İş tatmininin çalışanların örgütsel bağlılıklarına etkisinde örgüt ikliminin aracı rolü
The mediating role of organizational climate in the effect of job satisfaction on employees' organizational commitment
- Tez No: 976454
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgüt İklimi, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Climate
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
İş tatmini kavramı işletmenin başarılı olmasına katkı sağlama konusunda önemlidir. Çünkü insanlar günlük hayatlarının büyük bir zamanı çalışıma yaşamlarında geçirirler ve bu sebeple çalışan memnuniyet ve motivasyonu işletmenin başarısını doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, iş tatmininin çalışan kişilerin örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisinin nasıl olduğunu incelerken, örgüt ikliminin bu ilişki üzerindeki aracı rolünü analiz etmektedir. Araştırmanın evreni İstanbul Avrupa Yakası, örneklemi ise Küçükçekmece ilçesinde faaliyet gösteren özel şirketlerde yapılmıştır. Çalışma çerçevesinde öncelik olarak iş tatmini kavramı ele alınmış; tanımı, önemi, bireysel ve örgütü etkileyen faktörler, iş tatmini ile ilgili kuramlar ve sonuçları değerlendirilmiştir. Örgütler ve çalışanların ücret, iş doyumu ve örgütsel bağlılık gibi kavramları incelenmiştir. Araştırmanın değişkenleri arasında birbiri ile ilişkili anlamlar tespit edilmiş, iş tatmini ve örgütsel bağlılığın etkisi ile birlikte örgüt ikliminin bu ilişkideki aracı rol aldığı bulgulamıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of job satisfaction is important in contributing to the success of a business. This is because people spend a large part of their daily lives in their work environments, and therefore, employee satisfaction and motivation directly affect the success of the organization. The purpose of this study is to examine how job satisfaction affects employees' organizational commitment while analyzing the mediating role of organizational climate in this relationship. The population of the research consists of the European side of Istanbul, and the sample was taken from private companies operating in the Küçükçekmece district. Within the scope of the study, the concept of job satisfaction was primarily addressed; its definition, importance, factors affecting individuals and organizations, theories related to job satisfaction, and its outcomes were evaluated. Concepts such as salary, job satisfaction, and organizational commitment of organizations and employees were also examined. Meaningful relationships were identified among the variables of the study, and it was found that organizational climate plays a mediating role in the relationship between job satisfaction and organizational commitment.