Reconstructing family and motherhood: Ideological disruption in neo-victorian fiction
Ailenin ve annelik kavramının yeniden inşası: Neo-viktoryen kurmacada ideolojik sarsılma
  1. Tez No: 976419
  2. Yazar: MERT CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAMZE SABANCI UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-Viktorya Edebiyatı, Ev İdeolojisi, Feminist Yeniden Yazım, Ataerkil Ahlak, Annelik, Neo-Victorianism, Domestic Ideology, Feminist Re-vision, Patriarchal Morality, Motherhood
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Neo-Victorian edebiyatta aile ve annelik temsillerini, Viktorya toplumunun ideolojik ve ahlaki ikiyüzlülüğüne karşı geliştirilen eleştirel bir tepki olarak inceler. Sarah Waters'ın Ustaparmak (2002) ve Michel Faber'ın Günahkar Kırmızı Masum Beyaz (2002) adlı romanlarına odaklanarak, her iki eserin de cinsiyet, ahlak ve kimliğin Viktorya dönemi ev ideolojisi içinde nasıl inşa edildiğini sorgulamak üzere on dokuzuncu yüzyıla geri döndüğünü ortaya koyar. Adrienne Rich, Nancy Chodorow, Simone de Beauvoir ve Sara Ruddick gibi feminist kuramcılardan yararlanan çalışma, annelik ve ailenin doğal ya da kutsal kurumlar olmadığını; tersine, ataerkil otoriteyi güçlendiren ve kadınların özerkliğini sınırlayan toplumsal kurgular olduğunu savunur. Ustaparmak romanında Waters, idealize edilmiş Viktorya evi imgesini yıkarak, aile kurumunun yüzeydeki saygınlığının ardındaki yozlaşmayı ve bastırılmış şiddeti açığa çıkarır. Aile, sevgi ve birliğin değil, denetim ve aldatmacanın mekânı hâline gelir. Bayan Sucksby ve Maud'un dayısı gibi karakterler aracılığıyla, kadınların ev içi yaşamda nasıl manipüle edilip sınırlandığı gösterilir. Buna karşın, Sue ile Maud arasındaki ilişki, empati, eşitlik ve karşılıklı bakım temellerinde şekillenen alternatif bir aile modeli sunar. Günahkar Kırmızı Masum Beyaz romanında Faber, annelik ideolojisini doğrudan sorgulayarak eleştirisini genişletir. Bayan Castaway, Agnes Rackham ve Sugar karakterleri aracılığıyla, sınıf ve ahlak kavramlarının annelik kimliğini nasıl belirlediğini gösterir. Roman, anneliğin metalaştırılmasını, kadınların ahlaki beklentiler altındaki psikolojik çöküşünü ve bakımın direnişin etik bir biçimine dönüşme potansiyelini ortaya koyar. Sonuç olarak, Neo-Victorian kurgu, Viktorya ev ideolojisini yeniden yorumlayarak onun ahlaki ve toplumsal temellerini sarsar. Waters ve Faber, marjinalleştirilmiş ve susturulmuş kadınlara ses vererek anneliği ve aileyi baskı araçlarından eleştiri ve yenilenme alanlarına dönüştürür.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the representation of family and motherhood in Neo-Victorian literature as a critical response to the ideological and moral hypocrisy of Victorian society. Through an analysis of Sarah Waters's Fingersmith (2002) and Michel Faber's The Crimson Petal and the White (2002), it examines how both novels revisit the nineteenth century to expose the contradictions of gender, morality, and identity within Victorian domestic ideology. Drawing on feminist theorists such as Adrienne Rich, Nancy Chodorow, Simone de Beauvoir, and Sara Ruddick, the study argues that motherhood and the family are not natural or sacred institutions but social constructs that reinforce patriarchal authority and restrict female autonomy. In Fingersmith, Waters dismantles the idealised vision of the Victorian home, revealing the corruption and repression hidden beneath domestic respectability. The novel portrays family as a site of control and deceit rather than love and unity. Through characters such as Mrs Sucksby and Maud's uncle, it exposes the manipulation and confinement of women within domestic life, while the bond between Sue and Maud offers an alternative model of family based on empathy, equality, and shared care. In The Crimson Petal and the White, Faber extends this critique by deconstructing the ideology of motherhood itself. Through Mrs Castaway, Agnes Rackham, and Sugar, he reveals how class and morality define and constrain maternal identity. The novel exposes the commodification of motherhood, the psychological suffering of women under moral expectations, and the possibility of transforming care into a form of ethical resistance. Ultimately, the thesis argues that Neo-Victorian fiction reinterprets the Victorian domestic ideal to challenge its moral and ideological foundations. By giving voice to marginalised, silenced, and invisible women, Waters and Faber transform motherhood and the family from tools of repression into instruments of critique, renewal, and feminist re-visioning.