Sağlık çalışanlarının santral venöz katater bakım uygulamalarında prosedürlere uyum davranışlarının incelenmesi
An investigation of healthcare workers' compliance behaviors in central venous catheter care
  1. Tez No: 976309
  2. Yazar: AYBÜKE ERMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEHRİBAN SERBEST, PROF. DR. VESİLE ÜNVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonları, Hemşirelik bakımı, Kurumsal uyum, Sağlık araştırmaları, Nursing care, Corporate compliance, Health surveys
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Santral venöz kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları, hastanede kalış süresini ve maliyeti arttıran, mortaliteyi yükselten önemli bir sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyondur. Literatür, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının prosedürlere tam uyumunun komplikasyonları ciddi biçimde azalttığını göstermektedir. Bu çalışma, klinik ortamda görev yapan sağlık çalışanlarının santral venöz kateter (SVK) bakımı sırasında belirlenmiş kurumsal prosedürlere uyum davranışlarını incelemek ve bu uyumu etkileyebilecek bilgi, farkındalık ve uygulama düzeylerini ortaya koymak amacı ile tanımlayıcı, gözlemsel ve kesitsel olarak yürütüldü. Bu çalışma, özel bir sağlık grubunda gerçekleştirilmiş olup, veriler anket ve gözlem formları aracılığı ile elde edildi. Elde edilen veriler ile; sağlık çalışanlarının SVK enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bilgi ve farkındalık düzeylerinin yüksek, SVK bakım ve uygulamalarında kurum prosedürüne yönelik farkındalık düzeylerinin ise daha düşük olduğu saptandı. Santral venöz kateter enfeksiyonlarını önlemeye yönelik bilgi, farkındalık, SVK bakım ve uygulamalarında kurum prosedürüne yönelik farkındalık düzeyleri ile sosyodemografik ve tanımlayıcı özellikleri arasında anlamlı farklılıklar görüldü. Katılımcıların en sık; kateter takılma bölgesi, kateter materyali, intravenöz uygulama hattına saplama yapılması, diyaliz/port kateter kullanılmayacak ise heparinli sıvı uygulaması ve organizasyonel pozitif geri bildirim kültürüne yönelik sorulara yanlış cevap verdikleri görüldü. Gözlem sonuçlarında ise; sağlık çalışanlarının SVK'dan kan alma, SVK bakımı, intravenöz infüzyon ve tedavi prosedürlerine yüksek düzeyde uyum sağladığı fakat sıklıkla asepsi kurallarını atladıkları görüldü. Çalışmanın sonuçlarına göre; düzenli aralıklar ile bilgi eksikliklerinin tespiti amacı ile eğitim ihtiyaç sınavları uygulanması, güncel rehberler doğrultusunda içerikleri oluşturulmuş teorik ve uygulamalı eğitimler düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Central venous catheter–related bloodstream infections are significant healthcareassociated infections that increase hospital stay duration, costs, and mortality rates. The literature indicates that full adherence of nurses and other healthcare professionals to clinical procedures substantially reduces the risk of such complications. This study was conducted to examine the procedural compliance behaviors of healthcare workers performing central venous catheter (CVC) care in clinical settings and to identify the levels of knowledge, awareness, and practice that may influence this compliance. It employed a descriptive, observational, and cross-sectional design. The study was carried out within a private healthcare group, and data were collected using questionnaires and observation forms. Findings revealed that while healthcare workers demonstrated high levels of knowledge and awareness regarding the prevention of CVC-related infections, their awareness of institutional procedures specific to CVC care and practice was comparatively lower. Statistically significant differences were observed between knowledge, awareness, and procedural compliance levels and participants' sociodemographic and descriptive characteristics. Participants most frequently gave incorrect answers to questions concerning catheter insertion site, catheter material, needle insertion into the intravenous line, the use of heparinized solution for unused dialysis/port catheters, and organizational culture regarding positive feedback. Observation results indicated that healthcare workers exhibited high compliance with procedures related to blood sampling from CVCs, CVC maintenance, and intravenous infusion and therapy; however, aseptic principles were frequently overlooked. Based on the study results, it is recommended that regular assessments be conducted to identify knowledge gaps and that both theoretical and practical training sessions be organized in accordance with current evidence-based guidelines.