Akıllı kentler bağlamında akıllı konutlarda kaliteyi etkileyen faktörlerin analizi: Süreç ve etkilerin bir kavramsal modelinin geliştirilmesi
An analysis on factors affecting quality in smart houses in the context of smart cities: A conceptual model of the process and impacts
- Tez No: 976303
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİYE HİLAL HALICIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kano modeli, MICMAC yöntemi, Kano model, MICMAC methods
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
Özet
Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kentlerde uygulamaya konan çözümlerden biri olan akıllı kentler çevresel etkileri azaltmayı, kaynakları etkin kullanmayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, akıllı kentlerin önemli bileşenlerinden biri olan akıllı binalar yapı içerisindeki yaşamı izleyip analiz edebilen, enerji verimliliğini ve kullanıcı memnuniyetini artırmaya yönelik sistemlerle donatılmış yapılardır. Bu tezde, bir binayı akıllı yapan nitelikler algılanan kalite perspektifinden ele alınmış ve bu niteliklerin etki düzeyleri ile aralarındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında ilk olarak Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilen ve bina ölçeğinde teknik sistemlerin değerlendirilmesine olanak sağlayan Akıllı Hazırlık Göstergesi (AHG) metodolojisi uyarlanmış; 20 farklı senaryo üzerinden akıllı hazır hizmet göstergelerinin akıllılık potansiyelleri hesaplanmıştır. İkinci aşamada, bu göstergeler Kano modeli temelinde kalite sınıflarına ayrılmış ve özellikle“heyecan verici kalite”sınıfına giren göstergeler, kullanıcı memnuniyetine olan yüksek katkıları nedeniyle detaylı analiz için seçilmiştir. Üçüncü aşamada, bunlar arasındaki yapısal ilişkiler Yorumlayıcı Yapısal Modelleme (YYM) yöntemiyle değerlendirilmiş ve hangi göstergelerin sistemin işleyişinde sürücü ya da bağımlı rol oynadığı MICMAC analizi aracılığıyla belirlenmiştir. Bu tez sonucunda akıllı bina sistemlerine ilişkin çok katmanlı, hiyerarşik ve yönlü bir kavramsal model geliştirilmiştir. Böylece kullanıcı odaklı kalite anlayışıyla akıllı bina teknolojilerinin entegrasyonunda stratejik önceliklerin belirlenmesi sağlanmıştır. Bu yönüyle bu tez, bina akıllılığına bütüncül bir yaklaşım getirmekte ve kullanıcı deneyimini merkeze alan sürdürülebilir yaşam alanlarının tasarımı için özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Smart cities, one of the key solutions implemented in urban areas in line with the goals of sustainable development, aim to reduce environmental impact, use resources efficiently, and improve quality of life. In this context, smart buildings, which are essential components of smart cities, are equipped with systems that monitor and analyze internal conditions, enhance energy efficiency, and increase user satisfaction. This thesis approaches the attributes that define a smart building from the perspective of perceived quality and analyzes both the impact levels of these attributes and the relationships between them. First, the Smart Readiness Indicator (SRI) methodology, developed by the European Commission for assessing technical systems at the building scale, was adapted. Based on 20 different scenarios, the smart readiness levels of service indicators were calculated. In the second stage, these indicators were classified using the Kano model, and those categorized as“attractive quality indicators”- due to their high contribution to user satisfaction— were selected for further analysis. In the third stage, the structural relationships among these indicators were examined using Interpretive Structural Modeling (ISM), and their roles as drivers or dependent elements were identified through MICMAC analysis. As a result, this thesis proposes a multi-layered, hierarchical, and directional conceptual model of smart building systems. It provides strategic priorities for integrating smart technologies into buildings based on a user-centered understanding of quality. In this way, the study offers a holistic approach to building smartness and contributes to the design of sustainable living spaces centered on user experience.