Parkinson hastalarında kognitif fonksiyonların ve yaşam kalitesinin lateralizasyon öngörüsüyle değerlendirilmesi
Assessment of cognitive functions and quality of life in Parkinson's patients with lateralization
  1. Tez No: 976455
  2. Yazar: FATMA NUR SAVRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP KUTLU, DOÇ. DR. MELİKE BATUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Physiology, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Levodopa, Neurobilişsel işlevler, Parkinson hastalığı, Serebral dominans, Yaşam kalitesi, Levodopa, Neurocognitive functions, Parkinson disease, Quality of life
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda, Parkinson hastalığı (PH) tanısı almış bireylerin serebral lateralizasyon öngörüsüyle kognitif fonksiyonları, duygusal durum ve yaşam kalitesinin hastalık seyrine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 18-70 yaş arasındaki PH tanısı almış 37 hasta ve 35 sağlıklı birey üzerinde gerçekleştirildi. Tüm katılımcılara kognitif beceri testlerinden muhakeme yeteneği testi (SPMIQ), sürekli dikkat testi (COG), stres altında tepki verme hızı ve kalitesi testi (DT-DTsüre) ve görsel hafıza testi (TAVTMB) uygulanmıştır. El tercihi Edinburg Lateralizasyon Anketi ile belirlenmiştir, duygusal durum Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirilmiştir. Parkinson hastalarının yaşam kalitesi PDQ-39 anketi, hastalık evreleri Hoehn Yahr Evrelemesi, motor ve nonmotor etkilenimleri Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği (BPHDÖ) ile belirlenmiştir, hastaların kullandıkları ilaçların levodopa eşdeğer dozu (LEDD) hesaplanmıştır. Tüm veriler IBM SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hasta grubunda SPMIQ ve DT doğru sayısı kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü. Dikkat, hastalık evresi 1 olan grupta anlamlı olarak daha yüksekti. Donma fenomeni olan grupta PDQ, BDÖ, BPHDÖ-I, BPHDÖ-II ve BPHDÖ-Toplam skorları anlamlı olarak daha yüksekti ve COG değeri anlamlı olarak daha düşüktü. 'on' dönemindeki hastalarda anlamlı olarak COG değeri daha yüksek, DTsüre (ms) daha kısa, BPHDÖ-II, BPHDÖ-III ve BPHDÖ-Toplam değerleri daha düşüktü. Sol tutulum grubunda PDQ ve BDÖ değerleri anlamlı olarak daha yüksekti. BDÖ değerleri LEDD değeri düşük grupta anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Parkinson hastalarının kognitif fonksiyonlarının, duygusal durum ve yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiği, beyindeki dopamin düzeyinin kognitif fonksiyonlar üzerinde etkisi olabileceği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the cognitive functions and quality of life of individuals diagnosed with Parkinson's disease (PD) using cerebral lateralisation prediction, to compare them with healthy individuals and to examine their relationship with the disease. Materials and Methods: The study was conducted on 37 patients diagnosed with PD and 35 healthy subjects aged 18-70 years. All participants underwent cognitive skills tests including the reasoning ability test (SPMIQ), sustained attention test (COG), speed and quality of response under stress test (DT-DTduration) and visual memory test (TAVTMB). Hand preference was determined with the Edinburg Lateralisation Questionnaire, and emotional state was assessed with the Beck Depression Inventory (BDI). The quality of life of the patients with Parkinson's disease was determined by PDQ-39 questionnaire, disease stages were determined by Hoehn Yahr Scale, motor and nonmotor effects were determined by the Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS), and the levodopa equivalent dose (LEDD) of the drugs used by the patients was calculated. All data were analysed with IBM SPSS Statistics 22.0 statistical software. Results: The number of correct DT and SPMIQ was significantly lower in the patient group compared to the control group. Attention was significantly higher in the group with disease stage 1. PDQ, BDI, UPDRS-I, UPDRS-II and UPDRS-Total scores were significantly higher and COG value was significantly lower in the group with freezing phenomenon. COG value was significantly higher, DT duration (ms) was shorter, UPDRS-II, UPDRS-III and UPDRS-Total values were significantly lower in patients in the on period. PDQ and BDI values were significantly higher in the left involvement group. BDI values were significantly higher in the group with low ledd value. Conclusion: It was concluded that cognitive functions of PD patients decreased, emotional state and quality of life were also negatively affected, and dopamine level in the brain may have an effect on cognitive functions.