Perceived parental rejection and self-compassion among emerging adults: Mediating role of agency
Algılanan ebeveyn reddi ve öz-şefkat: Failliğin aracı rolü
- Tez No: 976383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN SOHTORİK İLKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Çocuklukta algılanan ebeveyn reddi, Beliren yetişkinlik dönemi, Öz-Şefkat, Faillik, Parental acceptance-rejection, Self-compassion, Emerging adulthood, Agency
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Öz-şefkatin ruh sağlığını desteklemede çeşitli faydalar sunduğu gösterilmiştir. Ancak öz-şefkatin gelişimi ve bireyler arası farklılıklar yeterince bilinmemektedir. Mevcut çalışmanın birincil amacı genç yetişkinlerde anne ve babadan algılanan reddin öz-şefkate etkisinde faillik hissinin (pozitif ve negatif) aracı olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın ikincil amacı Faillik Hissi Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun faktör yapısı, geçerlik ve güvenilirliğini değerlendirmektir. Çalışmanın birincil amaçlarını incelemek için 18-29 yaş aralığında 572 katılımcı çevrimiçi anket yoluyla kişisel bilgi formu, Yetişkin Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği-Kısa Formu, Öz-Şefkat Ölçeği-Kısa Formu ve Faillik Hissi Ölçeği'nin Türkçe versiyonlarını doldurdular. Adaptasyon çalışmasının sonuçları ölçeğin orijinal halindeki ikili faktör yapısını doğruladı ve iyi psikometrik özellikler gösterdi. Birincil analizlerin sonuçları şu şekildedir: Genç yetişkinlikte öz-şefkat hem anne hem babadan algılanan ret ve düşük seviyede negatif faillik hissiyle negatif yönde ilişkiliyken; daha yüksek düzeyde pozitif faillik hissiyle pozitif yönde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca hem anne hem babadan algılanan ret ile öz-şefkat arasındaki ilişkide negatif ve pozitif faillik hissinin kısmi aracılık etkileri saptanmıştır. Çalışmanın sonuçları öz-şefkate giden doğrudan ve dolaylı yollarda hatırlanan ebeveynliğin faillik duygusu aracılığıyla önemini vurgulamıştır. Çalışmanın bulguları ileriki çalışmalar ve müdahale uygulamaları açısından, çalışmanın limitasyonlarıyla birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Self-compassion has been shown to offer a range of benefits in promoting mental health. However, its development and the origins of individual differences in self-compassion are not well known. The primary purpose of the present study was to investigate whether the sense of agency (positive and negative) mediates the effect of perceived paternal and maternal rejection on self-compassion among emerging adults. The secondary purpose of the study was to evaluate the factor structure, reliability, and validity of the Turkish Sense of Agency Scale (SoAS). To examine the primary purposes of the study, 572 participants (aged 18-29) completed an online survey including a general information form, Turkish versions of a short form of the Adult Parental Acceptance-Rejection Questionnaire, the Self-Compassion Scale-Short Form, and the Sense of Agency Scale. The adaptation study confirmed the original two-factor structure of the SoAS and demonstrated good psychometric properties. Results of the primary analyses are as follows: Self-compassion in emerging adulthood had significant negative correlations with perceived paternal and maternal rejection and lower levels of negative agency, while positive correlations with higher levels of positive agency were shown. Moreover, partial mediation effects of the negative and positive agency were found in the relationship between perceived parental rejection and self-compassion. The results highlight the importance of perceived parental relationships in direct and indirect pathways to self-compassion through sense of agency. The study findings are discussed in terms of implications for future research and interventions along with its limitations.