic growth: The case of central Asia
  1. Tez No: 976258
  2. Yazar: BEKTAŞ BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEZCAN ABASIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik özgürlük, Demokratik gelişim, Ekonomik büyüme, Economic freedom, Democratic development, Economic growth
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Ekonomik Büyüme kavramı Adam Smith`in 1776 yılında `Ulusların Zenginliğinin Doğası ve Nedenleri Üzerine Bir Deneme` adlı eseri ile başlayan ve farklı iktisadi akımlar tarafından günümüze kadar süregelen ekonomi biliminin en önemli konularından biridir. Ekonomistler 2000' li yılların başarına kadar yaptıkları çalışmalarda toplumsal gelişmeyi Gayri Safi Yurtiçi Hasıladaki artışlara göre değerlendirmişlerdir. Yatırım ve üretim artışları, teknolojik ilerleme, ihracattaki artışlar vb. makro ekonomik göstergeler ekonomik büyümenin esas belirleyicileri olarak kabul edilmiştir. Son yıllarda ekonomistler toplumsal gelişmeyi sadece GSYİH'daki artışların sağladığı görüşünün aksine, çevresel sürdürülebilirlik, insani gelişmişlik, demokratik gelişimi, sosyal eşitlik ve adalet gibi büyümeyi etkileyen niteliksel kavramlara yönelmişlerdir. Bu bakış açısından hareketle tezde Orta Asya'daki altı ülkenin ekonomik büyümeleri ekonomik özgürlükler kapsamında Panel Kantil Regrasyon yöntemiyle analiz edilmiştir. Dünyada ülkelerin ekonomik özgürlüklerini inceleyen farklı düşünce kuruluşları faaliyet göstermektedir. Bu kuruluşlar her yıl yayınladıkları raporlar ile ülkelerdeki ekonomik ilerlemeyi ekonomik özgürlükler çerçevesinde araştırmaktadırlar. Kullandıkları ekonomik özgürlük parametreleri genel olarak birbirine benzerlik gösterse de uyguladıkları yöntemler farlıdır. Çalışmanın kuramsal çerçevesi 'Fraser İnstitut' tarafından kullanılan ekonomik özgürlük kriterleri referans alınarak hazırlanmıştır. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonucu bağımsızlığını kazanan Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Tacikistan'daki ekonomik özgürlükler Fraser Enstitüsüne ait veriler kullanılarak analiz edilmiştir. Özbekistan ve Türkmenistan'a ait ekonomik özgürlük verileri yayınlanmadığı için bu ülkeler analize dahil edilmemiştir. Tezin amacı bu ülkelerin bugüne kadar gösterdikleri geçiş performansı da dikkate alınarak, önümüzdeki süreçte ekonomik özgürlüklerin bu ülkelerin ekonomik büyümelerine ne derece etki edeceğinin araştırılmasıdır.
Özet (Çeviri)
The concept of Economic Growth is one of the most important topics of economics, which started with Adam Smith's 'Essay on the Nature and Causes of the Wealth of Nations' in 1776 and has continued until today by different economic movements. In their studies until the beginning of 2000s, economists evaluated social development according to the increases in Gross Domestic Product. Macroeconomic indicators such as investment and production increases, technological progress, increases in exports, etc. have been accepted as the main determinants of economic growth. In recent years, economists have turned to qualitative concepts that affect growth, such as environmental sustainability, human development, social equality and justice, as opposed to the view that only increases in GDP provide social development. From this point of view, the thesis analyzes the economic growth of six countries in Central Asia by the Panel Quantile Regression method within the scope of economic freedoms. There are different think tanks around the world that examine the economic freedoms of countries. These organizations investigate the economic progress in countries within the framework of economic freedoms with the reports they publish every year. Although the economic freedom parameters they use are generally similar to each other, the methods they apply are different. The theoretical framework of the study is based on the economic freedom criteria used by the 'Fraser Institute'. The economic freedoms in Kyrgyzstan, Kazakhstan, Uzbekistan, Azerbaijan, Turkmenistan and Tajikistan, which gained their independence after the dissolution of the Soviet Union, are analyzed using data from the Fraser Institute. The aim of the thesis is to investigate to what extent economic freedoms will affect the economic growth of these countries in the coming period, taking into account the transition performance of these countries so far.